Війна — день 800: на фронті важка ситуація, але росіянам активно дають по зубах

Читать на русском
Автор
1558
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 03 травня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна відбиває повномасштабне вторгнення російських терористів вже 800 днів. Терористи намагаються давити на лінії фронту, але усюди отримують по зубах. Складніше за все зараз на східних напрямках, де росіяни хочуть на повну використати "вікно" між наданням та переправленням до України допомоги, яку надають Сполучені Штати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США вже передали Україні невеликі партії першої військової допомоги з пакета на 1 мільярд євро, яку оголосили після розблокування фінансування в Конгресі, проте основна партія зброї з великих пакетів допомоги надійде в Україну через кілька місяців, — The New York Times.

У бою на Авдіївському напрямку загинув активіст з Покровська Дмитро Лисенко.

22:00 Військові Росії протягом останніх 2-3 тижнів змінили тактику застосування безпілотників, тепер вони взагалі не використовують або значно зменшили кількість ударних дронів типу Shahed, а натомість активізували розвідувальні безпілотники для коригування своїх ракетних ударів, — речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

21:43-22:36 Четверта за день масштабна повітряна тривога у зв'язку зі злетом МіГ-31К.

21:00 Енергетична та ядерна безпека, питання вільного судноплавства та обміну, — це три питання, на яких Україна збирається зосередитися в рамках Глобального саміті миру, який пройде вже 15-16 червня, розповів Зеленський.

Росія попри санкції досі імпортує для своїх винищувачів понад 2 000 компонентів, які виготовляють 200 компаній з 22 країн, — йдеться у звіті української розвідки, який є у розпорядженні "Економічної правди".

20:36-20:53 Третя за день масштабна повітряна тривога через зліт МіГ-31К.

20:00 Україна, ймовірно, вже до кінця 2024 року зможе отримати прибуток від російських активів, які заморозили країни Заходу, — посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Фахівці Державної аудиторської служби під час ревізії Бородянської селищної ради виявили порушення на 19,8 млн грн під час використання коштів, виділених на відновлення селища.

19:00 Зеленський: "Зараз ми перед новим етапом війни. Окупант готується до спроби розширити наступальні дії".

Німеччина зможе передати Україні зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot не раніше кінця червня, поставка може збігтись з передачею винищувачів F-16, — The New York Times.

18:35-19:07 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

18:00 Російські війська увійшли до села Архангельське поблизу Авдіївки, повідомляє BILD.

Голова Харківської ОДА: "Щодо ситуації на Куп’янському напрямку. Періодично ворог змінює тактику, але загалом щодо можливості відкриття нової лінії фронту говорити поки зарано. Щоб його відкрити, російська окупаційна армія має зосередити угрупування щонайменше зі 100 тисяч військовослужбовців. Наразі такого скупчення і близько немає".

За квітень ЗСУ зафіксували 444 випадки, коли російські війська застосовували боєприпаси з умістом небезпечних хімічних речовин. Це на 71 разів більше, ніж за попередній місяць, пише командування Сил підтримки ЗСУ.

17:00 Банкам і ломбардам заборонили приймати як заставу товари подвійного використання: дрони, та інші військові товари, — НБУ.

З'явилися фото наслідків обстрілу Холодногірського району Харкова з УМПБ Д-30. Зруйновано 3 будинки, загинула 82-річна жінка, яка внаслідок інсульту 8 років була прикута до ліжка. 66-річний чоловік зазнав травми від вибухової хвилі, а 78-річний чоловік — отримав гостру реакцію на стресс. Вибуховою хвилею заділо трамвай, який курсував неподалік.

16:00 У соцмережі Х (Twitter) поширюють інформацію про те, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський нібито подав прохання про відставку, але в апараті президента документ навіть відмовилися реєструвати відповідним чином, — однак це черговий вкид ворога, повідомляє Центр протидії дезінформації.

15:08-15:33 Оголошено масштабну повітряну тривогу через зліт МіГ-31К.

15:00 Внаслідок удару по Холодногірському району Харкова загинула жінка пенсійного віку, ще дві особи постраждали.

Німецький концерн "Hensoldt" поставить Україні ще 6 РЛС "TRML-4D" для ЗРК "IRIS-T".

Італія планує оголосити про новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме зокрема систему протиповітряної оборони SAMP/T, зенітно-ракетні комплекси Stinger і ракети великої дальності Storm Shadow. Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні офіційно оголосить про це на саміті G7 13–15 червня.

