Війна — день 779: росіяни продовжують повітряний терор України, на фронті важкі бої

Читать на русском
Автор
1979
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 квітня 2024, 23:05
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує чинити опір широкомасштабному російському вторгненню 779 днів. Російські терористи продовжують свій повітряний терор України на фоні нестачі боєприпасів для української ППО та повної бездіяльности західних партнерів. Проте Україна дає відсіч на фронті та завдає росіянам великих втрат.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до 12 квітня 2024 року журналісти підтвердили загибель 50 471 російського військового, а реальна кількість загиблих розрахована за реєстром спадкових справ та актуальна на 15 березня 2024 року – близько 85 тисяч осіб, повідомляє видання "Медіазона", яке веде підрахунок спільно з колегами з Бі-Бі-Сі та командою волонтерів.

22:00 "У поліції є бази даних, у яких є вже сотні тисяч людей, які, на думку ТЦК, можливо, ухиляються від служби. Ми перевіряємо цих людей і, звичайно, зразу цих людей можуть перевірити працівники ТЦК", — міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

21:00 Станом на сьогодні Україна веде активні переговори щодо двох батарей Patriot та однієї Samp-T, — Кулеба.

20:00 З полігону Капустін Яр проведено успішний випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети, повідомили у Міноборони РФ.

19:36-19:55 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

19:00 Чехія ідентифікувала по всьому світу понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів, які можна закупити для України за межами Європи, — президент Чехії Петр Павел.

Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яке дозволить закупити засоби радіоелектронної боротьби для захисту об'єктів критичної інфраструктури.

18:00 Під обстріл в Сумах потрапив вокзал. Є пошкодження вокзальних вікон, але колії цілі, всі поїзди прибуватимуть та вирушатимуть за розкладом, — повідомила Укрзалізниця.

Командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук повідомив про відставку з посади й перехід у сферу навчання військовослужбовців.

Рішенням уряду Харкову дозволили звільняти бізнес від місцевих податків. Це три податки: Єдиний податок, орендна плата та плата за майно, — повідомив Шмигаль.

17:00 Нідерланди виділили ще мільярд євро на військову допомогу Україні й €400 млн на відновлення. Це додатково до зобов’язань у межах двосторонньої безпекової угоди, — повідомив Зеленському по телефону прем’єр-міністр Марк Рютте.

Парламент Молдови схвалив у остаточному читанні зупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі через "корінну зміну обставин" з моменту підписання договору. Метою договору було скорочення наявних звичайних наступальних озброєнь, які мали у своєму розпорядженні держави-члени НАТО і колишні країни Варшавського договору на момент його укладення. Раніше Польща теж остаточно призупинила свою участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі.

16:00 Ворог б‘є по українських ТЕС ракетами, в яких є компоненти країн Заходу та Азії, — пише голова ОП Андрій Єрмак.

15:00 В Москві підірвали авто з колишнім членом СБУ, зрадником Василем Прозоровим, він госпіталізований.

На Сумщині зафіксовані пуски керованих авіаційних бомб.

На Херсонщині під час риболовлі на міні підірвалося 2 людей. Прийшовши зранку на риболовлю, на березі річки вони натрапили на вибухонебезпечний предмет, у результаті детонації якого отримали значні травмування. ДСНС закликає громадян пересуватися тільки асфальтовим або бетонним покриттям, уникати необстежених територій.

14:00 Внаслідок ворожих атак, по всій деокупованій частині Херсонщини відсутня електроенергія, також є аварії в системі водопостачання, — очільник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

Уряд виділяє додаткові 3,88 млрд грн на подальше будівництво оборонних рубежів, — прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

13:00 Отримання Україною систем ППО, а саме Patriot або SAMP-T, є пріоритетом МЗС.

"Чому в основному ми говоримо про Patriot? Тому що їх більше у світі. Але є ще одна система, здатна перехоплювати балістичні ракети – це SAMP-T", — міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Форумі дипломатії воєнного часу.

Українцям варто економити споживання електроенергії кожного дня в пікові години (з 19:00 до 22:00) протягом всього 2024 року, це має стати звичкою, — генеральний директор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

12:00 В Україну повернули тіла 99 полеглих Оборонців, серед них 77 тіл оборонців, що воювали на Донецькому напрямку, 20 полеглих воїнів із Запорізького напрямку та двох захисників із Харківського напрямку. ЗСУ перевезуть репатрійовані тіла та останки до визначених державних установ. Представники правоохоронних органів та судово-медичні експерти встановлять особи загиблих.

