Війна — день 778: ворог влаштував масовану атаку по Україні, акцент — на дві області

Читать на русском
Автор
2494
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 11 квітня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує чинити опір широкомасштабному російському вторгненню 778 днів. Окупанти не припиняють атакувати позиції ЗСУ на півдні та сході України, а також продовжують бити по цивільній інфраструктурі ракетами, у тому числі балістичними. Крім цього, росіяни запускають численні групи "шахедів".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Харкові перед оголошенням повітряної тривоги пролунав вибух.

Головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі перерахував складнощі, з якими стикаються українські пілоти в процесі навчання на F-16: знання англійської мови, відсутність достатньої базової підготовки в деяких українських льотчиків, нестача військових авіаторів.

"Обмежуючим фактором щодо кількості, яку ми зараз готуємо, є наявність українських пілотів. Українці ретельно прорахували, скільки пілотів вони можуть відправити, і при цьому підтримувати належний рівень бойової активності всередині України. І це те, що визначає фактичний розмір підготовки або кількість пілотів у робочому конвеєрі", — додав Каволі.

22:00 Адміністрація президента США Джо Байдена стає більш розчарованою через затримки у фінансуванні боротьби України проти Росії і має занепокоєння, що російські війська можуть досягти значних успіхів у найближчі тижні, але жодного "плану Б" не існує, — Bloomberg.

США виділять більш як 130 мільйонів доларів на модернізацію систем протиповітряної оборони в Україні, — посол США в Україні Бріджит Брінк.

21:00 Речник Повітряних сил Ілля Євлаш відмовився прокоментувати заяву журналіста Bild Юліана Рьопке про те, що в України нібито закінчилися ракети до систем ППО Patriot та IRIS-T: "Ми не можемо розголошувати конкретну кількість, скільки в нас ракет залишилося, оскільки ця інформація з обмеженим доступом".

36-річний комік і колишній учасник "Ліги сміху" Віктор Розовий, який від початку повномасштабного вторгнення став на захист Батьківщини і воює в складі 3-ї окремої штурмової бригади, отримав важке осколкове поранення голови, — про це повідомила його дружина Ольга в Іnstagram.

20:00 Знищення Трипільської ТЕС не сталося б, якби у нас були Patriot, — міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях українсько-словацьких урядових консультацій у Михайлівцях.

Під час удару по Трипільській ТЕС ворог застосував свої нові крилаті ракети Х-69, про це говорять знайдені уламки цієї ракети, — пише Defense Express.

Дальність ураження з гіпотетичних пускових районів Х-69 з дальністю 400 км
Дальність ураження з гіпотетичних пускових районів Х-69 з дальністю 400 км

19:00 Через черговий масований удар Росії по енергооб'єктах "Укренерго" закликало українців зменшити споживання електрики з 19:00 до 22:00.

У звʼязку з загибеллю пʼяти людей, внаслідок російської ракетної атаки по Одеському району, 12 квітня в Одеській області оголошено день жалоби, — голова ОВА Олег Кіпер.

Удари Росії по ТЕК України стали відповіддю на спроби Києва завдати шкоди російським об'єктам газової галузі, заявив заступник голови МЗС РФ Василій Небензя.

18:00 Зеленський виступив на саміті Тримор’я, наголосивши на нагальній потребі посилити українську ППО: "Щоб можна було гарантувати, що російські ракети не пролітатимуть над Вільнюсом, Варшавою чи Кишиневом, вони нарешті мають припинити літати над Одесою та Харковом. У небезпеці всі держави – сусіди Росії та кожен народ, чиє життя в зоні досяжності російської авіації та ракет".

17:00 Росія вдень 11 квітня завдала авіаційного удару КАБами по критичній інфраструктурі міста Суми, а саме на ТЕЦ. Люди не постраждали.

У Харківській області проведуть примусову евакуацію родин з дітьми із 47 населених пунктів Харківського, Богодухівського та Ізюмського районів, які знаходяться біля кордону з Росією. Там проживають 182 дитини.

Журналіст Bild Юліан Рьопке, який відслідковує бойові дії в Україні, заявив, що в України нібито закінчилися ракети до систем ППО "Patriot" та "Iris-T".

16:00 Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot, щоб захистити міста від постійних російських обстрілів, — речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

Зеленський у четвер провів зустріч у Вільнюсі з президентом Литви Гітанасом Науседою перед початком саміту Триморʼя.

Словакія підтримує бажання України якнайшвидше стати членом ЄС, — про це заявив словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо на спільній пресконференції з прем’єром України Денисом Шмигалем у Словаччині після міжурядових консультацій. Також Словакія запропонувала Україні агромашини, які можна використовувати для розмінування.

15:00 В Харкові чули ще два вибухи.

