Війна — день 786: росіяни готують нову ракетну атаку, Україна може отримати більше ППО

Читать на русском
Автор
1835
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 19 квітня 2024, 23:21
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна б'ється з російськими терористами 786-й день. Західні країни можуть надати Києву більше систем протиповітряної оборони, а пакет допомоги США скоро, схоже за все, нарешті ухвалять. На тлі цього російські терористи готують чергову ракетну атаку по Україні – зафіксовано зліт бомбардувальників Ту-95.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Війська РФ завдали ракетного удару по Сумах увечері. Ворог влучив в об'єкт цивільної інфраструктури. Попередньо, без постраждалих.

22:00 У північних областях України та Києві близько 22-ї години було оголошено повітряну тривогу. Причиною є загроза балістичного удару.

21:00 Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила про виділення понад EUR200 млн на нові ініціативи щодо швидкої доставки додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських боєприпасів для України.

20:00 Євросоюз розпочав роботу над 14-м пакетом санкцій проти Росії за розв’язану нею загарбницьку війну проти України.

За словами європейського високопосадовця, новий пакет включатиме заходи щодо осіб і організацій, які допомагають обходити вже наявні санкції ЄС проти Росії.

19:00 Росіяни вдень 19 квітня завдали удару по морському порту "Південний" — ракети влучили у портові споруди, заявив президент Володимир Зеленський під час позачергового засідання Ради Україна — НАТО.

18:00 Понад 300 одиниць ворожої техніки знищили миколаївські десантники за 6 місяців боїв у районі Новомихайлівки, повідомляють ДШВ ЗСУ.

17:00 Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сподівається, що країни-члени ЄС вже в понеділок ухвалять конкретні рішення щодо надання Україні ППО, у тому числі системи Patriot.

16:00 Російські війська знову атакували Одеську область ракетами. Є пошкодження припортової інфраструктури. Наразі відомо про одного постраждалого. Чоловіка з осколковим пораненням госпіталізовано, повідомив голова ОВА Кіпер.

15:00 У Дніпрі кількість постраждалих від атаки окупантів 19 квітня зросла з 16 до 24 людей. І в Синельниківському районі вже 7 постраждалих, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

14:00 В Одесі після повітряної тривоги пролунало кілька вибухів. Місцеві телеграм-канали публікують фото диму.

13:00 Президент Володимир Зеленський приїхав на прифронтовий Донбас.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 19.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 19.04.2024

11:00 Кількість жертв російської атаки на Дніпропетровщину зростає. Наразі відомо про 9 загиблих, троє із яких — діти.

10:00 В ГУР розповіли подробиці збиття російського стратегічного бомбардувальника Ту-22МЗ під Ставрополем. Ціль уразили за 300 кілометрів. Як стверджують джерела "Телеграфу", використовували для цього комплекс С-200.

9:00 Росіяни цієї ночі випустили по Україні 36 повітряних цілей — "шахеди" та ракети різних типів. 29 із них вдалося знищити. Крім того Повітряні Сили можуть похвалитися кількома "вперше" — збитим літаком Ту-22МЗ та ракетами Х-22, носієм яких і була ця "пташка".

8:30 У Дніпрі через російську ракетну атаку вже 2 загиблих та 16 поранених. Свіжу інформацію повідомив очільник МВС України Ігор Клименко. Слід зазначити, що є жертви і в області — серед них маленька дівчинка.

В Росії ж тим часом упав стратегічний бомбардувальник Ту-22. Пілотам вдалося катапультуватися, однак знайшли поки не всіх.

7:00 У п’ятницю, 19 квітня, після скандалу було звільнено голову Об’єднаного координаційного центру Сил оборони Півдня України Наталію Гуменюк. Про це повідомила пресслужба Генштабу ЗСУ.

06:20 Чергова ніч — черговий терор мирних українців з боку російських окупантів. І хоча тривога продовжується, зібрали проміжні підсумки ворожої атаки:

  • частина областей України уже кілька годин знаходяться під прицілом ракет та "шахедів". Особливу увагу окупанти приділяють Одещині та Дніпропетровщині;
  • ще під час першої хвилі атаки стало відомо про підняття в повітряний простір РФ кількох літаків Ту-95. Слід зазначити, що пуск ракет здійснювався ворогом із Воронезької області — тому цілі були зафіксовані пізніше, аніж зазвичай;
  • вибухи чули у Одесі, Одеській області та Дніпрі;
  • на жаль, місцеві пабліки пишуть про ймовірне влучання уламків у житловий будинок в Дніпрі. Наслідки поки уточнюються;
  • тим часом із аеродрому "Саваслєйка" було зафіксовано зліт "кинджалоносця" Міг-31К, однак він здійснив посадку близько 06:10 — без пусків ракет;
  • як повідомляють Повітряні Сили ЗСУ, у небі над Україною все ще є кілька "зграй" безпілотників. Зокрема, вони фіксуються на Полтавщині та Дніпропетровщині (загроза для Павлограда).

05:00 Російські терористи атакують Україну ракетами. У повітряному просторі перебувають ракети Х-101 з Ту-95, які здійснили атаку з Воронезької області РФ. Також Ту-22М3 з Чорного моря пускають ракети Х-22.

03:00 Російські терористи намагалися атакувати Одесу та Одеську область великою кількістю ударних безпілотників, а також керованими ракетами Х-59 з боку моря. Атаку відбито.

01:00 У морі зафіксовано два ракетоносії російських терористів, попереджають ВМСУ. Сумарний залп двох носіїв – 16 "Калібрів".

00:00 З аеродрому "Оленья" у Мурманській області РФ, куди поки що не добивають українські дрони, злетіло шість бомбардувальників Ту-95. Схоже, терористи готують на ранок черговий ракетний удар.

Павлоград перебуває під комбінованою атакою керованих авіаційних ракет та безпілотників російських терористів.

Інформацію за 16 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 783: росіяни застосовують "амебну" тактику і просуваються під Часовим Яром

Про те, що відбувалося 17 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 784: росіяни посилюють атаки на двох напрямках та штурмують підходи до ключового міста

З ситуацією в Україні за 18 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 785: росіяни готуються до нового наступу, а у ЗСУ проблеми зі зброєю