Війна — день 766: Україна відновлює енергосистему та обмірковує можливий наступ

Читать на русском
Автор
1940
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 30 березня 2024, 23:13
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 30 березня 2024 року. Минула доба ознаменувалася низкою подій, — серед іншого, російські окупанти потужно вдарили по енергосистемі України, через що в низці областей почалися аварійні відключення електрики, і під загрозою опинилася ще й Молдова. У зв’язку з цим було терміново проведено Ставку на чолі з новим секретарем РНБО Олександром Литвиненком. Колишній секретар РНБО Олексій Данілов отримав посаду нового посла України у Молдові.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Одна людина поранена у Харкові в наслідок прильоту по району житлової забудови, повідомляє мер міста Ігор Терехов.

22:00 "Приліт" у житловій забудові Харкова, попередньо, ніхто не постраждав, проте повибивало шибки у прилеглих будинках.

Україна направила запити на системи ППО кожній країні, яка ними володіє, сказав у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

21:00 Німеччина наростила постачання боєприпасів для ЗРК Gepard — Bild

Через брак боєприпасів влітку 2023 року українські зенітники були змушені їх економити. Однак у Міноборони ФРН заявили, що нарощують постачання.

Нещодавно офіцер ВСУ підтвердив журналістам, що постачання "Гепардів" боєприпасами справді дещо покращало.

20:00 Команда хакерської групи "UA25" отримала доступ до більше ніж 100 російських сайтів за декілька хвилин, повідомляє СтратКом ЗСУ.

Хакери змогли проникнути на сервери критично-важливої інфраструктури та отримати знову десятки терабайтів засекреченої інформації.

"Ця хакерська атака завдавала збитків країні агресору більше ніж на 12 млрд доларів. На відновлення серверів та інформації піде велика кількість часу та ресурсів", — йдеться у повідомленні.

19:00 Російські війська завдали майже 20 атак по населених пунктах Нікопольського району Дніпропетровської області, застосовуючи артилерію та безпілотники, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

"Страждали Нікополь, Марганецька, Покровська та Мирівська громади. Пройшло без постраждалих. Але руйнувань – чимало", — написав Лисак.

18:00 Упродовж дня 30 березня 2024 року силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено керовану авіаційну ракету Х-59, розвідувальний безпілотник "Supercam" та ударний БпЛА "Ланцет".

17:00 За перші три місяці 2024 року Міністерством оборони України кодифіковано (допущено до експлуатації у війську) понад 80 зразків озброєння та військової техніки (ОВТ) вітчизняного виробництва, повідомив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк.

16:00 Внаслідок ворожого артилерійського обстрілу с. Долинка Пологівського району 12-річний хлопчик отримав контузію.

Дитину ушпиталено в Запорізьку обласну дитячу лікарню. Наразі життю хлопчика нічого не загрожує.

15:00 Низка країн вже внесли кошти на закупку артилерійських боєприпасів за ініціативою Чехії. Але грошей все ще бракує, заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

14:00 Київська область продовжує нарощувати роботи з облаштування фортифікаційних споруд. Вже встановлено майже 10 тисяч бетонних пірамід.

13:00 У захопленому Токмаку вже втретє за день лунають вибухи

12:00 У шести областях України скасували відключення світла.

Ввечері 29 березня відключення світла вводилися у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Полтавській, Сумській та Запорізькій областях.

Міненерго повідомляє, що станом на ранок погодинні відключення діють лише на Харківщині. Знеструмлені 120 тисяч споживачів у регіоні.

11:00 Понад 1810 дітей постраждало в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф

За даними ювенальних прокурорів 537 дітей загинули та понад 1273 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій — 524, Харківській — 343, Херсонській — 149, Київській — 130, Дніпропетровській — 125, Миколаївській — 103, Запорізькій — 100.

10:00 Російські терористи розпочали так звану весняну хвилю "мобілізації" на території Луганської області. "Призову" підлягають чоловіки 1994-2006 років народження.

09:00 Російські окупанти уночі 30 березня влучили в інфраструктурний обʼєкт у Полтавському районі.

08:00 Свіжі дані по втратах ворога

07:00 Окупанти вночі атакували дронами південь України. Під прицілом ворога знов була енергетична інфраструктура. Бойова робота Сил протиповітряної оборони тривала понад три години.

В операційній зоні Сил оборони півдня вдалось результативно відпрацювати по 7 баражуючих снарядах: 4 збито в небі на Дніпропетровщині, 2 — в Одеській області, 1 — на Херсонщині.

В Дніпропетровській області уламки збитого безпілотника впали на території елеватора. Спалахнула пожежа, яку вогнеборці оперативно ліквідували. Критичних руйнувань та постраждалих не зафіксовано.

05:00 Без повітряних тривог станом на зараз.

03:00 В Одесі вибухи, місто відбиває атаку російських безпілотників.

01:00 Безпілотники росіян рухаються у бік Криворізького району.

00:00 Президент України Володимир Зеленський дав нове інтерв’ю The Washington Post, у якому визнав, що Україна буде змушена поступово відступати, якщо США й надалі затягуватимуть допомогу. За його словами, завдяки розумним крокам українські військові змогли стабілізувати фронт після втрати Авдіївки, і якщо він залишиться стабільним, Україна зможе озброїти та навчити нові бригади у тилу для проведення нового контрнаступу цього року.

Водночас військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий упевнений, що Україна вже проґавила момент, щоб піти у наступ у 2024 році, і тепер є два сценарії розвитку подій.

Карта бойових дій від DeepState станом на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій в Україні від DeepState 30.03.2024
Карта бойових дій в Україні від DeepState 30.03.2024

З ситуацією в Україні за 27 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 763: росіяни знову націлилися на Харків, а у Бєлгороді гримлять вибухи

Інформацію за 28 березня дивіться за посиланням: Війна — день 764: Росія продовжує втрачати авіацію і готує новий великий наступ

Про те, що відбувалося 29 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 765: російські терористи продовжують терор українських міст з повітря