Війна — день 771: окупанти тиснуть під Бахмутом та завдали масованого удару по Харкову

Читать на русском
Автор
2410
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 04 квітня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують атакувати позиції ЗСУ на сході України й ставлять у пріоритет захоплення міста Часів Яр біля Бахмута. У разі успіху ця стратегічна висота дозволить їм отримати перевагу в районі та розвинути наступ. При цьому в західних ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що у ЗСУ побоюються того, що не зможуть утримати російський тиск через брак озброєння та боєприпасів. На тлі цього активізувалися і пропагандисти, які активно намагаються посіяти паніку серед українців повідомленнями про наступ окупантів на Харків та атаки з боку Білорусі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Дар’ївській громаді на Херсонщині через пожежу, яка виникла внаслідок російського обстрілу, отруїлись продуктами горіння 10 людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

22:00 У Курській області Росії заявили про збиття українських безпілотників, попередньо був приліт.

21:43 По Харкову завдають ударів.

21:00 Місцеві канали повідомляють про велику пожежу на території підприємства в окупованій Каховці Херсонської області.

Зеленський опублікував вечірнє звернення, зокрема прокоментував атаку дронів на Харків: "Говорив сьогодні з військовими щодо того, як дати більше захисту Харкову – саме з погляду ППО. Таке ж завдання в усіх наших дипломатів. Посилення ППО для Харкова, усієї Харківщини, Сумщини, південних регіонів – це абсолютно нагальна потреба".

Британія знайшла нову зброю для України, зокрема, мова про передачу зброї, "термін придатності якої спливає", — заявив міністр закордонних справ Британії Девід Камерон.

"Ми мали неймовірний виступ міністра закордонних справ Кулеби про виклики, з якими стикається Україна у зв’язку з атаками з повітря та потребою в боєприпасах. І, як я сказав колегам-міністрам закордонних справ, нам потрібно відразу [після цього] піти до міністерств оборони і запитати, що ще ми можемо зробити в плані протиповітряної оборони, що ще ми можемо зробити щодо зброї, термін придатності якої наближається. Цю зброю слід передати Україні, а не дорого виводити з озброєння в наших країнах", — сказав Камерон.

19:36-20:04 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К.

19:00 Одразу в шести областях відключення електроенергії, — мова про Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Кіровоградську, Полтавську та Сумську області.

"Причини застосування обмежень – відсутність достатнього обсягу генеруючих потужностей в системі для покриття споживання в окремих регіонах країни. Це є наслідком останніх масованих російських атак на українські електростанції. Також ввечері в країні зростає споживання через похолодання", — інформує Укренерго.

18:00 На півдні Молдови, за 500 метрів від кордону з Україною, знайшли уламки дрона Shahed, якими Росія постійно атакує Україну, — повідомила Прикордонна поліція Молдови.

Російська армія завдала ударів по Нью-Йорку в Донецькій області, загинуло двоє людей.

"Ми ухвалили рішення про створення місії НАТО в Україні. Це не означає, що ми вступаємо у війну, але це означає, що ми зараз зможемо використати координаційні, навчальні, планувальні можливості НАТО для підтримки України більш координованим чином", — повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

17:00 Німеччина терміново ініціює пошук додаткових систем ППО Patriot для України, про це під час конференції у Брюсселі сказав голова МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондентка "Телеграфу".

"Німеччина як голова коаліції протиповітряної оборони ініціює зараз негайно аналіз усіх наявних не лише у союзників, але взагалі в світі, систем батарей Patriot та інших систем ППО. І що можна зробити, які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну", — сказав міністр.

16:00 Зеленський провів нову Ставку: Основні питання – фронт, безпілотники, засоби РЕБ і протиповітряна оборона. Доповідь Головкома Олександра Сирського щодо ситуації на основних напрямках. Результати стабілізаційних дій, завдяки яким вдалося зупинити просування російських окупантів. Дані розвідок про подальші плани ворога та наші дії у відповідь. Звіти міністра оборони Рустема Умєрова про виконання контрактів на закупівлю безпілотників та систем РЕБ і про підготовку нових угод. Доповідь начальника Генштабу Анатолія Баргилевича щодо боротьби з інструментами російського повітряного терору. Результати використання РЕБ, мобільних вогневих груп та ППО. Низка доручень щодо подальшого вдосконалення наших тактик".

