Війна — день 776: окупанти просуваються біля Авдіївки та намагаються влаштувати блекаут в Україні

Читать на русском
Автор
1843
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 09 квітня 2024, 23:44
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує стримувати тиск російських загарбників, які фокусують свої зусилля на Новопавлівському та Бахмутському напрямку, де проходить основна кількість бойових зіткнень. При цьому окупанти також змогли просунутися на захід від Авдіївки. На тлі цього тривають нескінченні обстріли українських цивільних об’єктів, наприклад, загарбники не залишили ідеї знищити українську енергосистему, але вибрали для досягнення цієї мети іншу тактику.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Путін хоче захопити Харків, але Україна робить все можливе, щоб цього не сталося, заявив президент Володимир Зеленський.

22:00 Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін вважає, що українські удари по російських НПЗ можуть мати наслідки для світової ситуації у сфері енергетики. Нашій країні нібито "вигідніше" атакувати інші цілі.

21:00 Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони виключив положення про демобілізацію та ротацію військовослужбовців із урядового законопроекту про мобілізацію, який готується до другого читання.

20:00 Протягом доби зафіксовано 66 бойових зіткнень, на Бахмутському напрямі Сили оборони України відбили 25 атак російських військ, на Новопавлівському – 20 атак, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Троє людей поранені у Слов'янську.

Околиці міста зазнали обстрілу сьогодні вдень — поранення отримали троє людей 53, 64 і 66 років.

Усі отримали необхідну медичну допомогу та відмовилися від госпіталізації.

18:00 Новопризначений тимчасовий виконувач обов'язків міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов пообіцяв прискорити надання військової допомоги Україні.

17:00 РФ обстріляла Семенівку Чернігівської області: загинула жінка, — ОВА.

Бійці СБУ за тиждень знищили на фронті партію російських систем ППО. Вони додали на свій рахунок:

  • 2 ЗРК "БУК" різних модифікацій та одну станцію виявлення цілей ЗРК "БУК"
  • 2 ЗРК "ТОР-М2"
  • ЗРК "Стріла-10"
  • ЗГРК "Тунгуска"

16:00 У відповідь на серію цілеспрямованих ракетних та безпілотних ударів Росії по енергетичній інфраструктурі України, що спричинила значні збитки, ЄС мобілізував надзвичайну енергетичну допомогу, яка вже прямує до країни, повідомляє Європейська комісія.

15:00 Два "прильоти" в центрі Харкова, попередньо — КАБи, повідомляє місцева влада.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам найближчим часом внести оновлену постанову про бронювання та визначити вичерпний перелік об'єктів та підприємств критичної інфраструктури.

За словами прем'єра, одним із ключових питань у цьому напрямі є справедливе та раціональне бронювання військовозобов'язаних, працівників підприємств, які справді критично важливі.

14:00 На Полтавщині кількість постраждалих внаслідок ракетного удару, завданого росіянами в понеділок увечері, збільшилася до 16 осіб, з них 4 дітей, одна з постраждалих у тяжкому стані, повідомляє голова обласної військової адміністрації Філіп Пронін.

12:00 Вночі росіяни атакували енергетичні об'єкти у Полтавській та Львівській областях. Під ворожим прицілом опинилися високовольтні підстанції в обох регіонах. Про це інформує Міненерго.

11:00 В Офісі генерального прокурора заявили, що їм відомо про 54 військовослужбовців, яких було страчено російськими окупантами. Згідно з наявними даними у відомстві вже відкрито 27 кримінальних справ.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 09.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.04.2024

09:00 У Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунав потужний вибух. Офіційних даних поки що немає, проте місцеві пабліки зазначають, що, ймовірно, було збито розвідувальний дрон противника.

До 12 осіб зросла кількість постраждалих через нічний ракетний удар по Полтавщині. Нагадаємо, що одна людина, на жаль, загинула.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин із фронту. За останню добу трохи зменшилася інтенсивність боїв — було зафіксовано лише 56 зіткнень із ворогом.

У Запоріжжі зросла кількість загиблих через вчорашню атаку по місту. Наразі влада повідомляє про чотирьох загиблих і вісьмох поранених.

07:00 Цієї ночі росіяни "кошмарили" Україну за допомогою "шахедів" та ракет С-300. Завдяки невтомній роботі підрозділів протиповітряної оборони було продемонстровано стовідсотковий результат збиття ворожих дронів. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, бойова робота велася на Миколаївщині, Одещині, Херсонщині, Дніпропетровщині, Полтавщині, Вінниччині та Львівщині.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч була непростою для жителів багатьох областей України. Ворог атакував країну "шахедами" з різних напрямків, вибухи чули на Полтавщині, Одещині, Миколаївщині, Херсонщині, Вінниччині, Тернопільщині, Хмельниччині та Львівщині. Наслідки наразі уточнюється, чекаємо деталі від місцевих адміністрацій;
  • однак окупантам теж сьогодні не спалося — принаймні в окупованому Криму. Так, у Севастополі повідомлялося про потужні вибухи, хоча окупаційна влада, звісно ж, одразу почала звітувати про "роботу пе-ве-о". Сподіваємося на більше деталей найближчим часом;
  • Україна може розраховувати на членство у НАТО тільки після перемоги у війні. Таку позицію вкотре озвучили у Америці, а саме — спікер Держдепартаменту США Метью Міллер. "Нічого не змінилося щодо схвалення графіку. Це все ще залежить від завершення війни", — підкреслив він, відповідаючи на питання журналістів;
  • Франція, схоже, знову відмовиться від "дискусій із російськими офіційними особами" після нещодавньої бесіди міністрів оборони двох країн. "Сьогодні не в наших інтересах дискутувати з російськими офіційними особами, оскільки ті пресрелізи, які публікуються, є брехнею", — пояснив очільник МЗС Франції Стефан Сежурне в інтерв’ю France 24.
  • тим часом вночі у Північній Америці спостерігали перше у 2024 році повне сонячне затемнення. Процес розпочався близько о пів на восьму вечора за київським часом, а закінчився лише ближче до опівночі.

05:00 Вибухи чули у Хмельницькому та у Львівській області. Попередньо, бойова робота ППО по безпілотниках. Згідно з даними моніторингу, російські терористи знову намагалися атакувати Стрий на Львівщині.

03:00 Група безпілотників на Вінничині, один російський БПЛА перебуває у Львівській області. Полтава відбилася від БПЛА, було чутно вибухи.

01:00 Україна продовжує відбиватися від російських безпілотників. Тим часом потужні вибухи пролунали на Брянському хімічному заводі та у тимчасово окупованому Севастополі.

00:00 Кілька російських БПЛА було помічено у Миколаївській та Дніпропетровській областях. Оголошено тривогу.

Інформацію за 6 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 773: почалися бої біля Часового Яру, Україна завдає ударів по тилах Росії

Про те, що відбувалося 7 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 774: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і намагаються прорватися до Часового Яру

З ситуацією в Україні за 8 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 775: росіяни активізувалися біля Роботиного та Кринок та продовжують повітряний терор