Війна — день 814: ЗСУ вдалося зупинити активне просування росіян на Харківщині, але тяжкі бої продовжуються

Читать на русском
Автор
640
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 17 травня 2024, 23:18
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої з окупаційною російською армією відбуваються на всій лінії фронту. При цьому на Харківщині ЗСУ вдалося зупинити активний поступ росіян, але ворог б’є по житлових будинках та місцях скупчення людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники посилюють оборону у прикордонних районах Харківської області та ведуть розвідку. Ситуація у цьому напрямі контролюється силами оборони.

22:00 Росіяни сьогодні атакували Одещину трьома балістичними та трьома авіаційними ракетами, — ПС

"Протягом дня російські окупанти атакували Одещину трьома балістичними ракетами (імовірно "Іскандер-М") та трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69, активно застосовуючи розвідувальні дрони на всьому південному напрямку", — розповіли в Повітряних силах.

21:00 Наслідки удару на Одещині. Очевидці кажуть, що росіяни потрапили до складу продуктів. Відомо про одного загиблого та вісьмох постраждалих.

Пожежа спалахнула на площі 8000 м2.

20:00 Вечірнє звернення Зеленського:

19:00 У Одесі знову вибухи. Знову балістика. Внаслідок обстрілу Одеси є загиблий, 8 людей поранено

18:00 Оновлена інформація щодо ракетного обстрілу Харкова.

Постраждали 19 людей. Серед них 18 чоловіків та 1 жінка. Вік від 20 до 60 років.

людини у важкому стані. Інші — в середньому.

2 чоловіків близько 45 років загинули.

17:00 Повторні вибухи в Одесі та області.

16:00 В Харкові в результаті прильотів п'ятеро постраждалих.

"Прильотів було кілька, на місцях влучань пожежі. Інформація щодо постраждалих уточнюється", — повідомив мер міста.

15:30 Вибухи пролунали в Одесі та Харкові. Попередньо, в Одесі приліт балістики, а у Харкові – удар КАБом.

В Одесі після прильоту видно чорний густий дим. Офіційно про наслідки удару не повідомляли.

15:00 Президент Володимир Зеленський вірить, що Україна має всі шанси на початку літа почати з ЄС перемовини про членство, адже провела велику роботу і має прогрес у зближенні позицій зі "складними партнерами".

14:00 Президент Володимир Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку.

13:00 Збройні сили України обладнують зайняті рубежі та посилюють оборону у прикордонних районах Харківської області.

12:00 СБУ в Харкові затримала зрадника, який працював на російські спецслужби. Чоловік "зливав" окупантам позиції систем ППО, які прикривають місто. Серед іншого він готував серію чергових ударів по Харкову та силам ЗСУ, розташованим у регіоні. Йому загрожує довічне ув'язнення.

11:00 "Укренерго" повідомило, що в енергосистемі України й досі спостерігається значний дефіцит. Відключення варто чекати у період із 19:00 до 24:00.

10:00 Президент Володимир Зеленський поспілкувався із українськими журналістами. Серед обговорюваних тем — ситуація на Харківщині, майбутній Саміт миру, використання західного озброєння тощо. "Телеграф" зробив добірку найважливіших цитат глави держави.