11:30 Окупанти атакували населений пункт Качкарівка Херсонської області. Безпілотник скинув вибухівку на житловий будинок, є постраждалий — 49-річний чоловік. Його госпіталізовано з травмами.

10:00 В Одесі збільшилася кількість загиблих через ракетний удар по місту 10 квітня. У лікарні від важких травм помер 56-річний чоловік. Загальна кількість жертв зросла до шести. П'ятницю, 12 квітня, оголошено в Одесі днем жалоби.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога. Понад 800 осіб особового складу поповнили список ліквідованих окупантів.

Втрати армії РФ в Україні 12.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.04.2024

08:00 В Миколаєві зросла кількість жертв внаслідок ракетного удару по місту 11 квітня. За даними очільника ОВА Віталія Кіма, у лікарні від отриманих травм помер поранений 37-річний чоловік.

За минулу добу на фронті відбулося 78 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активним напрямком поки лишається Бахмутський — тут зафіксовано 29 боїв. Цікаво, що на Лиманському та Куп'янському напрямках окупанти ненадовго притихли і наступальних дій не вели.

07:00 Як повідомили у Повітряних Силах, цієї ночі ворог застосував проти України 17 безпілотників, 16 із яких вдалося ліквідувати нашим оборонцям. Також росіяни запустили з території окупованої Донеччини керовану авіаракету Х-59. Бойова робота велася в межах шести областей — Миколаївщини, Одещини, Херсонщини, Дніпропетровщини, Вінниччини та Хмельниччини.

У Дніпропетровській області сталося загоряння внаслідок падіння уламків "шахеда" — у Криворізькому районі. Наразі пожежа локалізована, рятувальники все ще працюють над остаточним усуненням наслідків атаки. На щастя, обійшлося без постраждалих.

06:00 Ранку! Зібрали для вас підбірку новин, котрі ви проспали:

  • цієї ночі росіяни "кошмарили" українців за допомогою дронів. Спочатку під прицілом окупантів був південь, згодом увага змістилася на захід. Вибухи чули щонайменше у чотирьох областях — Одеській, Хмельницькій, Дніпропетровській та Вінницькій. Деталі очікуємо від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і в Росії — принаймні, у Ростовській області, яку також атакували безпілотники. За даними місцевої влади, начебто вдалося "знищити" аж чотири дрони. Якими ж насправді є наслідки нічного атаки на РФ, поки невідомо;
  • у Білому Домі заявили, що Україна потребує більше засобів ППО, і це яскраво демонструє серія ударів армії РФ по нашій енергетичній інфраструктурі. "Нам потрібно, щоб спікер [Джонсон] виніс цей проєкт на розгляд. […] Атаки по Україні за останню добу – це ще одне жахливе нагадування про те, що потреба України критична", — заявила речниця Білого Дому Карін Жан-П'єр;
  • безпека Євросоюзу не має залежати від НАТО чи Сполучених Штатів. "Ми повинні покладатися переважно на себе. Нам потрібен другий "рятувальник": так, є НАТО, але ми також повинні покращити власну безпекову політику ЄС, аби мати "старшого рятувальника", — заявив в інтерв'ю прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь.

05:00 Повітряні тривоги оголошувалися у східних та південних областях через загрозу з боку тактичної авіації терористів. Зараз залишилося тільки два безпілотники, які знаходяться на Вінничині.

03:00 Моніторинг повідомив про чотири безпілотники, які переміщаються з Одеської області до Вінницької. В інших регіонах безпілотників вже немає. Біля Старокостянтинова було чутно вибухи, попередньо – робота ППО по безпілотникам терористів.

01:00 Безпілотники терористів продовжують вештатися Україною. Зараз під загрозою атаки БПЛА – Київська, Вінницька, Кіровоградська, Херсонська, Черкаська та Миколаївська області.

00:00 Російсько-іранські ударні безпілотники фіксуються на Херсонщині. Летять у напрямку Миколаївської області.

З ситуацією в Україні за 9 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 776: окупанти просуваються біля Авдіївки та намагаються влаштувати блекаут в Україні

Інформацію за 10 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 777: росіяни тиснуть у двох місцях на фронті та повільно просуваються

Про те, що відбувалося 11 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 778: ворог влаштував масовану атаку по Україні, акцент — на дві області