Війна — день 825: окупанти збирають сили на кордоні, а Україна знищує російські об’єкти в тилу

Читать на русском
Автор
870
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 28 травня 2024, 23:55
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Окупанти продовжують повільно просуватися на Донеччині, а найбільш активні бої йдуть на Покровському напрямку. Проте стрільба не вщухає і в інших місцях. При цьому росіяни для розтягування фронту накопичують свої сили на кордоні з Харківською та Сумською областями, щоб відтягнути українські сили до кордонів та змусити їх там стояти. Тим часом Україна успішно вражає стратегічні об’єкти країни-окупанти далеко за лінією фронту.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Позиція Сполучених Штатів щодо застосування американської зброї українськими військами на території Росії залишається незмінною, заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

22:00 Російські війська збільшили кількість штурмів Часового Яру на Донеччині, активно застосовують техніку.

21:00 У Торецьку Донецької області увечері у вівторок внаслідок скинутих ворогом трьох авіабомб загинули 2 особи та 3 отримали поранення, а внаслідок удару по Олексієво-Дружківці до 7 осіб зросла кількість поранених, повідомив голова ОВ Вадим Філашкін.

20:00 Міністерство оборони України не планує розсилати військовозобов'язаним повістки через мобільний додаток "Резерв+", заявила заступник міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Чорногоренко.

19:00 Країни Європейського союзу почали дозволяти Україні завдавати ударів по російській території. Це питання продовжують обговорювати, заявив голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель.

18:00 Кількість загиблих у Харкові зросла до 18 людей, постраждало – 50.

Рятувальниками розчищено 10800 кв.м. площі зруйнованого ворожим ударом будівельного гіпермаркету. Це майже 80% від загальної площі будівлі.

Аварійно-пошукові роботи тривають.

15:00 Розвідники стежать за навчаннями на території Білорусі, щоб зрозуміти, наскільки вони можуть загрожувати Україні, заявив представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

14:00 Швеція призупиняє плани щодо відправлення винищувачів Gripen на Україну, щоб дати можливість ввести в дію винищувачі F-16, заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

13:00 Уряд Швеції затвердив надання нового пакету енергетичної допомоги для України на суму SEK650 млн ($61,6 млн), йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Швеції.

12:00 На Донеччині СБУ затримала чергову інформаторку, котра працювала на кремлівські спецслужби. Жінка шпигувала за українськими військовими поблизу Слов'янська, чекала на повну окупацію області та закликала вбивати полонених із ЗСУ. Наразі вона під вартою, у в'язниці їй загрожує до 12 років.

11:00 Після обстрілів Харкова 25 травня у лікарнях залишається 25 постраждалих, двоє із яких — у тяжкому стані, один — у вкрай важкому із негативною динамікою. Ще восьмеро осіб були госпіталізовані до лікарень після ударів по Харкову 27 травня.

У російському місті Таганрог, що на Ростовщині, ймовірно, під удар потрапив авіаційно-ремонтний завод. Поряд із злітно-посадковою смугою могло статися загоряння.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив щоденну статистику втрат російських окупантів на фронті в Україні. За минулу добу було ліквідовано понад 1400 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 28.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 28.05.2024

09:00 Президент Фінляндії Александер Стубб під час візиту до Естонії заявив, що вся безпекова політика Європи зараз має бути сфокусована на підтримці України. Серед іншого він вважає, що Європа відстає в питанні допомоги Києву зброєю.

"На даному етапі розмови про введення військ є спекуляцією, і позиція Фінляндії не змінилася. Фінляндія зробить усе, щоб Україна перемогла", — заявив політик.

08:00 У повітряному просторі України знову помічена чергова партія "шахедів", повідомляють ПС ЗСУ. За даними моніторингових пабліків, безпілотники можуть рухатися у напрямку Кривого Рогу.

07:00 Міноборони РФ заявило про чергову "відбиту" атаку невідомих БПЛА. Повідомляється, що над Бєлгородською областю нібито вдалося знищити два безпілотники, а над Курською — один.

Миколаївщину вночі обстрілювали з артилерії — дісталося Очаківській громаді. На щастя, обійшлося без жертв, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі окупанти атакували Україну за допомогою "шахедів". Вибухи чули щонайменше на Дніпропетровщині та Херсонщині. Чекаємо подробиці від Повітряних Сил ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • гучно було і на окупованих територіях. Зокрема, у Луганську, де кілька разів поспіль фіксувалися прильоти в межі міста. Як пишуть пабліки, ціллю міг стати військовий аеродром — у мережі шириться відео потужної пожежі начебто на його території;
  • через Угорщину блокується 6,5 млрд євро термінової військової допомоги України, а також затвердження кількох важливих документів для постачання озброєння Києву від ЄС, — Bloomberg. Через це Євросоюз починає пошук захисту від шкідливого впливу Будапешту на використання фонду, який незабаром має поповнитися прибутком від заморожених активів РФ;
  • загарбники напередодні пошкодили термінал міжнародного аеропорту "Запоріжжя" крилатою ракетою Х-59. На щастя, обійшлося без людських жертв. Дані підтвердили в Офісі генпрокурора та пресслужбі ОК "Південь".

05:00 Російські терористи знову били КАБами по Харківщині. У регіоні оголосили повітряну тривогу. Терористи продовжують використовувати відсутність потрібної ППО, а також бездіяльність та нерішучість союзників України.

3:00 Російські безпілотники намагалися атакувати Україну з півдня. Один з них продовжує літати по Миколаївській області

1:00 На військовому аеродромі в Луганську сталася пожежа після вечірнього прильоту.

00:00 Члени ЄС все частіше дратують дії Угорщини, яка блокує допомогу Україні. Через це блокування досі не можуть затвердити 6,5 млрд євро термінової військової допомоги

З ситуацією в Україні 25 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 822: Україна потужно відбиває штурми РФ, але є занепокоєння через ситуацію в Білорусі

Дізнатись про події 26 травня можна за посиланням: Війна — день 823: росіяни штурмують на сході та посилюють повітряний терор

Про те, що відбувалося 27 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 824: росіяни мають перевагу на двох напрямках та збирають нове ударне угруповання