Війна — день 790: Україна під обстрілами чекає на новий пакет допомоги від США

Читать на русском
Автор
1622
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 23 квітня 2024, 23:04
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують робити спроби просунутися вперед і місцями досягають певних успіхів. Найбільше атак фіксується на Лиманському та Новопавлівському напрямках, проте інші напрямки на сході України теж залишаються не менш "гарячими". При цьому в ГУР кажуть, що ситуація хоч і ускладнюватиметься, але не настільки, щоб стати критичною. Цей складний період швидше за все триватиме з середини травня до початку червня.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Білгородській області вибухи, в Росії заявили про атаку безпілотників.

Сенат США підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про додаткове фінансування, який містить зокрема фінансування військової та економічної допомоги Україні. 80 сенаторів підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера "про завершення дебатів", яке дозволяє ухвалити законодавчий пакет із допомогою Україні за скороченою процедурою. Проти проголосували 19.

22:00 У Росії за підозрою у хабарі затримали заступника міністра оборони Тимура Іванова.

У ряді областей України повітряна тривога у зв'язку з загрозою дронів також повідомлялося про активність тактичної авіації та ракету на Дніпро.

21:00 Росія вдарила по Костянтинівці керованою авіабомбою УМПБ-Д-30 СМ, постраждали 5 осіб, які їхали в автівці на момент удару.

У Фонді підтримки енергетики України зібрали близько 410 млн. євро від 13 країн-партнерів, — повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

ЄС розробив план, який дозволить вилучити надзвичайні доходи від заморожених активів Росії та витратити їх на потреби України, – голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

20:00 У новому пакеті допомоги Великої Британії для України будуть мільйони набоїв, сотні одиниць техніки та далекобійні ракети Storm Shadow, — заявив прем’єр Ріші Сунак.

В Дніпровському районі Дніпропетровської області підрозділом Повітряне командування "Схід" знищено БпЛА "Орлан-10".

Зеленський опублікував вечірнє звернення:

19:00 З початку року Росія запустила понад 20 ракет по території ДніпроГЕС, там досі триває розбір завалів і демонтаж, руйнування вкрай масштабні і про відновлення генерації електроенергії наразі не йдеться, — повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Число постраждалих у Дніпровському районі зросло, відомо вже про вісьмох потерпілих. З пораненнями і 23-річна дівчина, в неї важка відкрита черепно-мозкова травма.

18:00 В Харкові знову чули вибух, повідомив Терехов.

США готують Україні пакет військової допомоги на суму $1 млрд, — Reuters.

17:00 На Закарпатті військовозобов’язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний приступ. Як заявив уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець, до того він був визнаний придатним до військової служби.

Україна не отримувала жодних офіційних повідомлень від США із проханням припинити удари по російських нафтопереробних заводах, — посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова.

16:00 Більша частина призначеного для України озброєння з пакету допомоги США знаходиться вже на складах Німеччини та Польщі, що прискорить час доставки після схвалення відповідного закону, — повідомляє CNN.

Росіяни намагаються захопити Іванівське та околиці Богданівки, щоб прорватися в Часів Яр, але відкочуються із великими втратами, — речник Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

15:00 Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив про "приліт" у приватний сектор міста. Пошкоджений будинок та авто. Інформація про постраждалих уточнюється.

У Дніпропетровській ОВА повідомили про пожежу після ворожого обстрілу. Четверо людей постраждали.

14:00 Вибухи прогриміли на Харківщині. Ворог атакував керованими авіабомбами (КАБ).

13:00 У Дніпрі, Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи. Моніторингові канали повідомляли про балістичну загрозу та використання росіянами КАБ/КАР "Х-59".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зробив гучну заяву про припинення надання консульських послуг за кордоном для чоловіків у віці від 18 до 60 років. Він заявив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від його обовʼязків перед країною.

У селі Козачі Лагеря в Херсонській області, на лівобережжі Дніпра, ЗСУ підняли український прапор. Це зробили бійці 35-ї бригади морської піхоти.

12:00 Служба безпеки України повідомила про підозру заступнику директора ЗАЕС Едуарду Атакіщеву та головному інженеру станції Андрію Горбунову. Вони обоє наразі є проросійськими гауляйтерами і були організаторами від’єднання Запорізької АЕС від єдиної енергосистеми нашої держави.

11:00 В Німеччині посилили тиск на США, аби американські партнери поставили Україні ще принаймні одну протиракетну систему Patriot. Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога. За минулу добу на фронті українські воїни "замінусували" вбитими та пораненими 800 ворогів.

Втрати армії РФ в Україні 23.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 23.04.2024

09:00 За минулу добу на Херсонщині через ворожі обстріли загинуло двоє людей, повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

У Миколаївській області вночі через падіння уламків збитого "шахеда" було пошкоджено торговий павільйон. Інформацію надав голова ОВА Віталій Кім.

08:00 Минулої ночі окупанти випустили по Україні кілька балістичних ракет та 16 "шахедів". Силам оборони вдалося знищити 15 безпілотників у чотирьох областях.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За минулу добу відбулося 86 бойових зіткнень із ворогом, найбільше — на Новопавлівському напрямку.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти атакували різні області України за допомогою "шахедів". Вельми неспокійно сьогодні було в Одесі та Києві — працювали наші комплекси ППО, намагаючись перешкодити атаці окупантів;
  • у Києві, за попередніми даними, обійшлося без жертв;
  • в Одесі у Пересипському районі "шахедом", на жаль, пошкоджено багатоквартирний будинок. Відомо про щонайменше сімох поранених, двоє із яких — діти. Руйнування зафіксовані у 14 квартирах;
  • неспокійно було у в РФ — на Бєлгородщині фіксувалися прольоти невідомих безпілотників. За даними окупантів, деякі із дронів навіть начебто пошкодили фасад житлового будинку у селі Розумне. Про жертв не повідомлялося;
  • Пентагон поінформований про основні потреби Україні щодо військової допомоги, адже весь цей час був на зв'язку із київськими партнерами. Про це заявив речник Міністерства оборони США генерал Патрік Райдер, який зазначив, що для початку передачі озброєння офіційним Вашингтоном має бути підписаний відповідний документ;
  • в Греції заявили, що не надаватимуть Україні додаткову військову допомогу у вигляді систем ППО, адже це може підірвати оборонну здатність самої їхньої країни. "Не буде вжито жодних дій — і я підкреслюю це — які могли б навіть віддалено поставити під загрозу здатність нашої країни до стримування або протиповітряної оборони", — прессекретар грецького уряду Павлос Маринакіс.

00:00 Тривогу через активність БПЛА оголошено у Сумській та Полтавській областях. На Харківщині тривога через загрозу балістики

Інформацію за 20 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 787: Україна чекає на рішення США про допомогу і відбиває десятки атак росіян

Про те, що відбувалося 21 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 788: росіяни збирають сили на Бахмутському напрямку та обстрілюють міста

Із ситуацією в Україні за 22 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 789: росіяни тиснуть під Часовим Яром та на інших напрямках