14:00 В Харкові було чутно вибух, попередньо приліт.

Раніше до того окупанти вдарили по Чугуєву, було пошкоджено цивільну інфраструктуру.

13:00 Велика Британія та Україна почали переговори щодо 100-річного партнерства.

Кіберфахівці ГУР проводять масштабну атаку на інтернет-провайдери та оператори зв'язку в Татарстані 3 травня. Головною ціллю атаки українських розвідників стали мережі зв’язку в економічній зоні "Алабуга". В ній розташовані більше 30 виробництв, втому числі і ті, що стосуються російського оборонно-промислового комплексу.

Через українську атаку на аеродром "Кущевська" РФ була змушена відвести з цього району приблизно 40 літаків різних типів та розосередити їх на численних аеродромах далі від лінії фронту, — йдеться у щоденному огляді Міноборони Британії.

12:00 Сумська, Запорізька, Донецька, Херсонська та Харківська області: одразу на пʼяти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення, — повідомляє Міноборони.

Глава Raiffeisen Bank International (RBI) Йохан Штробль заявив, що в третьому кварталі 2024 року банківська група почне виконувати розпорядження Європейського центрального банку (ЄЦБ) про суттєве скорочення бізнесу в Росії.

11:00 У Харкові Служба безпеки України затримала зрадника, який співпрацював із російськими спецслужбами, надаючи необхідну ворогу інформацію. Дані він збирав під виглядом прогулянок із собакою. Серед основних цілей були системи протиповітряної оборони. Наразі чоловіку загрожує до 8 років ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті. За минулу добу знищено понад 1200 ворожих солдат та чимало техніки:

Втрати армії РФ в Україні 03.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 03.05.2024

09:00 Російські підрозділи армії на північних кордонах України мають ресурси для окремих активностей у цьому напрямку. Про це заявив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) Андрій Коваленко.

"Станом на зараз, угруповання військ рф "Сєвєр" не має ресурсів для наступу на Харків. Втім, воно має ресурси для активності на Північному кордоні. Також росіяни мають ресурси для тактичних дій на Куп‘янському напрямку Харківської області", — зазначив він у своєму Telegram-каналі.

08:00 Минулої доби на фронті було зафіксовано 134 бойових зіткнення з ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільш гарячим напрямком є Авдіївський — тут наші хлопці 50 разів за день відбили атаки окупантів.

07:00 Керченський міст восени 2022 року був підірваний саморобним вибуховим пристроєм, чия потужність еквівалентна 10 тоннам тротилу. В його основі — тверде ракетне паливо, котре заховали у бобінах поліетиленової плівки. Про це пишуть росЗМІ, посилаючись на матеріали російського слідства.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • загалом по Україні ця ніч минула відносно спокійно. Однак частина українців могли чути вибухи на Харківщині, Донеччині та Херсонщині. По деяких областях ворог запускав КАБи. Чекаємо на уточнення даних від місцевих адміністрацій;
  • вночі українці могли спостерігати у небі неопізнаний літаючий об'єкт, поява якого супровджувалася незвичним білим спалахом і подальшою вельми оригінальною траєкторією. Цілком імовірно, що це міг бути другий ступінь носія Falcon 9 компанії Ілона Маска SpaceX;
  • Україна має право використовувати отриману закордонну зброю проти об'єктів на території самої РФ, вважає очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон. Він підкреслив, що Лондон лишається із нашою країною і продовжить надавати Києву потрібне озброєння, пише Reuters.

05:00 Повітряну тривогу оголошували на сході України через активність тактичної авіації з боку російських терористів. Росіяни кидали КАБи по Ізюмському та Куп'янському районам на Харківщині.

03:00 Падіння Часів Яру – це питання тільки часу. Так вважає представник ГУР МО Вадим Скібіцький, який дав інтерв'ю західним ЗМІ.

01:00 Зараз вже без повітряних тривог.

00:00 Повітряну тривогу оголошували на сході країни через загрозу повітряного теракту росіян.

Про те, що відбувалося 30 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 797: росіяни тиснуть на фронті та б’ють містами забороненою зброєю

З ситуацією в Україні за 1 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 798: росіяни збирають сили для атаки на трьох напрямках та обстрілюють Одесу

Інформацію за 2 травня дивіться за посиланням: Війна — день 799: росіяни нарощують тиск на фронті та продовжують руйнівні обстріли Одеси