Війна — день 777: росіяни тиснуть у двох місцях на фронті і повільно просуваються

Читать на русском
Автор
2697
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 10 квітня 2024, 23:51
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Упродовж 777 днів Україна стримує російське вторгнення. Окупанти сконцентрували основні зусилля на Бахмутському та Новопавлівському напрямах, де відбувається основна кількість бойових зіткнень та фіксується просування ворожих військ. При цьому у пріоритет вони ставлять захоплення міста Часів Яр і для цього намагаються створити умови для удару з флангів. Подібні атаки для загарбників обходяться високою ціною, тож лише під Тоненьким вони за місяць втратили майже сотню одиниць важкої техніки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:45 Інформація щодо руху ворожих БпЛА від Повітряних сил ЗСУ:

  • Декілька груп БпЛА в Одеській області, курс західний/північно-західний.
  • БпЛА північніше Миколаєва, курс західний.
  • БпЛА в Новобузькому районі Миколаївської області, курс північно-західний (Кіровоградщина).
  • БпЛА на межі Дніпропетровської/Харківської/Полтавської областей, курс західний.
  • Декілька груп з Херсонщини, курс північно-західний

23:00 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте обговорив із колегами з Данії та Чехії варіанти постачання в Україну додаткових коштів ППО.

22:00 Чотири людини з 14 постраждалих внаслідок ракетного удару в середу ввечері по Одесі перебувають у тяжкому стані, ще п'ятеро – у стані середньої тяжкості, повідомив голова Одеської ОВ Олег Кіпер.

21:00 Програти у війні з Росією можна, якщо втрачати території, відповідно втрачати і людей. А рухаючись крок за кроком назад, можна втратити державу, заявив Зеленський.

20:00 Росіяни нанесли подвійний удар балістикою по Одеському району. Атаковано транспортну інфраструктуру. Є влучання в АЗС, що підсилює вибухову небезпеку, повідомляють Сили оборони півдня.

Загинуло четверо людей, в тому числі одна дитина — 10-річна дівчинка, ще семеро людей зазнали поранень, один чоловік у важкому стані, йому ампутовано нижні кінцівки.

18:00 Завдання Україною ударів по військових цілях у Росії за межами зони бойових дій — законне, — генсек НАТО Столтенберг.

"Це частина права України на самооборону — завдавати ударів по законних військових цілях за межами території цієї країни, оскільки росія використовує стільки різних військових засобів для ударів по Україні", — генсек НАТО.

17:00 Україна та Велика Британія підписали рамкову домовленість про співпрацю у сфері оборонних матеріалів. Угода посилює співпрацю Британії та України у військовій галузі, відкриває шлях до надання ще більшої підтримки, а також залучення найпрогресивніших британських технологій.

16:00 Окупанти б'ють по Харківщині: загинула дитина та дві жінки, ще 4 людини постраждали, повідомив голова МВС Клименко.

15:00 Російські війська атакували Вовчанськ Харківської області використавши керовані авіабомби. Повністю зруйнована поліклініка, є поранений, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

14:00 Верховна Рада Україна прийняла в першому читанні законопроєкт №11079, який передбачає мобілізацію та проходження військової служби за контрактом засуджених та ув'язнених під час воєнного стану.

13:00 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. До нього увійшли артилерійські снаряди, техніка для розмінування, гвинтівки та розвідувальні БПЛА, а також комплекти засобів протидії дронам.

12:00 У Костянтинівці Донецької області, на яку вчора росіяни скинули авіабомбу, з-під завалів двоповерхового будинку рятувальники сьогодні вранці дістали тіла двох загиблих. Це жінка 1981 р.н. та хлопчик 2011 р.н.

11:00 Втрати в особовому складі російських окупантів за час повномасштабної війни в Україні перевищили 450 тисяч осіб, повідомляє Генштаб ЗСУ. Зазначимо, що в це число входять як загиблі, так і поранені загарбники.

Втрати армії РФ в Україні 10.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.04.2024

10:20 В Одесі після оголошення чергової тривоги пролунав гучний вибух, повідомляє кореспондентка "Телеграфу". Ймовірно, ворог застосував балістичне озброєння, чекаємо офіційних даних.

На Донеччині за останню добу внаслідок російських атак поранено вісьмох цивільних у різних населених пунктах. Ще одна людина, на жаль, загинула, повідомили у Донецькій ОВА.

09:00 Цієї ночі ворог випустив по Україні кілька балістичних та крилатих ракет, а також 17 "шахедів". Значну кількість цілей нашим захисникам вдалося знищити. Дякуємо ППО!

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу зросла інтенсивність боїв по всіх напрямках — зафіксовано 86 зіткнень із ворогом. Найбільш активно ворог почав тиснути на Бахмутському напрямку.

07:00 Державний департамент США надав дозвіл на надзвичайний продаж Україні військової продукції для систем ППО на 138 мільйонів доларів. Кошти призначаються на критичний ремонт та запчастини для ракетних систем Hawk.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі повітряні тривоги "турбували" жителів південних регіонів України. Особлива увага окупантів була звернена на Одещину — спочатку область атакували дронами, а під ранок — балістичними ракетами. Також вибухи чули на Миколаївщині. Чекаємо на офіційні дані від місцевої влади;
  • глава Пентагону Ллойд Остін раптово вирішив, що атаки України на нафтопереробні заводи в РФ можуть негативно вплинути на ситуацію на світовому енергетичному ринку. "Україні краще вражати тактичні та оперативні цілі, що можуть вплинути безпосередньо на бій", — передає слова політика Bloomberg;
  • російські загарбники могли зайти до Первомайського, що на Донеччині. Про це свідчать дані Deep State. Слід зазначити, що бої за населений пункт тривали ще з літа 2022 року, оборону на цьому напрямку тримає стрілецький батальйон 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка;
  • понад дві третини ворожих танків, які ЗСУ ліквідували за останні місяці, були знищені за допомогою дронів типу FPV. Такі дані із посиланням на джерела у вигляді неназваного представника НАТО повідомляє Foreign Policy.

3:00 Кілька груп ударних БПЛА було зафіксовано на Миколаївщині курсом на захід

1:00 ЄС розпочав підготовку 14-го пакету санкцій проти Росії. У ньому буде зменшено можливості обходити вже введені санкції.

00:00 Україна має план нового контрнаступу, каже Зеленський. Однак, за його словами, для цього ЗСУ потрібно отримати більше зброї.

Про те, що відбувалося 7 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 774: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку та намагаються прорватися до Годинника Яру

З ситуацією в Україні за 8 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 775: росіяни активізувалися біля Роботиного та Кринок та продовжують повітряний терор

Інформацію за 9 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 776: окупанти просуваються біля Авдіївки та намагаються влаштувати блекаут в Україні