Внаслідок ранкових ударів РФ по Харківщині була пошкоджена ТЕЦ, що живить Харків, ще одна трансформаторна підстанція — повністю зруйнована, повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

14:00 Зеленський разом із Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом підписали двосторонню безпекову угоду між країнами. Згідно з нею, Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку. Крім того, Латвія бере на себе 10-річні зобов’язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях та безумовно сприяє нашому вступу до ЄС і НАТО.

Внаслідок удару балістикою по Миколаєву загинули чотири цивільні людини, постраждали п'ятеро людей, серед них одна дівчинка-підліток та один чоловік в тяжкому стані. На місці прильоту в кількох багатоповерхівках вибито вікна, пошкоджено двері та дахи.

13:00 В Миколаєві вибух, ймовірно було завдано удару балістикою. Як повідомив очільник ОВА Віталій Кім, за попередніми даними, є двоє загиблих та четверо поранених.

Внаслідок масованої атаки РФ у місті Українка Київської області була повністю знищена Трипільська ТЕС, ця станція була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області, — повідомив голова наглядової ради "Центренерго" Андрій Гота.

12:00 Президент Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Вільнюса, столиці Литви. Він візьме участь у саміті "Тримор'я", де мають підписати чергову двосторонню безпекову угоду. Про це глава держави повідомив у соцмережі X (Twitter).

11:00 Вранці через російську атаку у п'яти областях були пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури — у Одеській, Харківській, Запорізькій, Київській та Львівській. Загалом, за даними "Укренерго", через бойові дії є знеструмлення у населених пунктах Вінниччини, Донеччини, Івано-Франківщини, Сумщини та Харківщини.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога. За останню добу наші захисники знищили майже пів сотні артилерійських систем росіян.

Втрати армії РФ в Україні 11.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 11.04.2024

9:00 Перед масованими атаками армія РФ виводить у Чорне море ракетоносій на бойове чергування. Очільниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк вважає це характерним "провісником" майбутнього удару по Україні.

"Це вже постійна ознака, ми спостерігаємо це щоразу, коли починається масована атака — на бойовому чергуванні з'являється ракетоносій. Станом на зараз ми не фіксували, що були пуски з моря, але сам факт такого виходу є характерною ознакою тактики росіян", — заявила вона в ефірі телемарафону.

8:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 55 бойових зіткнень із ворогом. Більше половини — 23 атаки — зафіксовано на Бахмутському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ.

7:00 З ночі і до самого ранку армія РФ "кошмарила" мирне населення України, влаштувавши комбіновану атаку на різні області

  • Вночі ворог використовував "шахеди". Початково під ударом була Одещина — за даними речниці очільниці пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, в регіоні зафіксовані "прильоти". Ворог намагався атакувати об'єкти енергетичної інфраструктури. Також частина дронів атакувала й інші області, пройшовши південь транзитом.
  • Під прицілом ворожої балістики сьогодні перебувала Харківщина. Найбільше, звісно ж, постраждав обласний центр — тут зранку лунали численні вибухи, є повідомлення про "прильоти" та пожежі унаслідок них. Дані про ймовірних постраждалих поки уточнюються, є серйозні проблеми з електропостачанням, метро поки не працює.
  • Тривожно було і на Київщині — зокрема, в області працювали засоби ППО. Ймовірно, без прильотів чи влучання уламків не обійшлося, бо ж місцеві пабліки повідомляють про задимлення у окремих районах. Чекаємо офіційних даних.
  • Серйозний ракетний удар цього разу витримала Львівщина. Вибухи було чути навіть у самому Львові, однак головною ціллю окупантів було місто Стрий. Швидше за все, ворог найбільше зацікавлений у руйнуванні місцевої промислової інфраструктури. Про наслідки поки не повідомлялося, чекаємо даних від адміністрацій.

Сподіваємося, що всі в порядку! Наразі по Україні оголошені відбої. Бережіть себе!

6:00 Україна під ранок опинилася під масованою ракетною атакою ворога — щонайменше 15 балістичних ракет випущено по Харківщині, ракети типу "Кинджал" та чимало крилатих ракет вдарили по Стрию Львівської області. Також вибухи чули й у інших регіонах.

За даними моніторингових пабліків, "Кинджали" по Україні були запущені із одразу восьми бортів винищувачів МіГ-31К.

3:00 Російські дрони продовжують літати Україною, тривога оголошена в більшості областей.

1:00 Моніторингові групи повідомляють про злет кількох бортів російських стратегічних бомбардувальників. Якщо виліт бойовий, то ракети будуть в українському повітряному просторі після 4:00.

00:00 ППО працює на півдні України по групам російських "шахедів".

Про те, що відбувалося 8 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 775: росіяни активізувалися у Роботино та Кринок та продовжують повітряний терор

З ситуацією в Україні за 9 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 776: окупанти просуваються біля Авдіївки та намагаються влаштувати блекаут в Україні

Інформацію за 10 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 777: росіяни тиснуть у двох місцях на фронті та повільно просуваються