Війна — день 804: окупанти тиснуть на сході, а в Росії паніка через "наймасштабнішу атаку ЗСУ"

Читать на русском
Автор
4952
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 07 травня 2024, 23:24
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують вести свій наступ на ряді напрямків, але особливу увагу приділяють східному фронту. Зокрема ворог намагається розвинути наступ на захід від Авдіївки та Мар’їнки, пробиваючись до Покровська та Курахового. Своєю чергою ЗСУ роблять все можливе, щоб завдати росіянам максимальної шкоди та зірвати їх плани. Тим часом і в самій Росії все не так спокійно, оскільки на день "інавгурації" російського диктатора там чекають на "найбільш масштабну" ракетну атаку ЗСУ.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 7 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Моніторингові групи повідомляють про виліт групи стратегічних бомбардувальників Ту-95мс ЗС РФ з аеродрому "Оленья".

Мета вильоту наразі невідома.

Якщо виліт бойовий, то пуски ракет будуть орінтовно о 3:00 — 4:00 ночі, а в повітряному просторі України вони відповідно будуть о 04:00 — 05:00.

22:00 Внаслідок обстрілу окупантами загорівся лісовий масив у Лиманській територіальній громаді на Донеччині.

21:00 Косово оголосило про пакет військової допомоги Україні, незважаючи на те, що Київ не визнав незалежність республіки, — міністр оборони країни.

19:00 Жодного окупанта в Часів Ярі наразі немає — спецпідрозділ ГУР МО "KRAKEN".

18:00 У Міноборони назвали посади в Силах оборони, на які найбільше потрібні люди:

  • водіїв;
  • механіків;
  • стрільців;
  • операторів всіх видів озброєння;
  • обслугу артилеристів;
  • операторів БпЛА;
  • бойових медиків.

17:00 Українські прикордонники за допомогою безпілотника знищили російський комплекс Муром-П на Харківщині.

16:00 На Одещині в районі 14 години дня було збито дві авіаракети Х-59/Х-69, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

15:00 У Дарницькому районі Києва невдовзі можуть лунати вибухи. У районній адміністрації повідомили, що сьогодні наші військові здійснюватимуть планові заходи.

14:00 Путін уже готовий до невеликої військової операції проти країни НАТО. Це може бути Нарва чи шведський острів, сказав керівник служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Строжик.

13:00 Кабінет міністрів продовжив на місяць терміни дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, яку надали рішенням Міністерства економіки.

12:00 Комітет ВР із нацбезпеки погодив продовження строку дії воєнного стану в Україні на ще 90 днів, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Голосування у парламенті має відбутися у середу, 7 травня.

11:00 Чоловіки продовжують намагатися переплисти річку Тиса, аби незаконно перетнути кордон України. На жаль, частина цих випадків закінчуються трагічно. Лише за останні кілька днів із Тиси дістали три тіла потопельників, повідомили у Держприкордонній службі. Серед загиблих — 28-річний житель Івано-Франківщини та 20-річний уродженець Сумщини. Особа третього чоловіка встановлюється.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 07.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 07.05.2024

09:00 Вночі ворог вдарив по Харківщині. Зокрема, у селі Борова Ізюмського району по житлових будинках було випущено КАБ. Відомо про трьох травмованих, серед яких — 16-річна дівчина.

08:00 На Сумщині через російські обстріли загинула людина. Як повідомляє "Кордон-Медіа", ворожа атака забрала життя місцевого жителя у Новослобідській громаді. Покійний був працівником одного із агропідприємств ОТГ, що постраждало під час обстрілів. На жаль, отримані травми були настільки сильними, що чоловік помер.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо подій на фронті. За минулу добу загальна кількість бойових зіткнень дещо зменшилася — до 97. Однак Авдіївський та Бахмутський напрямки продовжують бути найбільш активними і "гарячими".

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно — без масованих обстрілів чи атак "шахедів". Однак до опівночі повідомлялося про вибухи на Сумщині та Харківщині. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • тим часом в РФ був трохи "двіж", зокрема у Смоленську. У місті спалахнула масштабна пожежа на території цегельного заводу, а перед загорянням місцеві начебто чули кілька "хлопків";
  • в Євросоюзі нарешті досягли домовленості щодо використання доходів, що надходять від російських активів. Ці кошти будуть витрачатися на військову допомогу — придбання зброї та боєприпасів для ЗСУ — на суму не менше 90% доходів від заморожених фінансів РФ, повідомив канцлер Німеччини Олаф Шольц;
  • тим часом у Владивостоці, РФ, затримали американського військового. Причиною приїзду американця була особиста зацікавленість у стосунках із місцевою жителькою, з якою він перебував у начебто романтичних стосунках. Цікаво, що чоловіка наразі звинувачують у "викраденні жінки";
  • в Британії сталася потужна кібератака на базу даних місцевого Міноборони. Як повідомляє SkyNews, це могло спричинити масштабний витік особистих даних військовослужбовців Об'єднаного королівства. За даними журналістів, кібератаку здійснили китайські хакери.

05:00 Західні ЗМІ вважають, що Україні більше не потрібно атакувати Кримський міст – нібито він випав з військової логістики росіян.

03:00 Оголошувалася повітряна тривога у Харківській області через активність тактичної авіації російських терористів.

01:00 Без повітряних тривог станом на зараз. Відсутні ударні дрони та тактична авіація.

00:00 Волонтер Тарас Чмут не виключає, що українським військовим доведеться відступити на вигідніші позиції та дозволити росіянам тимчасово зайняти всю Донецьку область.

З ситуацією в Україні за 4 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна – день 801: Росія зазнає нищівних втрат і змінила тактику обстрілів

Інформацію за 5 травня дивіться за посиланням: Війна — день 802: окупанти збирають сили біля Часового Яру та посилюють обстріл України

Про те, що відбувалося 6 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 803: росіяни просуваються під Авдіївкою та готуються до більш масштабного наступу