Війна — день 770: окупанти завзято атакують позиції ЗСУ, а в Росії лунають вибухи

Читать на русском
Автор
2851
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 03 квітня 2024, 23:03
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести свій наступ на сході України та концентрують свої сили біля Авдіївки та Мар’їнки. Втім, експерти зазначають, що сил для того, щоб перейти в атаку по всій лінії фронту, у них немає, проте не виключають, що вони спробують прорватися на одному з напрямків. Однак виробництва зброї та надання допомоги із заходу в Україні поки що пригальмовують, а тому варто чекати, що квітень для ЗСУ буде важким. Попри це розслаблятися рано і росіянам, оскільки вибухи на їхній території лунають все далі від лінії фронту.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Якщо з території Білорусі по Україні почнуть летіти ракети, то ми відіб'ємо напад. ГУР та СБУ довели, що ми можемо проводити операції на території противника, — речник ПС Євлаш.

21:00 Міністерство оборони України розпочинає нову ініціативу щодо захисту прав військовослужбовців, яка передбачає запровадження нового інституту – фактично військового омбудсмена, повідомляє прес-служба Міноборони.

20:00 За тиждень на Сумщині прикордонники зупинили три російські ДРГ, — голова ОВА. "Усього за 2023 рік на підступах до України затримали 52 диверсійно-розвідувальні групи з Росії", — заявив Володимир Артюх.

19:00 Зволікання Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо допомоги Україні прямо впливає на ситуацію на полі бою, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

18:00 Російські окупанти посилили обстріл Харківської області. Це стосується низки районів регіону, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"У нас посилилися обстріли по населених пунктах області. Це і північ, північно-східний напрямок, це Харківський район, це Богодухівський район, це Чугуївський район, Вовчанський напрямок, і, звичайно, Куп'янське, де проходить фактично лінія фронту", — розповів чиновник. .

17:00 Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Липавський заявив, що чеська ініціатива щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України з третіх країн все ще потребує фінансування.

Зараз Прага зібрала з близько 20 країн гроші на закупівлю 300 тис. снарядів, але їй "потрібно більше грошей" для закупівлі ще півмільйона.

16:00 Фінляндія передасть Україні 23-й пакет військової допомоги на €188 млн.

Туди, серед іншого, увійдуть системи ППО, артилерійські боєприпаси.

15:00 Немає зараз потреби мобілізувати до ЗСУ 500 тисяч людей, — Зеленський. Також він додав, що Росія на 1 червня готує мобілізацію 300 тисяч військових.

Зеленський з президентом Фінляндії Александром Стуббом підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ. Допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових.

14:00 НАТО змінює підхід до підтримки України. Замість короткострокових пакетів допомоги союзники готуються брати на себе довгострокові зобовʼязання перед Україною. Про це під час брифінгу в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі повідомив Генсек Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент "Телеграфу". Фактично йдеться про багаторічну програму підтримки. "Будь-які затримки у допомозі мають свої наслідки на полі бою. Ми маємо зрушити динаміку підтримки, щоб вона була надійною й прогнозованою", — сказав він.

13:00 Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою: "Дякую японському уряду та всьому народу за масштабну й різнобічну допомогу. Японія вже надала Україні фінансової підтримки на понад 12 мільярдів доларів та анонсувала додаткову допомогу на поточний рік. Розповів про ситуацію на полі бою, зокрема про російський повітряний терор. З початку року Росія випустила по Україні майже тисячу ракет, приблизно 2800 "шахедів" і майже 7 тисяч керованих авіабомб. Наголосив на посиленні санкційного тиску на Росію та створенні механізму конфіскації заморожених російських активів. Обговорили з Премʼєр-міністром стан підготовки двосторонньої безпекової угоди за підсумками трьох раундів переговорів".

Зранку 3 квітня російські війська завдали ракетного удару по Краснопільській громаді Сумської області, одна людина загинула, серед поранених — 4-річна дитина.

12:00 ГУР готується знищити Кримський міст у першій половині 2024 року, — пише видання The Guardian з посиланням на неназваних високопосадовців ГУР.

В разі нового наступу росіян влітку існує великий ризик того, що лінія фронту зруйнується, Україна потребує безпілотників, гаубиці і сотні тисяч снарядів і ракет, — Politico з посиланням на анонімних українських високопоставлених офіцерів.

11:00 Зеленський заявив, що російські окупанти тільки за березень застосували проти України понад 400 ракет різних типів, понад 600 "шахедів" і понад 3 тисячі керованих авіабомб, і закликав дати Україні більше ППО.

10:00 Міністри закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції заявили, що європейські країни-члени НАТО мають взяти на себе більшу відповідальність за оборону континенту, — гостьова стаття про це Анналени Бербок, Радослава Сікорського та Стефана Сежурне, глав МЗС країн Веймарського трикутника, вийшла у виданні Politico.

09:00 Помер 11-річний хлопець, який постраждав внаслідок обстрілу Новоосинового Куп'янського району 2 квітня. Під час обстрілу також загинув його батько.

В Силах спеціальних операцій ЗСУ показали ефектне відео роботи FPV-дронів та ракет Brimstone.

08:00 В Повітряних силах розповіли, що протягом ночі ворог застосував 4 БпЛА типу Shahed із району Приморсько-Ахтарськ, — вони були знищені у Хмельницькій, Житомирській, Кіровоградській та Черкаській областях.

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати Росії в Україні, — за минулу добу окупанти орієнтовно втратили 710 одиниць особового складу, 11 танків, 17 безпілотників.

Втрати Росії в Україні 03.04.2024
Втрати Росії в Україні 03.04.2024

07:00 У Нідерландах представники 44 країн підтримали ідею створення спеціального трибуналу для Росії за злочини проти України. Серед підписантів — європейські країни, а також США, Велика Британія, Австралія та Японія.

06:30 Зібрали кілька новин, які ви могли проспати:

  • всю ніч Україна була під атакою дронів, ударні БпЛА запускались у 2 групи, найбільша подолана дистанція від пускових до цілі складає 1154 км, а Сумщину та Запорізьку область атакували авіабомбами;
  • російський Курськ теж не спав, — там внаслідок збиття дронів постраждали житлові будинки;
  • кількість постраждалих внаслідок ракетної атаки по Дніпру зросла до 18 осіб, з яких 6 дітей. 10 осіб госпіталізовано, — ДСНС;
  • уряд США за два тижні до теракту повідомив російських чиновників, що "Крокус Сіті Холл" є потенційною ціллю, — The Washington Post;
  • після масштабних атак ворога 22 та 29 березня ДТЕК втратила 80% генеруючих потужностей, — ДТЕК;
  • Росія посилює присутність правоохоронних органів в окупованій частині України, найняла вже 14 тисяч міліціонерів та розгорнула щонайменше 35 000 співробітників Росгвардії, — ISW.

3:00 Декілька дронів рухаються через Вінницьку область у західні області. На Харківщині тим часом оголосили тривогу через активність тактичної авіації

1:00 Російські БПЛА зафіксовано у Дніпропетровській області курсом на Кременчук. Ще одна група через Миколаївську область летить у бік Кіровоградської

00:00 Росіяни окупували Водяне та просунулися в Іванівському, повідомляє DeepState

Інформацію за 31 березня дивіться за посиланням: Війна — день 767: загарбники просуваються під Авдіївкою і нещадно бомбардують Україну

Про те, що відбувалося 1 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 768: росіяни "буксують" на фронті, але продовжують бомбардування міст

Із ситуацією в Україні за 2 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 769: окупанти прориваються на бахмутському напрямку попри втрати