Війна — день 823: росіяни штурмують на сході та посилюють повітряний терор

Читать на русском
Автор
921
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 травня 2024, 23:45
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни нарощують кількість обстрілів та штурмів на східних ділянках фронту, а найактивніші бої, як і раніше, відбуваються на Покровському напрямку, проте окупанти також активні на інших ділянках у Донецькій та Харківській областях. Зокрема біля Вовчанська лінія фронту проходить річкою Вовча, яку росіяни намагаються штурмувати, але безуспішно. На тлі цього противник здійснює численні авіаудари по цивільній інфраструктурі, через що страждають прикордонні міста, включаючи Харків.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У неділю ввечері окупанти обстріляли Михайлівку Бериславського району, відомо про двох поранених, повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

22:00 У передмісті Харкова було чути вибух.

21:00 На фронті з початку доби, 26 травня, вже було зафіксовано 83 бойові сутички. Водночас на Куп'янському напрямі активність противника сьогодні зросла майже вдвічі, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Росіяни вдарили по аеропорту Запоріжжя, повідомив нардеп Муса Магомедов.

Запорізькі пабліки писали про приліт сьогодні вдень, не вдаючись до подробиць.

19:00 Швеція не проти застосування шведської зброї Україною для ударів по меті на території РФ.

17:00 У Харкові було чутно вибух, повідомив мер міста Ігор Терехов.

"Що це було і де саме — у місті чи в області — зʼясовуємо", — додав він.

16:00 На Сумському та Чернігівському напрямках Росія тримає певні підрозділи, проте поки що там недостатньо сил для прориву, – речник ДПСУ.

15:00 Зі 100% людей, які отримали повістки, до ТЦК приходять лише 2%, — в інтерв'ю Еспресо розповів військовий Володимир.

14:00 Неофіційно із США надходять сигнали, що в Білому домі вже почали обговорювати рішення про надання Україні дозволу бити американською зброєю по території Росії, хоча консенсусу ще немає, — народний депутат Єгор Чернєв "Європейській правді".

Українські військові відбили загрозу прориву РФ на Харківському напрямку 26 травня. Окупанти намагалися прорватися на ділянці Стрілеча — Глибоке, повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

13:00 Внаслідок удару по "Епіцентру" в Харкові вже 14 загиблих і більше 40 постраждалих. Поліція опублікувала відео моменту удару зсередини гіпермаркету:

12:00 Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав жахливим злочином російський удар по будівельному гіпермаркету "Епіцентр" у Харкові: "Зусилля Росії для терору щодо українських цивільних у рамках її загарбницької війни проти України мають злочинний характер. Разом ми можемо зупинити звірські атаки Росії. Потрібно терміново рухатися із комплексним рішенням для захисту України від ударів з повітря".

11:00 Зеленський: Росія збирає ще одне угрупування військ біля кордону України – за 90 км від Харкова на північний захід — та готується до наступальних дій.

Вибухівку виявили на одній із підстанцій обленерго на Дніпропетровщині, повідомили у Міністерстві енергетики України. Для безпечного знешкодження вибухового пристрою на місце викликали поліцію та саперів.

10:24-10:47 Повторний зліт МіГ-31К, друга масштабна повітряна тривога.

10:00 Зеленський записав звернення до світу з закликом до участі в Саміті миру.

09:16-09:47 Ракетна небезпека по всій території України! Зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

09:00 Вночі Росія запустила проти України 14 ракет повітряного базування та понад три десятки ударних БпЛА. Сили ППО збили 12 ракет та 31 безпілотник.

08:00 Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати Росії в Україні, — за минулу добу РФ втратила орієнтовно більше тисячі одиниць особового складу.

Втрати Росії в Україні 26.05.2024
Втрати Росії в Україні 26.05.2024

07:00 Зібрали кілька новин, які ви могли проспати:

  • ніч не була спокійною для України, на всій території була тривога у зв'язку зі злетом МіГ-31, який також запустив ракету "Кинджал", було влучання в житловий будинок в Вінницькій області; також запускалися "Шахеди;
  • Польща піднімала в небо літаки через російську масштабну комбіновану атаку проти України;
  • у Харкові кількість загиблих через вчорашній російський бомбовий удар по гіпермаркету "Епіцентр" збільшилася більш ніж удвічі до 11 загиблих;
  • успіх росіян на півночі Харківської області зірвався через передчасний початок наступальних операцій та відмову російського командування задіяти максимальні резерви, -ISW;
  • Росіяни окупували Уманське та просунувся в Іванівці Донецької області, — повідомили аналітики DeepState.

05:00 Україна відбила масовану ракетну атаку російських терористів. Росіяни використали ракети Х-101 та "Кинжал", а головною ціллю для них на цей раз був Старокостянтинів.

03:00 Зафіксовано перші пуски ракет з літаків Ту-95МС. По всім регіонам України оголошено повітряну тривогу.

01:00 До трьох Ту-95, які злетіли з Оленьї, додалося від 3 до 5 ракетоносців Ту-22М3. Також у небі України продовжують перебувати ударні безпілотники російських терористів.

00:00 Росіяни запустили мінімум три стратегічні бомбардувальники Ту-95, через що вночі варто чекати на обстріл. На тлі цього у повітряному просторі України фіксується наявність ударних БПЛА.

Дізнатись про події 23 травня можна за посиланням: Війна — день 820: росіяни намагаються створити "буферну зону" в Харківській області і руйнують Вовчанськ

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 821: Зеленський відвідав багатостраждальний Харків, а в Білорусі збори диктаторів

З ситуацією в Україні 25 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 822: Україна потужно відбиває штурми РФ, але є занепокоєння через ситуацію в Білорусі