Війна — день 780: Росія просувається на Донбасі, а в Луганську потужний приліт

Читать на русском
Автор
2205
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 13 квітня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує чинити опір широкомасштабному російському вторгненню вже 780 днів. Українська протиповітряна оборона може отримати посилення, якщо вдасться домовитися про передачу кількох батарей західних систем. На "землі" українські війська продовжують тримати оборону, в тому числі біля Часова Яра; кожний крок дається росіянам великою кров'ю.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Литва цьогоріч виділить 1,2 мільярда євро на військову допомогу Україні.

Кошти підуть на закупівлю боєприпасів та військової техніки, а також Литва допоможе удосконалити систему безпеки в українських школах.

22:00 Окупанти ввечері вдарили з артилерії по Гуляйполю Запорізької області, госпіталізовано двох мешканців з пораненнями, повідомив голова обласної військової адміністрації Іван Федоров.

21:00 Упродовж доби на фронті зафіксовано 60 бойових зіткнень, на Бахмутському напрямі Сили оборони відбили 28 атак, повідомляється в оперативній інформації Генштабу Збройних сил України

20:00 До серпня в Україні відкриють ще понад 20 рекрутингових центрів. Загалом цього року вже 10 таких центрів відкрито в п’яти регіонах України, розповів заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

19:00 Обмежено придатних до служби через місяць почнуть викликати до ТЦК на медкомісію, – заступник міністра оборони Гаврилюк.

18:00 Росіяни скинули авіабомбу на Очеретине під Авдіївкою, зруйновано п'ятиповерховий будинок.

Як повідомляє влада регіону, є поранена, а під завалами можуть бути люди. Але провести пошукову операцію неможливо через обстріли.

17:00 Німеччина передає Україні додаткову систему ППО Patriot — Міноборони ФРН.

16:00 Після 13 години окупанти вчергове вдарили по Куп’янщині, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Унаслідок скидання боєприпасу з FPV-дрону постраждав водій бригади екстреної медичної допомоги. 58-річний водій їхав на виклик до Петропавлівки. Медики надали йому всю необхідну допомогу.

15:00 Законопроєкт про демобілізацію військовослужбовців уже розробляється, його можуть внести у парламент найближчими місяцями, — речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

14:00 Російські терористи розстріляли цивільне авто у прикордонні Новгород-Сіверського району, загинув чоловік, який віз продовольство населенню, — Чернігівська ОВА.

Українці можуть мати на руках від 1 до 5 млн одиниць зброї, не рахуючи трофейної та гранат, — МВС.

Бойовики "ЛНР" підтвердили, що був приліт по машинобудівному заводу, де була ремонтна база.

13:00 Тривають інтенсивні бої за Богданівку на Бахмутському напрямку, населений пункт не окупований. Вночі штурмові групи ворога пробилися на північну околицю міста. Богданівка зараз під контролем Сил оборони. Іде бій, ворог не припиняє штурмів, — повідомляє Міноборони.

Тим часом в Луганську не вщухає потужна пожежа, говорять про приліт по машинобудівному заводу, де була ремонтна база Росії.

12:00 В Луганську були потужні вибухи, після чого розпочалася пожежа. Проукраїнські блогери з Донбасу кажуть, що в регіоні почали глушити зв'язок, і що за непідтвердженими даними це міг бути удар КАБ по ремонтній базі. Окупанти тим часом традиційно звинувачують ЗСУ й висувають припущення, то удару завдали зі Storm Shadow або HIMARS.

11:00 Головком ЗСУ Сирський: Обстановка на Східному фронті суттєво загострилася. Ворог активно атакує наші позиції на Лиманському, Бахмутському напрямках штурмовими групами при підтримці бронетехніки. На Покровському напрямку намагається прорвати нашу оборону використовуючи десятки танків та БМП. Цьому сприяє тепла суха погода, яка зробила танкодоступною більшу частину відкритих ділянок місцевості. Незважаючи на значні втрати, противник нарощує зусилля шляхом застосування нових підрозділів на бронетехніці, завдяки чому періодично добивається тактичного успіху.