15:00 Суд визнав винним у державній зраді Володимира Синельника, який у червні 2023 року навів вогонь на заклад "Ria Pizza" у Краматорську, внаслідок чого загинуло 13 людей, та засудив до довічного ув'язнення.

14:00 Російські військові вдарили по Харківському району між населеними пунктами, внаслідок удару загинув цивільний чоловік, який перебував під час удару у тракторі.

13:00 Володимир Зеленський відреагував на удари по Харкову, внаслідок яких загинули люди. Він запевнив, що росіяни відповідатимуть за свої дії. Також президент наголосив, що посилення ППО нашої країни дозволить зберегти життя та захистити громадян.

12:00 СБУ затримала "крота", який служив у лавах ЗСУ, який допомагав окупантам коригувати удари по Донецькій області. Він передавав ворогові координати вогневих позицій та військових фортифікаційних споруд.

11:00 Латвія передбачила наступний пакет воєнної допомоги для України. Про це сказала прем'єр-міністр Евіка Сіліні. За її словами, країна приєдналася до коаліції дронів і вже незабаром Україна отримає партію безпілотників вартістю на 1 млн євро.

10:00 У Запоріжжі пролунали вибухи за кілька хвилин після оголошення тривоги. За попередньою інформацією були запуски балістичного озброєння з території Криму. Повідомляється про стовп диму в одному з районів.

09:00 Вночі російські окупанти обстріляли Харків. У поліції показали відео перших хвилин після ударів по місту.

08:15 Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати Росії в Україні — за минулу добу РФ втратила в Україні орієнтовно 670 одиниць особового складу, 21 безпілотник, 29 артсмстем, 18 бойових броньованих машин, 1 засіб ППО тощо.

Втрати Росії в Україні 04.04.2024
Втрати Росії в Україні 04.04.2024

07:30 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: "Протягом минулої доби відбулося 65 бойових зіткнень. Ворог завдав 6 ракетних та 85 авіаційних ударів, здійснив 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 20 БпЛА типу "Shahed-136/131". Силами та засобами протиповітряної оборони України 11 ударних БпЛА було знищено".

07:00 З'явилися фото наслідків атаки дронів на Харків, внаслідок якої загинуло 4 особи, серед яких 1 цивільна жінка, а ще троє — співробітники ДСНС.

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі російські військові завдали кількох хвиль ударів "Шахедів" по Харкову, є влучання по житловій цивільній забудові, 1 цивільна жінка загибла, 9 цивільних осіб постраждали;
  • окупанти просунулися в районі кордону Донецько-Запорізької області, на північ від Приютного, поблизу смуги на південний захід від Новомихайлівки, на захід від Авдіївки та на захід від Бахмута, — ISW;
  • Україна могла використати для ударів по Татарстану літак Cessna — Forbes;
  • німецькі компанії беруть опосередковану участь у відбудові "нового" Маріуполя, — Tagesschau.

3:00 Під час обстрілу Харкова загинули троє рятувальників ДСНС, ще один отримав поранення

1:00 Окупанти запустили дрони з Білгородської області. Близько 5 штук було зафіксовано у безпосередній близькості від Харкова

00:00 Журналіст Андрій Цаплієнко спростував інформацію з мережі про те, що росіянам вдалося захопити Іванівське (біля Бахмута). Він зазначив, що українські військові у цьому районі кажуть, що окупанти контролюють не більше ніж 60% населеного пункту.

Про те, що відбувалося 1 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 768: росіяни "буксують" на фронті, але продовжують бомбардування міст

Із ситуацією в Україні за 2 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 769: окупанти прориваються на бахмутському напрямку попри втрати

Інформацію за 3 березня дивіться за посиланням: Війна — день 770: окупанти завзято атакують позиції ЗСУ, а в Росії лунають вибухи