Війна — день 785: росіяни готуються до нового наступу, а у ЗСУ проблеми зі зброєю

Читать на русском
Автор
1871
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 18 квітня 2024, 23:28
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення продовжується, окупанти не знижують темпів свого наступу по всій лінії фронту, а найскладніша ситуація спостерігається на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. При цьому нестача зброї у ЗСУ безпосередньо впливає на бойовий дух українських захисників, що може призвести до серйозних територіальних поступок під час літнього російського наступу. Водночас оптимістичні новини надходять із США, де законопроєкт про допомогу Україні нарешті зрушив із мертвої точки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗАЕС знову атакував дрон, експертів МАГАТЕ не пустили на місце події. Це вже третій випадок за останній час, повідомив глава агентства Гроссі.

Генеральний інспектор збройних сил Німеччини генерал-лейтенант Карстен Броєр прогнозує, що Росія може бути готова напасти на країни НАТО через п'ять-вісім років, коли відновить постраждалі від війни в Україні сили.

НАТО рацює над тим, аби надіслати Україні більше систем протиповітряної оборони, — заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг журналістам на італійському острові Капрі, де проходить зустріч міністрів закордонних справ G7.

22:00 Російські окупаційні війська зосереджують зусилля на просуванні в напрямку Кліщіївки, Калинівки та Часового Яру, — речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною".

21:00 Зеленський опублікував чергове вечірнє звернення:

20:00 Російські війська завдали удару по Красногорівці на Донеччині, через що у себе вдома загинув місцевий мешканець.

Також вдень окупанти обстріляли Львове Тягинської громади Херсонської області, пошкоджено приміщення школи, загорівся приватний будинок.

Члени групи країн "Великої сімки" розглядають можливість використання заморожених російських активів на суму майже $300 млрд як заставу для надання кредитів Україні, — віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

19:00 Партнери НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot — канцлер ФРН Шольц.

Українські та польські спецслужби змогли викрити і затримати агента Росії, який допомагав підготуватися до можливого замаху на президента Володимира Зеленського. Задумом громадянина Польщі був збір і передача Росії інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясенка. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на Зеленського під час його перебування на території Польщі, — СБУ.

18:00 Україна має супердрони, які можуть досягати цілей навіть у Сибіру. Це близько 3 тисячі кілометрів, — The Economist.

ПАРЄ назвала Путіна нелегітимним президентом Росії та оголосила патріарха московського Кирила та ієрархію РПЦ співучасниками воєнних злочинів.

17:00 США і Британія 18 квітня вирішили запровадити нові санкції проти Ірану в якості відповіді на нещодавню атаку Тегерана на Ізраїль. США запровадили санкції проти 16 осіб і двох організацій, які дають змогу Ірану виробляти дрони та двигуни для "Шахедів". Також США внесли до списку санкцій п'ять компаній у кількох юрисдикціях, які постачають комплектувальні матеріали для виробництва сталі іранській компанії Khuzestan Steel Company.

18 квітня головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили модернізовану бойову машину піхоти БМП-1ТС з українським модулем "Спис-Синтез", бронемашину Oncilla та іншу техніку, серед якої і шестиколісна бронемашина, назва якої поки що тримається у секреті.

16:00 З'явилося відео ударів по воєнним цілям РФ в Криму в ніч на 17 квітня.

15:00 Після ракетного удару по центру Чернігова на стаціонарному лікуванні перебувають 37 постраждалих, 12 з яких у тяжкому стані, — голова ОВА В'ячеслав Чаус.

Росія все частіше незаконно застосовує сльозогінний газ на фронті, попри те, що він є забороненим до використання в бою відповідно до міжнародної Конвенції про заборону хімічної зброї, — пише Reuters.

14:00 Промисловість Україні вже видає 10 САУ "Богдана" в місяць, з травня буде ще більше, — Зеленський.

Російські війська атакували ракетами Дніпровський район Дніпропетровської області, у результаті чого виникли пожежі, двоє людей дістали поранення, — голова ОВА Сергій Лисак.