  • ХАРКІВЩИНА. "На сьогодні наші Сили оборони стабілізували росіян там, де вони зараз знаходяться. Найглибша точка іх просування – 10 кілометрів. На напрямках деяких бригад ворога немає зовсім просування – і не було. […] Вовчанськ – їх ціль, зрозуміло. Крім того, що вони хочуть відповідну зону 10 кілометрів, вони хочуть завжди розвивати успіх, якщо він є. Але головне на сьогодні – нашими Силами оборони ситуація стабілізована".
  • НАСТУП ОКУПАНТІВ. "Перетин росіянами кордону пов’язаний з тим, що не вистачає ППО. Вони на відстані, де у них є перевага, діють авіабомбами, артилерією… 8 місяців паузи в ухваленні рішень партнерами. Зрозуміло, що наших воїнам було непросто. До бетонної лінії оборони ніхто не дійшов, це маячня, що там говорять. Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія – це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули".
  • УДАРИ ПО ТЕРИТОРІЇ РФ. "Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на території Росії. Це – захист. Це так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномаштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження".
  • ПЕРЕГОВОРИ З РФ. "Партнери не штовхають нас. Хоча мені здається, що в атмосфері світу це є. І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими і сильними. І обраний сьогодні правильний майданчик, де у нас є ініціатива — Саміт миру".
  • САМІТ МИРУ. "Ми хочемо в результаті отримати комюніке. Хочемо отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Бо, я вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем без ризику. Це і безпека людей в Одесі і загалом на Півдні. Тому що вони б'ють по портах — це і інфраструктура, і море, і економіка. І ще зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими. […] Де питання обміну полонених — там і повернення дітей. Ось в принципі, що ми хочемо отримати".
  • ПРИЇЗД БЛІНКЕНА. "Його мета? По-перше, пакет у 2 мільярди доларів. По-друге, пропозиції від США щодо гарантій безпеки. Драфт Договору про гарантії безпеки вже є. По-третє, обговорили наше бачення Саміту НАТО. Вони почули наше бачення, прийняли цю інформацію і повернуться зі зворотнім зв’язком. Головне питання — ППО. На якій стадії знаходиться діалог з тією чи іншою країною, в якої є відповідні системи. Де ми їх бачимо, де партнери їх бачать, коли це може бути і що для цього потрібно зробити".

09:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 17.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 17.05.2024

08:00 Вночі по Україні було випущено 20 "шахедів" із Курська та Приморсько-Ахтарська. За даними командувача Повітряних Сил Миколи Олещука, всі ворожі "пташки" були вдало приземлені нашими військовими.

07:00 У низці областей України оголошено повітряну тривогу. Як повідомили у ПС ЗСУ, ймовірне застосування балістичного озброєння з території окупованого Криму.

Карта повітряних тривог в Україні 17.05.2024
Карта повітряних тривог в Україні 17.05.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи лунали одразу у кількох регіонах України. Неспокійно було на Харківщині, Одещині, Херсонщині, Миколаївщині та Вінниччині. Ворог застосовував як "шахеди", так і ракети (наприклад, для атаки на Харків). Детальнішу інформацію чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • довго чекати відповіді не довелося — досить гучною видалася нічка для жителів окупованого Севастополя, а також Новоросійська. Жителі останнього заявляли про щонайменше три десятки вибухів, котрі пролунали у місті. При цьому місцева влада стверджує про атаку начебто десяти дронів, яка була "успішно відбита". Чекатимемо на заяви наших спецслужб;
  • досить гучно було і в Бєлгородській області РФ. РосЗМІ повідомляють про потужну пожежу у селі Безсонівка, там начебто після прильоту дрона загорілася АЗС;
  • у п'ятницю, 17 травня, графіки погоднних відключень електроенергії діятимуть по всій Україні у період із 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00. Таку інформацію опублікували в "Укренерго";
  • військова допомога США допоможе Україні отримати практичні переваги на фронті. Зокрема, йдеться про отримання пакету допомоги на суму 2 млрд доларів. "Ці кошти підуть як на створення програми оборонних підприємств України, так і для подальшого посилення України здатності захищатися від Росії та її подальших контрнаступів", — заявив заступник речника Держдепартаменту Штатів Ведант Пател.

05:00 Вибухи гриміли також у Новоросійську, де під удари потрапив порт і нафтові термінали.

03:00 У тимчасово окупованому Криму лунають вибухи. Безпілотники могли атакували Балаклавську ТЕС.

01:00 Російські терористи атакували Харків безпілотниками та ракетами.

00:00 У Харкові було чути низку вибухів. Імовірно, росіяни вдарили по передмісті обласного центру.

Про те, що відбувалося 14 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 811: окупанти наступають у Харківській області та б’ють рекорди з втрат

Із ситуацією в Україні за 15 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 812: бої у Харківській області продовжуються, а загроза нависла над ще однією областю

Інформацію за 16 травня дивіться у засланні: Війна — день 813: бої за Вовчанськ та вибухи у Криму