Війна — день 821: Зеленський відвідав багатостраждальний Харків, а в Білорусі збори диктаторів

Читать на русском
Автор
1128
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 24 травня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна вже 821 день відбиває навалу російських терористів. Важкі бої йдуть на низці напрямків, особливо сильно терористи тиснуть на Часів Яр та на Вовчанськ. Оскільки вони не можуть досягти успіхів, то намагаються тероризувати Харків, піддаючи його бомбардуванням. Проте Україна активно відповідає точковими ударами по російських військових об'єктах, в тому числі у тимчасово окупованому Криму.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський зустрівся з маршалком Сенату Польщі Малгожатою Кідавою-Блонською та висловив вдячність за військову та фінансову допомогу, яку Польща надає Україні: "Резолюції Сенату Польщі на підтримку нашої країни мають важливе значення. Ми розраховуємо на підтримку польського народу в захисті демократії та свободи як для нашої країни, так і для сусідньої Польщі".

22:30-23:00 Ракетна небезпека по всій території України! Третій за день зліт МіГ-31К!

22:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: "Чому російські "джерела" раптом повідомляють ЗМІ, що Путін готовий зупинити війну на нинішній лінії зіткнення? Усе дуже просто. Путін відчайдушно намагається зірвати Саміт миру у Швейцарії. Він боїться його успіху".

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд заявила, що вона оптимістично налаштована на те, що Велика сімка досягне угоди про те, як найкраще використовувати заморожені російські активи для допомоги у відбудові України.

В Євросоюзі не очікують суттєвих змін на полі бою найближчими місяцями, але Україна має продовжувати боротьбу, — заявив високопосадовець ЄС на умовах анонімності 24 Каналу.

21:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що відмовляється від надання Україні крилатих ракет Taurus через страх ескалації, передає AFP: "З огляду на високу дальність і точність, поставка крилатих ракет Taurus виправдана лише в тому випадку, якщо ми зможемо самі визначити та встановити цілі. Однак це неможливо, не ставши частиною суперечки самостійно".

Зеленський випустив традиційне вечірнє звернення, в якому висловився про необхідність підтримати книжкову галузь на державному рівні після влучання по друківні в Харкові.

20:19-20:45 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К!

20:00 У п’ятницю Україна нібито отримала від Німеччини ще одну систему протиповітряної оборони IRIS-T, — повідомляє Spiegel з посиланням на власні джерела.

Видання The Washington Post з посиланням на конфіденційні українські оцінки пише, що точність деяких видів західного озброєння знизилась через роботу російської РЕБ.

Графіки погодинних відключень 25 травня будуть діяти для промислових та побутових споживачів по всій території України з 20:00 до 22:00, у години максимального вечірнього споживання, — "Укренерго".

19:00 Володимир Путін заявив, що виходить із того, що легітимність президента України Володимира Зеленського "закінчилась".

18:00 Російські війська посилили штурмові дії на Краматорському напрямку в Донецькій області. Ворог атакує в районі Кліщіївки.

Міноборони Британії вважає, що минулого тижня під час наступу на Вовчанськ Росія розгорнула там підрозділи африканського корпусу з ексвагнерівцями, який був створений у грудні 2023 року.

17:00 Під час реформування Генерального штабу ЗСУ планується зменшити його штатну чисельність на 60%, декого направлять у бойові військові частини, — заявив начальник ГУ оборонного планування Генштабу ЗСУ бригадний генерал Євгеній Острянський.

Зараз у російській неволі знаходяться 403 українських жінки, чимало з них — незаконно утримувані цивільні, — Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

16:00 Понад 1 000 000 громадян оновили свої дані через Резерв+, — Міноборони.

Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли артилерійські снаряди, танки Leopard 1 AP, кулемети, дрони, гвинтівки та боєприпаси.

Україна масштабує виробництво боєприпасів, як це було з дронами, уряд збільшив прибутковість для українських підприємств, — прем'єр Денис Шмигаль.

15:00 У Кропивницькому пролунали вибухи після оголошення повітряної тривоги.

Зеленський відвідав друкарню, по якій було завдано ракетного удару 23 травня:

14:00 Росіяни мають частковий успіх біля населеного пункту Іванівка Харківської області, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Іванівка на Куп'янському напрямку на карті бойових дій
Іванівка на Куп'янському напрямку на карті бойових дій

13:26-13:47 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

13:00 Путін готовий припинити війну в Україні шляхом переговорів, які визнають нинішні лінії фронту, пише Reuters з посиланням на джерела в РФ.

Німеччина спільно з Данією поставила Україні ще десять танків Leopard 1, а також включила три системи HIMARS до списку зброї, що готується до постачання.

