Війна — день 818: ситуація на Харківщині стабілізується, а росіяни продовжують бити рекорди з втрат

Читать на русском
Автор
973
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 21 травня 2024, 23:02
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують чинити тиск на низці напрямків, включаючи й північ Харківської області. Зокрема, українські сили все ще контролюють близько 60% Вовчанська, але росіяни продовжують посилати туди штурмові групи, що призводить до величезних втрат. Згідно з підрахунками аналітиків, лише за минулий тиждень втрати армії РФ склали 9660 осіб по всій лінії фронту, що є новим рекордом. Загалом же у Харківській області ситуація поступово стабілізується.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Рух БпЛА типу "Shahed" з Херсонської у напрямку Миколаївської області, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Знищений Збройними силами України 19 травня російський ракетний корабель "Циклон" не встиг завершити навіть державні випробування, повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук.

21:00 З початку доби на фронті сталося 86 бойових зіткнень, найбільше на покровському, харківському, північному та краматорському напрямках, повідомляється в оперативній інформації з російського вторгнення станом на 20.00 вівторка, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Україна та Швеція розпочали переговори щодо угоди про безпеку.

19:00 Оператори 3-го окремого полку ССО за три тижні розбили пів дивізіону зенітно-ракетних комплексів "Бук" росіян на одному з операційних напрямків. Три ЗРК було уражено наприкінці квітня – початку травня. Четвертий "Бук" воїни ССО знищили днями.

17:00 Допомога Україні у збитті ворожих ракет не спровокує ескалацію. Втім є й інший варіант — надати системи протиповітряної оборони (ППО) та бойові літаки, заявив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

16:00 "Агенція оборонних закупівель" Міноборони України уклала нові контракти на закупівлю для Збройних сил 4200 дронів DJI Mavic 3E з додатковою комплектацією.

15:00 Понад 3 тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для служби в армії, повідомили в Мін'юсті.

14:00 Сотні загарбників з російської Тульської області під виглядом цивільних рухаються до Луганської області, заявив речник ОСГВ "Хортиця" Назар Волошин.

13:00 Десять українських військових пройшли у Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16.

12:00 У Міноборони закликали військових не встановлювати застосунок "Резерв+" для оновлення даних у ТЦК. Для представників ЗСУ скоро буде запущений окрема програма.

11:00 У Запоріжжі СБУ затримала чергову російську інформаторку, котра співпрацювала із ворожими спецслужбами. Головною задачею жінки був збір інформації щодо переправлення військової техніки на фронт через залізницю. Також серед її завдань було встановлення геолокацій ремонтних баз Сил оборони поблизу залізничних станцій. Наразі вона під вартою, їй загрожує вісім років ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 21.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 21.05.2024

09:00 До Києва із неоголошеним візитом прибула міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Про це повідомляє видання Bild. Зазвичай під час візитів високопоставлених осіб вирішуються окремі питання про постачання зброї, тож чекаємо новин.

Анналена Бербок на вокзалі в Києві
Анналена Бербок на вокзалі в Києві

08:00 Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки нічного удару по обласному центру. Внаслідок атаки "шахедів" було пошкоджено два приватні будинки та гараж, також уламок пошкодив мікроавтобус. Зафіксовані влучання і по дорожньому укриттю. Постраждало троє осіб, у всіх — гостра реакція на стрес.

07:00 У Харкові пролунав вибух, повідомив мер Ігор Терехов. Подробиць поки немає. Місцеві пабліки пишуть, що в окремих районах міста зникло електропостачання. В області, як і низці інших північно-східних регіонів оголошена повітряна тривога.

Повітряна тривога на Харківщині 21.05.2024
Повітряна тривога на Харківщині 21.05.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі окупанти атакували безпілотниками Харківщину та Одещину. У Харкові відомо про кількох постраждалих цивільних, адже були зафіксовані влучання у приватні житлові будинки. По Одещині чекаємо уточнень від місцевих адміністрацій;
  • Україна отримає партію бойових машин піхоти YPR-765 від Нідерландів. Як повідомила міністерка оборони країни Кайса Оллонгрен, передача озброєння відбудеться на запит українського лідера Володимира Зеленського;
  • на 22-у засіданні групи "Рамштайн" одразу кілька країн висловили бажання підтримати Німеччину в пошуках нових систем ППО для України. Зокрема, ініціативу виявили Бельгія, Данія, Канада, Нідерланди та Норвегія. Вони виділять додаткові кошти для цих потреб;
  • на Харківському напрямку за добу кількість бойових зіткнень із ворогом знизилася майже вдвічі у порівнянні з попередньою добою, — Генштаб ЗСУ. У понеділок, 20 травня, окупанти намагалися прорватися поблизу Стариці, Липців і Вовчанська. Ситуація під контролем у наших захисників.

05:00 Два російських безпілотники все ще блукають в українському небі. Також оголошували повітряну тривогу у східних та південних регіонах України.

03:00 Одеса та Харків під атакою російських безпілотників. У містах гриміли вибухи, є руйнування.

01:00 Російські безпілотники зафіксовано у Миколаївській та Черкаській областях України.

00:00 Через російські обстріли Україна втратила 90% потужностей теплових електростанцій, каже нардеп Олексій Кучеренко. Це, за його словами, може призвести до відключень світла і влітку, і взимку.

Про те, що відбувалося 18 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 815: Росія не перестає обстрілювати Харків та Одесу, ситуація на фронті залишається важкою

Із ситуацією в Україні 19 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 816: окупанти руйнують Вовчанськ та тиснуть на інших ділянках фронту

Дізнатися події 20 травня можна за посиланням: Війна — день 817: на Харківщині та біля Часового Яру точаться важкі бої