Війна — день 764: Росія продовжує втрачати авіацію і готує новий великий наступ

Читать на русском
Автор
2357
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 28 березня 2024, 22:55
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують робити спроби наступати на сході України, а найбільш напружена ситуація спостерігається на Новопавлівському напрямку. При цьому на Заході не вважають, що у загарбників вистачить сил для того, щоб відкрити новий фронт, проте росіяни, напевно, спробують скористатися затримками з постачанням західної допомоги, щоб спробувати досягти успіхів хоча б на тактичному рівні. При цьому окупанти змінили тактику застосування авіаударів, концентруючи увагу на Києві та Харкові, але при цьому вибухи лунають і в містах на російській території.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Після тижневої паузи ворог вивів в Чорне море підводний ракетоносій. Його спорядження до 4 крилатих ракет типу "Калібр".

Сили ППО працювали на Київщині.

22:10 У повітряному просторі України багато ворожих "Шахедів", тривогу оголошено у всіх південних, східних та північно-східних областях.

21:00 Зеленський записав вечірнє завернення: "Було багато міжнародної комунікації. Говорили зі спікером Палати представників Сполучених Штатів Америки Майком Джонсоном. Про те, що зараз найголовніше для захисту життя і міжнародної безпеки. Я поінформував про ситуацію на фронті зараз, про триваючі російські удари по наших містах – цей їхній терор лише збільшується і може бути зупинений тільки фізичною силою нашого захисту. Україна вдячна за підтримку Сполученим Штатам і кожному американцю. Сьогодні фактично про такі самі речі говорив і з головою Національних зборів Франції. Ми обговорили перспективи – як можемо наблизити справедливе закінчення цієї війни та вигнання російських окупантів".

20:00 Канали тиражують повідомлення нібито посольства Казахстану, яке нібито рекомендує своїм громадянам виїхати з Одеської та Харківської областей України у зв'язку зі зростанням напруженості. Проте на офіційному сайті посольства Казахстану вказано інший канал в Телеграм, — і подібних повідомлень там немає.

19:00 Великий наступ Росії буде наприкінці травня чи в червні, — Зеленський в інтерв'ю CBS News. За словами президента, ситуація в Україні краще, ніж 2-3 місяці тому, проте ми на даний момент не готові до нового наступу, нам потрібні Patriot і артилерія, а 75% грошей, які виділяють Україні, залишається в Америці. Якщо Україна програє, далі буде Казахстан, країни Балтії, Польща та Німеччина.

В море біля Севастополя впав військовий літак РФ — канали повідомляють, що його могла збити російська ППО.

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном, подякував за життєво важливу підтримку України від початку російського вторгнення, розповів про ситуацію на полі бою, зокрема про стрімке посилення російського повітряного терору. Лише за минулий тиждень українські міста та громади зазнали ударів 190 ракетами, 140 "шахедами" та 700 КАБами. Виведена з ладу найбільша українська ГЕС.

18:03-18:34 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К.

17:00 У Херсоні російські окупанти обстріляли таксі, на місці загинув водій автомобіля, а двоє пасажирів, 36-річний чоловік та 39-річна жінка, – поранені.

СБУ повідомила про підозру ватажкам "днр", які організували псевдовибори президента РФ на тимчасово окупованій частині Донеччини, — це Деніс Пушилін, Артем Жога, Володимир Висоцький.

16:00 У Харкові чули вже дві серії вибухів. Офіційних деталей наразі немає.

В Україні незабаром з'явиться додаток "Армія+" для військових, — Міноборони. У ньому будуть електронні рапорти, електронні посвідчення, база знань, форми зворотного зв'язку та навчальні курси.

15:00 Німеччина оновила список військової допомоги, яку вже передала Україні, — серед іншого ЗСУ отримають нові дрони, гусеничні машини підвищеної прохідності Warthog, снаряди для танків і артилерії.

Меру Парижа Анн Ідальго, яка вже не вперше за повномасштабну війну приїхала до Києва, довелось під час переговорів з мером Києва Віталієм Кличком спуститися в укриття через повітряну тривогу.

Російські військові в Криму готуються до відбиття атак українських ДРГ в Севастополі.

14:00 Очільниця Національної асамблеї Франції Яель Браун-Піве прибула в Україну разом із французькою делегацією.

13:20 Співробітники СБУ у Києві затримали поплічника російської спецслужби, який під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників.

На тлі зростання споживання можливе застосування графіків відключень електроенергії в Одеській та Хмельницькій областях, — "Укренерго".

12:09-13:08 Масштабна повітряна тривога.

12:00 Внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ в Україні загинули 537 дітей, загальна кількість постраждалих перевищила 1 806 дітей, — ювенальні прокурори.

11:00 У Києві на засіданні Ради оборони щодо забезпечення безпеки міста ухвалили низку рішень через загрозу проникнення ворожих ДРГ до столиці та погрози Росії посилити ракетні атаки.

10:00 Херсонщина — знову під обстрілами. З самого ранку окупанти вдарили по Бериславу безпілотниками. Влада повідомляє про одного постраждалого — у 38-річного чоловіка вибухова травма, є поранення руки та ноги. Йому вже надали допомогу медики.

9:00 Вранці росіяни атакували ракетами Одесу — містяни чули кілька вибухів, ймовірно через роботу засобів ППО. Як повідомили пізніше у Силах оборони півдня, ціль вдалося оперативно знищити над морем.

8:00 У Повітряних Силах розповіли про наслідки нічної атаки на Україну: знищено 26 із 28 безпілотників типу "шахед". Також ворог атакував ракетами різних типів.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 60 бойових зіткнень із ворогом:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни атакували Україну "шахедами" та ракетами з різних напрямків. Повітряна тривога оголошувалася і на півночі, і на півдні, і в центральних регіонах країни;
  • вибухи сьогодні вже чули жителі Одещини, Запоріжжя, Харкова, Дніпропетровщини та Сумщини. У Запоріжжі вже відомо про руйнування щонайменше п'яти житлових будинків у приватному секторі, є поранені. По інших регіонах чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • найближчими днями Україна може отримати від Німеччини чергову військову допомогу — цього разу у вигляді 10 тисяч артбоєприпасів із арсеналів Бундесверу. Про це в інтерв'ю DW заявив керівник ситуаційного центру України при Міноборони Німеччини, генерал Крістіан Фройдінг;
  • російський посол у Польщі Сергій Андрєєв покинув країну після того, як у Варшаві його викликали до місцевого МЗС, аби обговорити нещодавній інцидент із ракетою армії РФ, що залетіла у польський повітряний простір. Відомо, що його відсутність тимчасова — до 4 квітня. Поки його обов'язки виконує тимчасовий повірений у справах посольства.

05:00 Без ворожих безпілотників у повітрі. Повітряних тривог немає.

3:00 БПЛА окупантів вибухнув у приватному секторі у Запоріжжі. Є постраждалі

1:00 Російська атака дронами продовжується, а про вибухи повідомляли у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Загроза також зберігається для Харківської області.

00:00 Окупанти запустили на Сумщині дві групи безпілотників, одна з них змістилася у бік Харківської області

Інформацію за 25 березня дивіться за посиланням: Війна — день 761: окупанти змінюють тактику, обмін ударами далекобійною зброєю продовжується

Про те, що відбувалося 26 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 762: росіяни продовжують тероризувати українські міста, але й у відповідь прилітає

З ситуацією в Україні за 27 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 763: росіяни знову націлилися на Харків, а у Білгороді гримлять вибухи