Війна — день 775: росіяни активізувалися біля Роботиного та Кринків і продовжують повітряний терор

Читать на русском
Автор
2572
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 08 квітня 2024, 23:28
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують атакувати на сході України, але також активізували штурми із застосуванням бронетехніки в районі Роботино (Запорізька область) та в районі Кринок (Херсонська область), де вони застосовують так звану "тактику тарганів" — штурмів великою кількістю малих груп. При цьому в ГУР кажуть, що найімовірніше загарбники концентруватимуть зусилля на місті Часів Яр і рухатимуться звідти у бік Покровська, проте це швидше за все відбудеться вже влітку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На Полтавщині внаслідок ворожого удару по цивільній інфраструктурі вже відомо про 10 постраждалих.

22:00 Російські окупанти завдали удару по цивільній інфраструктурі Полтавської громади, повідомив голова обласної військової адміністрації Філіп Пронін у понеділок увечері.

"Ворог влучив по цивільній інфраструктурі в межах Полтавської громади. На місці працюють усі відповідні служби", — написав він.

21:00 Велика Британія і Франція домовилися збільшити постачання військової допомоги Україні та обговорили пріоритети на найближчі місяці.

20:00 Упродовж доби на фронті зафіксовано 48 бойових зіткнень, на Новопавлівському напрямку ворог 20 разів намагався прорвати оборону українських захисників, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 На території військово-морської бази ворога в м. Балтійськ (Калінінградська обл., РФ) 7 квітня внаслідок пожежі виведено з ладу ракетний корабель "Серпухів", повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

"Через пожежу всередині ракетного корабля повністю знищено його засоби зв'язку та автоматизації. Відновлення боєздатності "Серпухова" вимагатиме тривалого часу. Гуркіт не знає кордонів. Далі буде!", — сказано в повідомленні ГУР.

18:00 Близько 12:30 військовослужбовці Збройних сил РФ нанесли ракетний удар по інфраструктурі Запоріжжя. Ракета влучила в одне з місцевих підприємств. Внаслідок обстрілу загинуло троє цивільних осіб, також є поранені.

17:00 Росія розгорнула широку мережу "тролів", щоб зірвати підтримку України з боку США: вплинути на Конгрес та інші політичні дебати, щоб розпалити антиукраїнські настрої, — WP

У виданні, посилаючичь на внутрішні документи Кремля, пишуть, що ботоферми опублікували тисячі сфабрикованих новинних статей, публікацій і коментарів у соцмережах, які пропагують американський ізоляціонізм.

16:00 Після 15-ї години росіяни здійснили авіаційний удар по цивільній інфраструктурі м. Суми.

"Наслідки уточнюються", — повідомляє Сумська ОВА.

15:00 Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк закликав українців приєднуватися до лав Збройних сил України, вказавши, що "відсидітися нікому не вдасться".

14:00 Російські війська завдали 2х ударів ракетами Х-59 по Харківській області, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

"Вибуховою хвилею пошкоджено два приватні будинки в Чугуєві. Друга ракета впала на відкриту територію у напрямку Борової. Без постраждалих", — написав Синегубов.

13:00 Вранці окупанти обстріляли з артилерії Нікополь. Є поранені та руйнування. Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що внаслідок ранкового обстрілу поранення отримали дві людини – 21-річна дівчина та 49-річний чоловік. Вони у лікарні у стані середньої тяжкості. Ворожі снаряди знищили двоповерховий житловий будинок. Є й пошкоджені приватні оселі, господарські споруди, авто. Побитий інфраструктурний об’єкт, зачепило газогін і лінії електропередач. Наслідки атаки уточнюються.

12:00 У Сумській області СБУ затримала колишнього члена забороненої в Україні Партії регіонів, який співпрацював із російськими окупантами. У месенджерах він спілкувався із представниками ворожих спецслужб задля наведення авіабомб на прикордоння регіону. Наразі він затриманий, йому загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Через атаку окупантів вночі на Дніпропетровщині було пошкоджено обладнання на одній із підстанцій "Укренерго" та дві високовольтні повітряні лінії. На щастя, знеструмлення споживачів через це не сталося. Однак по Україні лишаються без світла майже 400 населених пунктів — на Донеччині, Херсонщині, Харківщині, Сумщині, Миколаївщині та в Запорізькій області.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився актуальною статистикою щодо втрат російських загарбників. Майже 900 окупантів були ліквідовані за минулу добу.

Втрати армії РФ в Україні 08.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 08.04.2024

09:00 Внаслідок нічної атаки окупантів на Житомирщину у місті Звягель пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Містян просять не відкривати зайвий раз вікна, адже є загроза забруднення повітря. Школи та інші навчальні заклади населеного пункту поки переведені на дистанційне навчання.

08:00 Цієї ночі в небі над Україною було збито 17 безпілотників типу "шахед" та ракету Х-59. Ракетний удар ворог намагався нанести по Дніпропетровщині.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням. За минулу добу на різних напрямках відбулося 76 бойових зіткнень із ворогом. Також росіяни нанесли 7 ракетних та 104 авіаційних удари, здійснили 108 обстрілів із РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах, є жертви та поранені серед цивільних.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі чимало регіонів України "кошмарили" за допомогою "шахедів". Траєкторія польоту ворожих дронів була доволі довгою, а вибухи чули щонайменше у Одеській, Херсонській, Київській та Житомирській областях. Деталі чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • в Росії ж теж було неспокійно — наприклад, у далекому Владивостоці сталася пожежа на багатофунціональному судні постачання "Катерина Велика". Попри начебто невелику площу загоряння, місцева прокуратура вже відзвітувала про 1 загиблого та 3 постраждалих осіб;
  • близько четвертої ранку по Києву 8 квітня очільник російського МЗС Сергій Лавров прибув до китайського Пекіну. У нього запланована зустріч із колегою із КНР Ван І, під час якої вони мають намір обговорити низку тем. Слід зазначити, що війна РФ проти України — в цьому списку;
  • українські дзюдоїсти зайняли перше загальнокомандне місце на Кубку Європи. Під час змагань у м. Тепліце (Чехія) серед кадетів U18 наші спортсмени змогли завоювати 12 медалей (4 — золоті), що стало кращим загальним результатом серед інших збірних.

05:00 Без повітряних тривог станом на зараз.

03:00 Більшу частину російських безпілотників ліквідовано. Залишки "мопедів" ще перебувають на Житомирщині.

01:00 Повітряна тривога через російські безпілотники оголошена у низці регіонів України – це Миколаївська, Кіровоградська, Вінницька, Чернігівська, Київська та Житомирська області.

00:00 Велика кількість російських БПЛА зафіксована на Херсонщині, ще дві групи рухаються через Сумську область у бік Конотопу та з Чорного моря у бік Одеси.

Із ситуацією в Україні за 5 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 772: окупанти рвуться до Годинника Яру, тероризують Харків та Запоріжжя

Інформацію за 6 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 773: почалися бої біля Часового Яру, Україна завдає ударів по тилах Росії

Про те, що відбувалося 7 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 774: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і намагаються прорватися до Годинника Яру