12:00 Росія навряд чи нападе на когось із членів НАТО, оскільки її війська вже показали свої межі в Україні та виявились недостатньо сильними для швидкої перемоги, заявив глава уряду Угорщини Віктор Орбан: "Якби росіяни були достатньо сильні, щоб перемогти українців одним махом, вони б це вже зробили".

"Вчорашній удар Росії по Харківській області, унаслідок якого загинули й були поранені люди, зруйнована друкарня і спалено 50 000 книг, демонструє, що Росія воює з людяністю і всіма аспектами нормального життя", — Зеленський.

11:30 До Києва із офіційним візитом прибула Спікерка польського Сенату Малгожата Кідава-Блонська прибула з візитом до України вранці 24 травня. Про це повідомила віцеспікерка ВР Олена Кондратюк.

"Зустріла пані спікерку на київському вокзалі. Це важливий візит для розвитку міжпарламентської співпраці та зміцнення українсько-польських стосунків", — зазначила Кондратюк у своєму Facebook.

10:00 У Харкові в лікарні на стаціонарі перебуває 9 людей, які отримали поранення внаслідок ворожих обстрілів друкарні 23 травня. Двоє із них — у реанімації, вони в тяжкому стані. Інші лікуються у хірургічному, нейрохірургічному та травматологічному відділеннях у стані середньої важкості, повідомляє "Телеграф" із посиланням на Харківську ОВА.

09:30 У Харківській області вночі ворог поцілив по цивільній залізничній інфраструктурі. Як повідомляє "Укрзалізниця", через обстріл пошкоджені колії, будівлі, неробочі вантажні вагони, а також вагон електропоїзда. На щастя, обійшлося без постраждалих і загиблих.

08:00 Вранці окупанти вкотре вдарили по Дніпропетровщині. Як повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, по Нікополю працювали дрони-камікадзе, а Марганецьку ОТГ обстрілювала артилерія. Наразі відомо про двох постраждалих. Пошкоджено чотириповерховий будинок, магазин та кілька автівок. Інші наслідки ще встановлюються.

07:00 Вночі Сили оборони України завдали чергового удару по військових об'єктах противника в окупованому Криму. Як пише Telegram-канал "Крымский ветер", щонайменше шість ракет ATACMS могли влучити у вузол зв'язку радіолокаційних та протиповітряних сил армії РФ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог несамовито бив по Харкову. Опівночі мер Ігор Терехов повідомляв, що на місці останніх двох прильотів є пошкодження житлових будинків та нежитлових приміщень. На щастя, про жертв інформації не було;
  • без відповіді окупанти не залишилися — у тимчасово окупованому Криму вночі рясно квітла "бавовна". Вибухи чули у Сімферополі, Джанкої, Євпаторії, Алушті, Ялті, Бахчисараї, Гвардійському та низці інших населених пунктів. Чекаємо на гарні новини з півострова;
  • перші пілоти, які проходили навчання для польотів на F-16 у США, закінчили своє навчання. Politico пише, що попереду ще завершальний крок — додаткова підготовка у Європі;
  • за добу на фронті відбулося 88 бойових зіткнень. Найгарячішими напрямками є Покровський (22) та Куп'янський (20). Ворог несе на Харківщині досить інтенсивні втрати — як серед особового складу, так і в техніці;
  • Bloomberg: президент США Джо Байден може пропустити саміт миру у Швейцарії, який запланований на червень. Причина — благодійний збір коштів на передвиборну кампанію, який має пройти в той самий час у Каліфорнії.

05:00 Російським літакам в Україні дуже скоро стане непереливки. Перша група українських пілотів завершила навчання на F-16 в США та попрямувала в Європу на додаткову підготовку.

03:00 Російські терористи знову обстрілювали КАБами Харківщину.

01:00 Згідно з мапою проєкту DeepState, російські терористи змогли трохи просунутися біля Очеретиного. Тривають бойові дії в районі Вовчанська, Берестового, Кліщіївки, Уманського та Красногорівки.

00:00 Росіяни намагаються оговтатися після кількох хвиль ракетних ударів по Криму. Російська окупаційна влада вже визнала прильоти та заявила про загиблих.

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 818: ситуація на Харківщині стабілізується, а росіяни продовжують бити рекорди з втрат

З ситуацією в Україні 22 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 819: росіяни "уперлися" у Вовчанськ і зазнають величезних втрат

Дізнатися події 23 травня можна за посиланням: Війна — день 820: росіяни намагаються створити "буферну зону" у Харківській області та руйнують Вовчанськ