Війна — день 784: росіяни посилюють атаки на двох напрямках і штурмують підходи до ключового міста

Читать на русском
Автор
1745
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 17 квітня 2024, 23:52
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти збільшують кількість штурмів на полі бою, фокусуючи зусилля на Бахмутському та Новопавлівському напрямках, у спробах захопити місто Часів Яр до сакральної дати 9 травня. Втім, у ЗСУ вважають, що таку амбітну ідею в такі стислі терміни реалізувати не вдасться. При цьому на Заході не виключають, що росіяни підуть у черговий наступ вже цього літа, однак якщо Україна отримає потрібне озброєння і діятиме асиметрично, то ці плани можуть бути зірвані.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 З огляду на атаку Ірану на Ізраїль важливо допомогти Україні аналогічним чином. Таку заяву зробила прем'єр-міністр Латвії Евіка Силіня після зустрічі із президентом Едгарсом Рінкевичсом.

22:00 У Євросоюзі можуть викупити системи Patriot у країн, які їх мають, але не хочуть передавати Україні, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

21:00 Увечері російська армія завдала авіаційного удару по Бериславу. Ворог направив на мирне місто дві керовані авіабомби, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

20:00 На сайті Палати представників США з'явилися тексти законопроєктів щодо допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Проєкт передбачає асигнування $61 млрд у зв'язку із конфліктом в Україні, в т.ч. $23 млрд на поповнення арсеналів США

Законопроєкт про допомогу Україні наказує президенту США надати їй ракети ATACMS

19:00 Лише з початку 2024р. ворог обстріляв Сумську область понад 4 тисячі разів — голова МВС Клименко.

17:00 Міністерство оборони Данії анонсувало новий пакет допомоги Україні розміром 295 млн євро.

16:00 Кількість загиблих у Чернігові зросла до 15 людей. Рятувальна операція продовжується.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак увійшов до ТОП-100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time.

15:00 Росія продовжує тактику "м'ясних" штурмів, роблячи ставку у війні на кількість солдатів. ЗМІ встановили, що ув'язнені, яких Міноборони РФ відправляє на передову, гинуть за місяці, пише ВВС.

14:00 Безпілотники ГУР вранці атакували авіаційний завод у Татарстані. Ціллю став авіазавод ім. Горбунова в Казані, де ворог виробляє та ремонтує бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М, пише ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбі.

12:00 У Головному управлінні розвідки попередили, що Росія готує провокацію проти України, прагнувши звинуватити Київ у незаконному обігу західної зброї на території Африці. Зокрема, російські пропагандисти хочуть опублікувати дані у ЗМІ, зокрема лівійських, замовні публікації та сфабриковані знімки "трофеїв", котрі раніше були захоплені "вагнерівцями" під час війни в Україні. Цю зброю хочуть показати як ту, котру Україна незаконно переправляє за кордон замість власного фронту.

11:30 У Чернігові вже 11 загиблих унаслідок ракетного удару росіян по місту, повідомили в ДСНС.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За добу ворожа армія втратила загиблими і "трьохсотими" 710 осіб.

Втрати армії РФ в Україні 17.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 17.04.2024

10:30 У Чернігові внаслідок прильотів по центральній частині міста є четверо загиблих. Також голова ОВА повідомив, що серед цивільних дуже багато постраждалих. У місті вже оголосили про необхідність отримання донорської крові.

09:30 У низці областей України протягом останньої години "хвилями" оголошують повітряну тривогу. Початково "почервоніли" північні регіони, згодом — частина центральних та південних. Вибухи вже пролунали у Чернігові та на Одещині.

Повітряна тривога в Україні 17.04.2024
Повітряна тривога в Україні 17.04.2024

08:00 Вночі та вранці під прицілом окупантів вкотре був Нікопольський район Дніпропетровщини. Ворог застосовував дрони та важку артилерію. Через вранішні обстріли поранено 63-річну жінку, повідомив очільник ОВА Сергій Лисак.

07:00 На фронті дещо знизилася інтенсивність боїв. За останню добу зафіксовано лише 68 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш гарячими напрямками лишаються Бахмутський та Новопавлівський, підкреслюють в Генштабі ЗСУ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі звуки вибухів фіксувалися на території Сумської, Харківської та Херсонської областей. Причини встановлюються, чекаємо деталі від місцевих адміністрацій;
  • ближче до ранку "затривожився" і окупований Крим. Зокрема, потужні вибухи чули в районі військового аеродрому ворога у Джанкої. Одразу після гучних звуків на місці прильоту зафіксували серйозну пожежу, не виключено, що почали детонувати боєкомплекти. Чекаємо на подробиці;
  • Канада готує багаторічний план військової допомоги для України: в уряді дружньої країни планують запланувати 1,6 млрд доларів для виділення Києву протягом наступних п'яти років;
  • спікеру Палати представників США Майку Джонсону запропонували піти у відставку через його позицію стосовно законопроєкту про допомогу Україні, — Wall Street Journal;
  • турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Ізраїль та прем'єра Біньяміна Нетаньяху в тому, що вони займаються "ескалацією напруженості на Близькому Сході" та начебто намагаються "спровокувати новий регіональний конфлікт". При цьому в Анкарі засудили не удар Ірану по Ізраїлю, а атаку ізраїльської армії на консульство Ірану, що відбулося раніше.

05:00 Потужні вибухи пролунали у тимчасово окупованому Росією місті Джанкой у Криму. Попередньо, під удар могли потрапити російські гелікоптери.

3:00 Окупанти обстрілюють Херсон та передмістя з РСЗВ, повідомляють місцеві telegram-канали.

1:00 До чеської ініціативи щодо закупівлі снарядів для України приєдналося вже понад 20 країн, повідомив президент країни Петр Павел.

00:00 Під час обстрілу Берислава (Херсонська область) вдень 16 квітня постраждали 17 людей, повідомили у Херсонській ОВА.

Про те, що відбувалося 14 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 781: росіяни штурмують на Авдіївському напрямку і збирають сили для атаки Часового Яру

З ситуацією в Україні за 15 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 782: окупанти тиснуть на сході, продовжують атакувати дронами та ракетами

Інформацію за 16 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 783: росіяни застосовують "амебну" тактику і просуваються під Часовим Яром