Війна — день 769: окупанти прориваються на бахмутському напрямку, незважаючи на втрати

Читать на русском
Автор
1987
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 02 квітня 2024, 23:57
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої в Україні не вщухають ні на добу, а найскладнішою ситуація залишається на Новопавлівському та Авдіївському напрямах, проте серйозного просування у ворога немає. При цьому з’явилися тривожні новини про те, що окупанти змогли зайняти висоти міста Часів Яр біля Бахмута, що може надати їм перевагу при подальших спробах наступати в цьому районі. При цьому експерти вважають, що Україна має дефіцит військовослужбовців, яких насилу вистачає, щоб утримати фронт і точно не вистачить для того, щоб повернути свої території.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німеччина передасть Україні 180 тисяч снарядів.

Берлін відправить боєприпаси Києву вартістю €576 млн у рамках чеської ініціативи. Так, частка ФРН у загальній закупівлі снарядів для України складе 40%.

21:00 Естонія може купити боєприпаси для української армії на кілька мільярдів євро, — міністр оборони країни Ханно Певкур. Він заявив, що кошти планують залучити від держав-союзниць.

"Якщо хтось готовий зробити фінансовий внесок, він має зв'язатися з нами. Є можливість закуповувати снаряди для України, у тому числі у великій кількості та швидко".

20:00 У Дніпрі унаслідок ракетної атаки росіян отримали поранення 13 людей, з яких 5 дітей, тривають рятувальні роботи

Зазнали руйнувань дитячий садочок, коледж та підприємство.

На території підприємства виникла пожежа, яку вже загасили рятувальники.

18:00 Україна збільшила потужності виробництва самохідних артилерійських установок "Богдана". Якщо у грудні минулого року кількість вироблених САУ складала шість одиниць, то зараз це вже — вісім, пише The New York Times.

17:00 У Дніпрі пролунали вибухи. Раніше ЗС ЗСУ повідомляли, що у напрямку міста летить ворожа керована авіаційна ракета.

16:00 У березні 2024 року Сили оборони України знищили 976 російських артилерійських систем. Це – найвищий показник за один місяць від початку повномасштабного вторгнення, повідомляє Міноборони України.

15:00 Російські злочини на окупованих українських територіях, включаючи масові вбивства у Бучі, демонструють зразок геноциду, який має бути розглянутий усередині країни та, зрештою, у Міжнародному кримінальному суді. Це одна велика справа, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

14:00 До Міжнародного реєстру збитків прогнозовано надійде до 8 млн заяв від постраждалих від російської агресії, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

13:00 Росія змушена застосовувати низку приманок і методів обману в спробі заплутати українські цілевказівки через успішні удари Збройних сил України по військових об'єктах агресора, які продовжуються, вважають у британській розвідці.

12:00 Вночі російський дрон пошкодив обладнання на одній із підстанцій, повідомляє "Укренерго".

Водночас, у тимчасово окупованому Севастополі представники української розвідки підірвали електропідстанцію, повідомив співрозмовник "Української правди" в ГУР МОУ.

Місцеві пабліки писали, що вночі там чули вибухи, після чого в одному із районів Севастополя зникло світло. Офіційна "влада" поки що мовчить.

11:00 Правоохоронці затримали російську агентку, яка шпигувала за бойовими літаками ЗСУ поблизу Кривого Рогу. Тепер їй загрожує довічне ув'язнення.

10:00 З кінця вересня минулого року Росія майже не запускала по Україні крилаті ракети морського базування "Калібр". За цей час створений значний запас.

"Агресор накопичує запас крилатих ракет 3М-14 "Калібр" і має у своєму розпорядженні не менше 260 одиниць. Причому в їхніх планах виробити 30 таких ракет у квітні цього року", — розповів РБК-Україна представник ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький.

08:00 На Кіровоградщині під час чергової ворожої атаки пошкоджено об‘єкт енергетики, пише ОВА.

07:00 Російські окупанти атакують по всій лінії фронту, для підтримки своїх штурмів застосовують авіацію, загалом за добу на фронті відбулося 71 бойове зіткнення, повідомляє Генштаб ЗСУ.

05:00 Останні безпілотники добила протиповітряна оборона. Станом на зараз – без повітряних тривог.

3:00 Окупанти знову запустили БПЛА Україною. Вибухи були чутні на Дніпропетровщині.

1:00 Греція має намір продати Чехії артилерійських боєприпасів на 150 мільйонів доларів. Очікується, що далі вони потраплять до України

00:00 Росія має ще дуже багато авіабомб вагою в 1,5 тонни кожна, каже спікер Повітряних сил Євлаш. За його словами, кожної такої вистачить, щоб знести дев’ятиповерховий будинок, але здебільшого їх використовують для виснаження української ППО у прифронтових областях.

З ситуацією в Україні за 30 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 766: Україна відновлює енергосистему та розмірковує про можливий наступ

Інформацію за 31 березня дивіться за посиланням: Війна — день 767: загарбники просуваються під Авдіївкою і нещадно бомбардують Україну

Про те, що відбувалося 1 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 768: росіяни "буксують" на фронті, але продовжують бомбардування міст