Війна — день 783: росіяни застосовують "амебну" тактику і просуваються під Часовим Яром

Читать на русском
Автор
2233
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 16 квітня 2024, 23:19
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують застосовувати тактику "амебного" тиску на всіх напрямках, сподіваючись, що хоч десь українська лінія оборони дасть слабину. Подекуди це навіть працює. Наприклад, біля Часового Яру вони змогли суттєво просунутися до міста. При цьому найактивніші бойові дії продовжуються на Новопавлівському напрямку, де півсотні бойових зіткнень за добу не є рідкісною картиною.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна провела раунд переговорів з Іспанією щодо угоди про безпеку на виконання декларації G7. Угода з Іспанією матиме низку особливостей.

22:00 Минулої доби на лінії фронту зафіксовано 50 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 Російські війська знову почали обстрілювати Херсон із окупованого лівого берега, повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

20:00 Латвія готується надіслати Україні першу партію безпілотників у рамках коаліції дронів, заявила прем'єр-міністр Латвії Евіка Силіня.

19:00 Російські війська обстріляли Верхньокам’янське Бахмутського району на Донеччині: у своєму будинку загинула 63-річна жінка, — прокуратура

ПАРЄ ухвалила резолюцію про відновлення України, використовуючи заморожені активи РФ, – ЗМІ

18:00 Українське військове командування вирішило створити нову окрему штурмову військову частину. Її виділять із штурмового батальйону 67 окремої механізованої бригади (Добровольчого українського корпусу).

17:00 Оперативне командування "Південь" зі штабом в Одесі очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

16:00 Дешевше купити Patriot Україні, ніж відновлювати зруйновану окупантами електростанцію, наголосив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

15:00 В Україні створили Корпуси демінерів. Завдання на деокупованих територіях виконуватимуть 5000 тисяч спеціалістів, розповів начальник Головного управління протимінної діяльності Міноборони Руслан Берегуля.

14:00 Російські окупанти завдали авіаційного удару по житловій забудові у м. Берислав Херсонської області, внаслідок чого 15 осіб отримали контузії, повідомляє голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

13:00 Українські сили 2 квітня завдали удару по заводу в Татарстані; Росія намагається захистити такі об'єкти, проте задовольняється тим, щоб збалансувати ризик для об'єктів, на яких працюють цивільні особи на користь збереження уваги до лінії фронту, вважають у британській розвідці.

12:00 СБУ вразила ворожий радіолокаційний комплекс дальньої дії "Небо-У" в Брянській області, який контролював небо на 700 км вглиб України.

За підсумками внутрішнього аудиту в Міноборони виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн, — заступник міністра оборони України Юрій Джигир.

Україна має 1 артснаряд проти 10 російських і 1 літак проти 30 ворожих. "Без допомоги шансів у нас не буде", — заявляє Зеленський.

11:00 Росія зуміла знищити Трипільську ТЕС, оскільки в тому регіоні закінчились ракети для її захисту на тлі браку допомоги від союзників, — Зеленський.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Після підписання главою держави законодавчий акт має бути опублікований у офіційному парламентському виданні "Голос України". Закон набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат ворога. За добу "відмінусували" майже тисячу окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 16.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.04.2024

9:00 Через нічні обстріли Нікопольського району Дніпропетровщини без світла залишилися близько тисяч абонентів. Про це повідомив очільник ОВА Сергій Лисак.

8:00 Минулої доби на різних напрямках фронту зафіксовано сплеск активності ворога. У зв'язку із цим повідомляється про понад сотню бойових зіткнень із окупантами. Найбільш гарячий напрямок — Бахмутський.

7:00 Сили ППО показали вночі стовідсотковий результат "полювання" за ворожими дронами. За повідомленням командувача ПС ЗСУ Миколи Олещука, в небі над Україною сьогодні було успішно знищено всі дев’ять запущених "шахедів". Нагадаємо, що районом пусків ворожих цілей був мис Чауда в тимчасово окупованому Криму. Бойова робота велася на Херсонщині, Миколаївщині, Хмельниччині, Полтавщині, Черкащині та Дніпропетровщині.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог "кошмарив" окремі області України за допомогою безпілотників. Вибухи чули жителі Полтавщини, Миколаївщини, Хмельниччини, Черкащини. Під ранок про гучні звуки повідомляли місцеві пабліки Херсонської області. Чекаємо офіційних даних від адміністрацій;
  • спікер Палати представників США Майк Джонсон попри інші очікування все ж представив громадськості окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та щодо пріоритетів нацбезпеки. Саме такий варіант ухвалення передачі фінансів за кордон політик і республіканська партія хочуть протиснути;
  • при цьому в Білому домі вже заявили, що вони "не приймуть" подібний законопроєкт і виступають проти такого варіанту передачі допомоги союзникам. Про це мова йшла на брифінгу спікерки Білого дому Карін Жан-П’єр;
  • "Різні конфлікти. Різний повітряний простір. Різна картина загроз", — так пояснив координатор адміністрації Джо Байдена з національної безпеки Джон Кірбі причину, за якої західні країни не збираються допомагати Україні збивати російські цілі, як це було у випадку Ізраїлю;
  • Ізраїль начебто таки готується до удару по Ірану у відповідь за атаку, що відбулася цими вихідними. Такі дані повідомляє видання Walla.

3:00 На Хмельниччині вночі лунали вибухи. Після цього по всій країні дали відбій тривоги

1:00 БПЛА перемістилися на захід та були виявлені на Хмельниччині.

00:00 Російські БПЛА помічені у центральних областях України.

Інформацію за 13 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 780: Росія просувається на Донбасі, а в Луганську потужний приліт

Про те, що відбувалося 14 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 781: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і збирають сили для атаки Часового Яру

З ситуацією в Україні за 15 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 782: окупанти тиснуть на сході, продовжують атакувати дронами та ракетами