13:00 17 квітня 2024 року внаслідок успішної операції ЗСУ на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму знищено або критично пошкоджено 4 пускові установки ЗРК С-400, 3 радіолокаційні станції, пункт управління засобами ППО, апаратура спостереження за повітряним простором "Фундамент-М", — інформує ГУР.

12:00 Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї такої системи ППО "в найближчі кілька тижнів", — керівник компанії Diel Defence Гельмут Раух. На даний момент в Україні знаходяться три системи Iris-T.

Європейська рада наголосила на необхідності надання гуманітарної допомоги та допомоги з питань цивільного захисту, термінового забезпечення ППО України, прискорення й інтенсифікування доставки всієї необхідної військової допомоги, включаючи артилерійські боєприпаси та ракети.

Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі і на Донеччині, обмеження діють і сьогодні, — Міненерго.

11:00 У багатьох областях України оголошено повітряну тривогу. Тим часом Дніпро знаходиться під балістичним обстрілом, у місті пролунало щонайменше три потужні вибухи, повідомляють кореспонденти "Телеграфу".

Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат ворога на війні в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 18.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 18.04.2024

10:00 На державному кордоні України польські фермери планують знову блокувати пункти пропуску. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко. За його словами, мова про пункти пропуску "Краківець" та "Шегині".

09:30 У Чернігові завершили пошуково-рятувальні роботи на місці влучання російських ракет 17 квітня. Відомо про 18 загиблих та 78 поранених, повідомили у Чернігівській ОВА.

Цієї ночі окупанти атакували Україну 13 "шахедами". Зусиллями наших військових були знищені всі ворожі цілі. Бойова робота велася у Херсонській, Дніпропетровській, Вінницькій, Полтавській, Хмельницькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях.

08:00 За минулу добу на різних напрямках зафіксовано 87 бойових зіткнень. Найактивніші бої ведуться на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівскому напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:00 В Івано-Франківську пролунало кілька вибухів. Область знаходиться під атакою "шахедів".

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів телефонну розмову Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі генералом Крістофером Каволі. У розмові йшлося про необхідність посилення протиповітряної оборони країни та загальну ситуацію на фронті, повідомили у Генштабі.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог атакував Україну "шахедами" із різних напрямків. Про вибухи повідомлялося у Київській, Харківській, Хмельницькій, Миколаївській областях. Чекаємо на офіційні дані;
  • у окремих західних областях тривогу оголосили після шостої ранку — через наявність ворожих БПЛА у повітряному просторі;
  • у четвер, 18 квітня, по всій Україні можливі відключення світла за графіками, повідомили в "Укренерго". Перебої з електропостачанням варто очікувати у період із 8:00 до 22:00. Енергетики підкреслюють: всьому виною — раптове похолодання, через яке система відчула дефіцит потужностей;
  • "Нам усім треба зараз переграти Путіна в рішучості, щоб ця війна нарешті почала йти до справедливого закінчення. Я вірю в мир і впевнений у силі нашої Європи", — президент Зеленський під час промови на спецзасіданні Європейської ради;
  • очільник ГУР Буданов вважає, що війна з РФ може тривати доти, доки при владі знаходиться Путін. Тобто для можливості укласти мирну угоду варто чекати або смерті диктатора, або його усунення від керування державою, розповів чиновник в інтерв'ю The Washington Post.

05:00 Повітряну тривогу оголошували на сході України. Також оголошено тривогу у Київській області через загрозу ударних БПЛА.

3:00 Декілька БПЛА залишаються у південних областях України, крім того, для східних областей було оголошено тривогу через загрозу застосування балістики.

1:00 На Київщині пролунали вибухи, попередньо відомо, що ППО збила російський дрон

00:00 Росіяни запустили кілька БПЛА в Україні. Частина з них помічена у Київській області

З ситуацією в Україні за 15 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 782: окупанти тиснуть на сході, продовжують атакувати дронами та ракетами

Інформацію за 16 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 783: росіяни застосовують "амебну" тактику і просуваються під Часовим Яром

Про те, що відбувалося 17 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 784: росіяни посилюють атаки на двох напрямках та штурмують підходи до ключового міста