Війна — день 782: окупанти тиснуть на сході, продовжують атакувати дронами та ракетами

Читать на русском
Автор
1369
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 15 квітня 2024, 23:51
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти ні на день не зупиняють свої спроби продавити лінію оборони ЗСУ, щодобово завдаючи сотні авіаційних та ракетних ударів по всій лінії фронту, рівняючи із землею ті залишки будинки, які там ще залишилися. Найгарячішими напрямками залишаються Бахмутський та Авдіївський. Там окупанти застосовують тактики малих груп із використанням артилерії та авіації. При цьому із настанням весни загарбники знову посилили ракетний терор, за допомогою якого намагаються знищити українські електростанції.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Під час атаки росіян на Запорізьку атомну електростанцію ворожі дрони, ймовірно, були запущені з тимчасово окупованої території України, свідчить дослідження британських військових аналітиків McKenzie на замовлення міжнародної організації Greenpeace.

22:00 Чехія в межах своєї ініціативи вже уклала контракти на постачання 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України й наразі працює над контрактуванням ще 300 тисяч.

20:00 Канада передасть Україні 450 багатоцільових безпілотників SkyRanger

19:00 Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача щодо двох найважливіших тем зараз: фронт та енергетика.

Доповідь Головкома Олександра Сирського стосовно ситуації на основних напрямках, наших оборонних потреб і наших майбутніх дій. Дані розвідок: Олега Іващенка від СЗР та Кирила Буданова від ГУР Міноборони про ймовірні дії ворога. Звіт міністра оборони Рустема Умєрова про контракти на постачання зброї, систем РЕБ та дрони.

Заслухав доповіді представників енергетичної галузі – Міненерго, "Енергоатому", "Укренерго", "Нафтогазу" – щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. Також була доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах.

18:00 Війська РФ почнуть наступ наприкінці травня — на початку червня, каже глава ГУР Буданов.

17:00 Зеленському показали новий український дрон-камікадзе, що барражує і може бити по об'єктах на оперативно-тактичній глибині в 100+ км.

16:00 Росія продовжує рекламувати та вербувати іноземних громадян для вступу до лав своїх збройних сил для участі у війні проти України, часто це досягається під хибним приводом або за допомогою фінансових стимулів, зазначають у британській розвідці.

15:00 У Полтаві пролунав вибух. В одному з районів міста піднімається стовп диму.

14:00 Уряд Нідерландів підтримав Весняний меморандум про виділення додаткових EUR4,4 млрд на військову та гуманітарну підтримку України на період 2024-2026 років.

13:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав НАТО посилити увагу до Чорноморського регіону для протидії російській агресії та відновленню безпеки.

12:00 В Сумську область намагалася зайти чергова диверсійно-розвідувальна група росіян. Завдяки швидкій реакції наших прикордонників напад був швидко відбитий. Після стрілецького бою окупанти відступили.

11:00 У зв'язку із мережевими обмеженнями на лініях оператори системи передачі на Харківщині другу добу поспіль діють графіки відключення світла. Інформацію повідомили у Міненерго.

10:00 Понад 30 броньованих машин та понад 40 артилерійських систем втратили російські окупанти за минулу добу. Статистику втрат ворожої армії оновили у Генштабі ЗСУ.

Втрати армії РФ в Україні 15.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 15.04.2024

09:00 У Запорізькій області через атаку ворога є загибла цивільна. Одна жінка померла внаслідок отриманих травм після обстрілу Василівського району. Дані повідомили у Запорізькій ОВА.

08:00 Цієї ночі ворог атакував Дніпропетровщину. Як повідомив очільник місцевої ОВА Сергій Лисак, звуки вибухів лунали у Дніпровському району, де ворог вдарив по інфраструктурному об'єкту. На щастя, обійшлося без постраждалих. Загальні наслідки російської атаки наразі уточнюються.

Також вночі під вогнем окупантів був Нікопольський район — мирних жителів обстрілювали із артилерії та кошмарили безпілотниками. Є пошкодження приватного будинку, однак без жертв також.

На жаль, зросла кількість постраждалих через падіння уламків ворожої ракети напередодні. Наразі їхня загальна кількість — 13 осіб.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 56 бойових зіткнень із ворогом. Найактивніші бої наразі тривають на Новопавлівському напрямку.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули у Дніпрі та Херсоні. Тривога для Дніпропетровської області, до речі, оголошувалася через загрозу застосування балістичного озброєння. Деталі чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • Україна та Польща розглядають сценарій, за якого польські системи ППО Patriot можуть захищати від російських обстрілів західні області України. За словами очільника МЗС України Дмитра Кулеби, наразі ведуться бесіди із цієї теми, зокрема із представниками НАТО;
  • у Сенаті США підтвердили консенсус між політсилами щодо допомоги Україні та Ізраїлю, а спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що намагатиметься просунути цей законопроєкт, пише CNBC News;
  • експрезидент Дональд Трамп під час промови у Пенсильванії знову дорікнув своєму конкуренту Джо Байдену щодо неправильності зовнішної політики. На думку Трампа, за умови його президентства Іран не наважився б на атаку на Ізраїль, подібна тій, що сталася цими вихідними;
  • молоді українські спортсмени завоювали 9 медалей на Кубку Європи з дзюдо серед юніорів. Змагання відбувалися у польській Познані. Наша команда зайняла четверте місце за підсумками змагань, маючи у своєму заліку одне "золото", одне "срібло" та сім "бронз".

05:00 Повітряні тривоги оголошувалися на сході через загрозу атаки російських терористів. Також у східних областях пройшла гроза з громом, який можна було переплутати зі звуками вибухів.

03:00 Терористи атакували балістичними ракетами Дніпро та Кременчук. В обох містах було чутно вибухи.

01:00 Повітряних тривог наразі немає. Безпілотники, ракети або тактична авіація терористів не фіксуються.

00:00 Глава МЗС Дмитро Кулеба не виключив можливості того, що системи Patriot захищатимуть територію України з Польщі

Із ситуацією в Україні за 12 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 779: росіяни продовжують повітряний терор України, на фронті важкі бої

Інформацію за 13 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 780: Росія просувається на Донбасі, а в Луганську потужний приліт

Про те, що відбувалося 14 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 781: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і збирають сили для атаки Часового Яру