10:00 13 квітня в Миколаївській області оголошено День жалоби за загиблими внаслідок російської ракетної атаки по місту Миколаєву, яка відбулась 11 квітня. "російська федерація вбила пʼятьох людей. Це найбільша кількість жертв з листопада 2022 року", — повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Ворог окупував Богданівку та просунувся біля Часового Яру, Новокалинового та Тоненького, — DeepState.

09:00 Російські загарбники проводять вербування жінок у колоніях всередині країни в спробах знайти додатковий людський ресурс для ведення війни проти України, — Центр національного спротиву.

Вночі обстріляли Куп'янськ на Харківщині, горів житловий будинок, під завалами опинився чоловік, його врятували.

08:00 Генштаб ЗСУ оновив втрати Росії в Україні, — за добу ворог орієнтовно втратив більше тисячі одиниць особового складу, 23 танки, 32 артсистеми, 40 безпілотників, 1 засіб ППО тощо.

Втрати Росії в Україні 13.04.2024
Втрати Росії в Україні 13.04.2024

07:30 Генштаб ЗСУ: протягом доби 12 квітня відбулося 97 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 91 авіаційний удар, здійснив 160 обстрілів з РСЗВ по позиціях військ ЗСУ та населених пунктах. Авіаційних ударів зазнали населені пункти Сумської області; Липці, Вовчанськ, Куп’янськ-Вузловий, Петропавлівка, Курилівка Харківської області; Терни, Дружба, Нью-Йорк, Часів Яр, Калинівка, Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Костянтинівка, Катеринівка, Водяне, Урожайне, Времівка Донецької області та Роботине і Мала Токмачка Запорізької області. Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Авіація Сил оборони України завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 ЗРК РФ. Також, силами та засобами ППО знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ противника.

07:00 Карта бойових дій в Україні від ISW станом на ранок 13 квітня виглядає наступним чином (гортайте перемикачі, щоб подивитися ближче обстановку в районі Часів Яру, Авдіївки, Роботиного та інших гарячих точок):

06:30 Ранок! Зібрали кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі тривога лунала в східних та Одеській областях, на Донеччині повідомлялося про вибухи, у той час як в інших регіонах ніч минула спокійно;
  • рівно два роки тому 13 квітня 2022, Україна потопила російський крейсер "Москва";
  • Рада має намір ухвалити законопроект про значне підвищення штрафів для ухилянтів уже протягом наступного пленарного тижня, — Корнієнко;
  • в базах поліції є вже сотні тисяч людей, які можливо, ухиляються від служби, їх перевірятимуть, — голова МВС Клименко;
  • Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для ведення війни проти України, — пише одразу низка західних ЗМІ з посиланням на американських чиновників;
  • Путін повідомив МАГАТЕ, що Росія планує перезапустити ЗАЕС — The Wall Street Journal;
  • США та Британія запровадили дві нові заборони для обмеження доходів, які Росія отримує від експорту алюмінію, міді та нікелю;
  • СБУ запобігла замаху на голову Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, — Дзеркало Тижня;
  • прем’єр Польщі Дональд Туск підписав розпорядження про створення Ради з питань співпраці з Україною.

05:00 Станом на зараз без повітряних тривог. Оголошувалися тривоги на Харківщині (ракетна загроза) та на Донеччині (обстріл Покровського району).

03:00 Безпілотників у повітрі досі не фіксується. Група БПЛА, яка йшла курсом в напрямку Одещини, кудись таємниче зникла.

01:00 Повідомляється про відсутність фіксації ударних безпілотників у повітрі.

00:00 Моніторинг повідомляв про пуски ударних безпілотників російськими терористами.

Інформацію за 10 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 777: росіяни тиснуть у двох місцях на фронті та повільно просуваються

Про те, що відбувалося 11 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 778: ворог влаштував масовану атаку по Україні, акцент — на дві області

З ситуацією в Україні за 12 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 779: росіяни продовжують повітряний терор України, на фронті важкі бої