Війна — день 805: Росія завдала нового масованого удару і приймає полеглих окупантів в Криму

Читать на русском
Автор
1532
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 08 травня 2024, 23:30
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують вести наступ на ряді напрямків, фокусуючи свої сили на Авдіївському напрямку. Проте багато атак фіксуються також на Бахмутському, Новопавлівському та Куп’янському напрямках. Попри те, що ЗСУ здебільшого перебувають в обороні, успіхи є і у них, наприклад, вони змогли покращити становище на Лиманському напрямі. Не припиняються ні на день російські обстріли прикордонних областей, через що шкода завдається громадянській інфраструктурі, а продовжують гинути мирні люди.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 8 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили оборони України за минулу добу відбили атаки та штурми російських окупантів на куп'янському, лиманському, бахмутському, авдіївському, новопавлівському, горіхівському та херсонському напрямках, всього протягом доби сталося 121 бойове зіткнення, що майже вдвічі більше ніж минулого дня, повідомляє Генштаб ЗСУ.

22:00 Сполучені Штати вже працюють над новими пакетами військової допомоги для України, але про терміни їхнього виділення говорити поки що не готові, повідомив речник Держдепартаменту Меттью Міллер на брифінгу.

21:00 Вночі окупанти вчетверте з осені минулого року використали ракети "Калібр", повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук.

20:00 Російські літаки скидають авіаційні бомби на територію своєї країни з різних причин. Це відбувається, зокрема, і через зношеність бортів, розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

19:00 Посли ЄС схвалили схему використання заморожених активів РФ.

Гроші спрямують на відновлення та озброєння України, повідомила прес-служба головування Бельгії у Раді ЄС.

18:00 15-20 тисяч ув'язнених можна мобілізувати, проте скільки з них підпишуть контракт — ми не знаємо, — Арахамія

17:00 У м. Часів Яр (Донецька обл.) продовжують залишатися 679 осіб, які відмовляються від евакуації, повідомив голова обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"Місто Часів Яр зруйноване майже повністю. На жаль, залишаються 679 людей, які не мають бажання виїжджати. З кожним днем все складніше і складніше привозити гуманітарну допомогу, тому що всі дороги до міста обстрілюються ворогом повністю", — сказав він.

16:00 Голова Міноборони Німеччини попросив Швейцарію передати Україні Patriot.

15:00 Поставки винищувачів F-16 в Україну розпочнуться вже цього літа. Поставки літаків вже готова розпочати Данія, заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

14:00 Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні, — правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року.

У тимчасово окупованому Джанкої в Криму фіксується прибуття великої кількості поранених та ліквідованих окупантів з Херсонського напрямку, повідомляє партизанський рух. "Атеш".

Окупанти вдарили по житловому району Харкова, постраждали троє дітей.

13:00 В Україні від початку року розмінували 108 тисяч гектарів земель, — повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Рятувальники понад 10 годин гасили пожежу у хвойному лісі поблизу міста Лиман на Донеччині, яку спричинили російські обстріли, повідомляє ДСНС.

12:00 Представникам ЗМІ відкрили доступ до приміщення Верховної Ради − відповідне розпорядження про акредитацію медіа при ВР на період дії воєнного стану підписав спікер парламенту Руслан Стефанчук.

11:00 Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії, — Міненергетики.

10:00 Під ранок 8 травня російські окупанти атакували два об’єкти критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області, є влучання у Червоноградському та Стрийському районах, спалахнули пожежі, — голова Львівської ОВА Максим Козицький.

08:00 Цієї ночі ЗСУ змогли приземлити 59 повітряних цілей, серед яких 39 — ракети. Саме завдяки такі клопіткій роботі кількість травмованих цивільних є, насправді, досить невеликою.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 84 бойових зіткнення з ворогом. На Харківщині вдало відбита спроба окупаційної ДРГ прорвати кордон.

07:00 Польща підіймала у повітря стратегічну авіацію у зв'язку з черговою масованою атакою окупантів.

"Зверніть увагу, що польські та союзницькі літаки працюють у повітряному просторі, що може призвести до підвищеного рівня шуму, особливо в південно-східній частині країни", — зазначали військові.

06:00 Недобрий і гучний ранок сьогодні Україні влаштували російські окупанти. Підводимо проміжні підсумки атаки:

  • Окрім крилатих ракет, котрі були випущені із літаків Ту-95 та Су різних типів, Україна також страждала від нальоту "шахедів". Деякі дрони, в тому числі і розвідувальні, збивали вже під час масованої ракетної атаки.
  • Досить гучно було цієї ночі в Києві — потужні вибухи було чути у кількох районах столиці та передмісті. За попередніми даними ДСНС, у Броварському районі начебто сталося загоряння цивільної інфраструктури в одному із населених пунктів.
  • Також вибухи лунали сьогодні у Львівській, Запорізькій, Івано-Франківській, Полтавській та Кіровоградській областях. Чекаємо на офіційні дані від місцевих адміністрацій.
  • Про постраждалих поки інформації не надходило.
  • Із 6 ранку по країні пішли відбої повітряних тривог.

05:00 Україна відбиває ракетну атаку російських терористів.

3:00 Російські ракети увійшли до повітряного простору України. Крім того, в деяких областях зафіксовано ударні БПЛА.

1:00 Російські БПЛА зафіксовано у Полтавській та Миколаївській областях. Водночас Херсон був обстріляний із РСЗВ

00:00 Росіяни підняли у повітря стратегічні бомбардувальники Ту-95, якщо виліт бойовий, то запуски ракет будуть здійснені після 3:00. Також повідомляється, що в Чорному морі зафіксований підводний човен, який може нести "Калібри"

Інформацію за 5 травня дивіться за посиланням: Війна — день 802: окупанти збирають сили біля Часового Яру та посилюють обстріл України

Про те, що відбувалося 6 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 803: росіяни просуваються під Авдіївкою та готуються до масштабнішого наступу

Із ситуацією в Україні за 7 травня можна ознайомитися у матеріалі: Війна — день 804: окупанти тиснуть на сході, а в Росії паніка через "наймасштабнішу атаку ЗСУ"