Війна — день 772: окупанти рвуться до Часового Яру, тероризують Харків та Запоріжжя

Читать на русском
Автор
1977
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 05 квітня 2024, 23:02
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Сьогодні 5 квітня, 772-й день війни. Російські терористи активно рвуться до Часів Яру з-під Бахмуту. Окрім цього, терористи влаштували справжній ракетно-бомбовий терор багатостраждальному Харкову – місто по кілька разів за добу опиняється під обстрілами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворог атакував Одесу, з літака тактичної авіації, з акваторії Чорного моря, спрямував керовану авіаційну ракету по Одесі. Ракета, що летіла на Одесу була знищена бійцями протиповітряної оборони — Сили оборони Півдня. Вибуховою хвилею та падінням уламків побито скління торговельних об'єктів в прибережній зоні.

22:00 Суперечки між республікацями у Палаті представників Конгресу США та погрози зняти з посади спікера Майка Джонсона можуть знову затягнути довгоочікуване рішення про американське фінансування України, — Reuters.

21:00 В Одесі пролунали вибухи. Повітряні сили ЗСУ перед тим попереджали про ракету Х-59.

Внаслідок удару по Запоріжжю згідно з останніми даними загинуло 4 людини, понад 20 осіб постраждали.

Зеленський презентував економічну платформу "Зроблено в Україні" на Чернігівщині. Вона спрямована на конкретну підтримку регіонів нашої держави. Сьогодні, окрім пріоритетного оборонно-промислового комплексу, дуже важливими також є хімічна промисловість, будівництво, машинобудування, логістика та багато інших галузей.

20:00 Росія завдала повторного удару по Запоріжжю, коли на місці працювали рятувальники, поліцейські й журналісти. Було поранено в ногу власкора "Укрінформу" Ольгу Звонарьову, їй роблять операцію, також поранення отримала журналістка ТСН Кіра Овес.

Зеленський провів координаційну нараду на Чернігівщині: "Головна тема – безпекова та соціально-економічна ситуація в регіоні. Дякую всім, хто захищає область. Кожному й кожній, хто працює, зберігає робочі місця, сплачує податки, дає нашим дітям змогу навчатися. Вдячність усім, хто попри російський терор забезпечує нормальне життя".

19:00 Володимир Зеленський проінспектував захисні споруди на Чернігівщині та вручив державні нагороди з нагоди другої річниці визволення Чернігівської області від російських окупантів.

18:02 Внаслідок удару по Запоріжжю загинуло щонайменше дві людини, чоловік та жінка, — повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

16:34-18:01 Масштабна повітряна тривога у зв'язку зі злетом МіГ-31.

Атаку безпілотників на три військові аеродроми Росії організувала ГУР спільно з ЗСУ.

16:00 Російські терористи вдарили по Запоріжжю, є шестеро постраждалих.

15:00 "Протягом цього року ми виконаємо всі необхідні завдання щодо мобілізації українців", — Шмигаль.

14:00 Литва планує закупити для України 3000 FPV-дронів, вони можуть надійти на фронт до кінця року.

13:00 Росія за кілька тижнів знищила 80% українських ТЕЦ, — Шмигаль.

12:00 Російські окупанти під час чергового обстрілу Донецької області вбили 2 мешканців Нью-Йорка, ще щонайменше 8 людей поранили. Пошкоджено 37 будинків та 2 адмінбудівлі — ОВА.

11:00 На Одещині вночі були атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури. Пошкоджено частину обладнання. Знеструмлення споживачів не було — Укренерго.

10:00 Окупанти вранці атакували житлові квартали Херсона, у результаті чого було поранено 60-річного чоловіка та 54-річну жінку, — очільник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Вночі російські військові обстріляли Покровськ. Засоби ураження поцілили по приватному сектору. В результаті влучання по житлових будинках отримали тілесні ушкодження четверо членів родини: дідусь із бабусею та їхня донька з 14-річним сином. Також від вибухів постраждав ще один містянин.

09:00 Харківський метрополітен тимчасово призупиняв роботу.

В Повітряних силах ЗСУ озвучили деталі нічної атаки дронів: "Перша хвиля атаки була спрямована на Запоріжжя і Дніпропетровщину. Протягом понад двохгодинної бойової роботи було збито 9 безпілотників. Ворог знов прокладає маршрути через житлові квартали мирних населених пунктів, внаслідок чого уламки збитих дронів спричинили пошкодження кількох приватних будинків та господарчих споруд у Запорізькому районі. Люди не постраждали. В наступній хвилі ворог стрімко атакував Одещину, спрямувавши удар на енергетичну інфраструктуру".

08:00 За минулу добу Росія втратила в Україні орієнтовно 860 одиниць особового складу, 15 танків, 50 артсистем, 1 засіб ППО, 30 безпілотників, — свіже зведення Генштабу ЗСУ.

Вночі в Росії повідомлялося про атаку безпілотників та спроби терактів одразу в районі трьох великих військових аеродромів, — в Єйську Краснодарського краю, в Морозовську Ростовської області та Енгельсі Саратовської області. Схематично намалювали, де це на карті та приблизно за скільки кілометрів це від підконтрольної Україні території (відстань округлена в менший бік).

Офіційно Міноборони РФ заявило про збиття нібито 53 дронів в Ростовській, Саратовській, Бєлгородській, Курській областях та на Кубані.

Військові аеродроми Росії в Єйську, Морозовську та Енгельсі на карті
Військові аеродроми Росії в Єйську, Морозовську та Енгельсі на карті

07:00 Вночі 5 квітня ворог атакував Україну двома ракетами С-300/С-400, трьома ракетами Іскандер, а також 13-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили всі "Шахеди" у Запорізькій, Одеській та Дніпропетровській областях.

06:30 Зібрали кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі Україна була під атакою дронів, на Одещині та Харківщині повідомляли про вибухи;
  • не спали і в Росії — спочатку були вибухи в Курську, після чого в Ростовській області заявили про десятки цілей та ураження електростанції;
  • чули вибухи та постріли і в районі Єйська Краснодарського краю РФ, влада заявила про терористичну атаку; там знаходиться військовий аеродром;
  • російські війська просунулися до східної околиці Часового Яру через посилену механізовану атаку, — ISW;
  • США та союзники мають намір подвоїти зусилля щодо пошуку ресурсів, яких потребує Україна, — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен;
  • російські спецслужби готують черговий терористичний акт, щоб перекласти відповідальність за нього на українських партизанів та учасників підпілля, — повідомляє кримський рух спротиву "Атеш".

05:00 Терористи вдруге за ніч запускали безпілотники. На цей раз їхньою ціллю була Одеса.

03:00 Російський Морозовськ пережив масовану атаку безпілотників. У місті розташовано важливий військовий аеродром російських терористів.

01:00 Запорізька та Дніпропетровська області України під атакою російських безпілотників. Харків терористи обстрілювали протягом майже години.

00:00 Російські терористи за кілька хвилин до настання нового дня вчетверте за добу обстріляли Харків ракетами С-300. До цього безпілотники ловив російський Курськ.

Із ситуацією в Україні за 2 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 769: окупанти прориваються на бахмутському напрямку попри втрати

Інформацію за 3 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 770: окупанти завзято атакують позиції ЗСУ, а в Росії лунають вибухи

Про те, що відбувалося 4 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 771: окупанти тиснуть під Бахмутом та завдали масованого удару по Харкову