Війна — день 781: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і збирають сили для атаки Часового Яру

Читать на русском
Автор
1669
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 квітня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти активізували свої атаки на всій лінії фронту та штурмовими групами за підтримки бронетехніки намагається прорвати оборону ЗСУ. Загарбники збирають свої резерви для того, щоб захопити Часів Яр і використовують перевагу в живій силі, щоб спробувати прорватися на Авдіївському напрямку. Однак такі активні бойові дії обертаються для росіян великими втратами, через що бойові підрозділи доводиться тягнути навіть з іншого боку материка.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає реальним сценарій, за якого системи ППО Patriot, які перебувають у Польщі, прикривали б західні області України.

22:00 На околицях сіл Курилівка та Подоли Куп'янського району Харківської області виникли дві лісові пожежі внаслідок масованих російських обстрілів, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

21:00 Зеленський у вечірньому відеозверненні розповів, що ситуація на донецькому напрямі фронту ускладнюється.

20:00 За уточненою інформацією, через ворожі атаки у Дніпрі та Любимівській громаді Дніпропетровщини вже 12 постраждалих.

19:00 Сили оборони України за минулу добу відбили атаки та штурми російських окупантів на бахмутському, авдіївському, новопавлівському, горіхівському та херсонському напрямках, при цьому на куп'янському та лиманському напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

17:00 Росіяни вдарили дроном по Нікополю, — Дніпропетровська ОВА

Постраждали три чоловіки — 47, 57 та 64 років, у всіх множинні осколкові поранення. У одного чоловіка є відкритий перелом ноги.

16:05 Росіяни випустили ракету у напрямку Одеси, — ПС ЗСУ.

15:00 Російським військам наказали захопити місто Часів Яр у Донецькій області до 9 травня, — Генштаб ЗСУ.

14:00 При Третій штурмовій почала функціонувати школа FPV-дронів. Інструктори, які здобули досвід в найважчих боях на Бахмутському та Авдіївському напрямках, будуть ділитись своїми знаннями.

Російські окупанти готуються провести чергову провокацію на Запорізькій атомній електростанції, — Генштаб.

13:00 Російські війська обстріляли житлові квартали Херсона, в Корабельному районі через влучання ворожих снарядів загорілись три приватні будинки, також поцілили у багатоповерхівку. Відомо про одного постраждалого.

12:00 Зранку окупанти на території Краснопільської громади Сумського району скинули з дрона вибухівку на вантажівку. Водій транспортного засобу загинув.

Сирський: ворог зосереджує зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас (внизу виділений на карті), оволодінні населеним пунктом Часів Яр, створенні умов для подальшого просування до Краматорської агломерації. Реалізації планів противника заважає героїчна оборона наших бригад, які буквально вгризлися в землю, стримуючи щоденні атаки ворога. Використовуючи чисельну перевагу та різноманітні мотиваційні чинники, у тому числі і розстріли, окремі групи піхоти противника вийшли до мікрорайону "Новий", але були знищені ударами FPV-камікадзе та вогнем артилерії.

Мікрорайон Новий, Часів Яр, і канал Сіверський Донець-Донбас на карті бойових дій
Мікрорайон Новий, Часів Яр, і канал Сіверський Донець-Донбас на карті бойових дій

11:00 На півдні окупанти перенесли свою активність на схід, у район Старомайорського, але не застосовують бронетехніку, і тому не виключено, що вона "до чогось готується", — керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Рівно 10 років тому розпочалася Антитерористична операція на сході України. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський подякував військовим, які навесні 2014 року стали на захист України.

10:00 Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати Росії в Україні. За минулу добу ворог орієнтовно втратив близько 890 одиниць особового складу, 5 танків, 34 безпілотника, 34 артсистеми, 2 системи ППО, 1 ракету тощо.

Втрати Росії в Україні 14.04.2024
Втрати Росії в Україні 14.04.2024

09:00 Окупанти ввечері 13 квітня вдарили по селу Веселе Липецької громади на Харківщині, загинули двоє цивільних, — Харківська ОВА.

Зранку Міноборони РФ заявило про збиття 15 безпілотників над Чорним морем та Краснодарським краєм.

Битва за Богданівку: в DeepState наполягають, що як публічні кадри, так і безпосередні учасники боїв у тому районі, свідчать про захоплення села ворогом, хоча вчора Міноборони це спростовувало. "Ще 8 квітня на каналі ОСУВ "Хортиці" з'явилося відео ураження ворожої позиції у 800 метрах від лісу, який лежить між селом та Часовим Яром. Пізніше з'явилися кадри відходу бійців Сил Оборони України з позицій південніше тих, де відбувалося ураження описане вище. Події відбуваються під шквальним вогнем артилерії", — йдеться у повідомленні.

Богданівка на карті бойових дій від DeepState 14.04.2024
Богданівка на карті бойових дій від DeepState 14.04.2024

08:00 Кілька важливих новин на ранок, які ви могли пропустити:

  • вночі окупанти атакували 10-ма ударними БпЛА типу "Шахед" із Курської області, а також чотирма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 з окупованої Донеччини. Всі дрони були збиті. Дякуємо силам ППО!
  • в окупованому Луганську був уражений командний пункт Росії, а не просто ремонтна база, — про це заявили в ЗСУ;
  • Україна веде переговори з Німеччиною про надання додаткових систем ППО IRIS-T і Patriot, — Зеленський;
  • ЗСУ з початку 2024 року отримали втричі більше безпілотників, ніж за увесь 2023 рік, і окрім наземних та повітряних, є ще морські дрони, які скоро будуть зачищати не тільки Чорне, але й Азовське море, — заступник головкома полковник Вадим Сухаревський;
  • усі шість енергоблоків окупованої ЗАЕС переведені у стан холодного зупину вперше з 2022 року, — гендиректор МАГАТЕ Гроссі.

07:00 Генштаб ЗСУ: Протягом минулої доби відбулося 76 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 1 ракетного та 109 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах. Авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 2 наземних станціях управління БпЛА та 1 зенітно-ракетному комплексу противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу та 2 засобах протиповітряної оборони противника.

05:00 Повітряні тривоги оголошувалися на сході та півдні України через активність тактичної авіації російських терористів.

03:00 Без повітряних тривог в Україні станом на зараз.

01:00 Харків перебуває під атакою безпілотників. У місті гриміли вибухи.

00:00 У російській Курській області оголошено загрозу застосування БПЛА, а в області фіксували прольоти дронів.

Про те, що відбувалося 11 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 778: ворог влаштував масовану атаку по Україні, акцент — на дві області

Із ситуацією в Україні за 12 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 779: росіяни продовжують повітряний терор України, на фронті важкі бої

Інформацію за 13 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 780: Росія просувається на Донбасі, а в Луганську потужний приліт