Війна — день 828: довгоочікуване рішення США щодо ударів по РФ та новий обмін полоненими

Читать на русском
Автор
1330
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 31 травня 2024, 23:04
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 31 травня 2024 року. Україна зустрічає останній день весни з надихаючими новинами, — ЗМІ пишуть, що адміністрація президента США Джо Байдена негласно дозволила використати зброю НАТО для вогню у відповідь по території Росії, тоді як флот РФ зазнав великих втрат. Хоча не обійшлося і без прикрощів, адже на фронті загинули відомі українські журналістки Ірина "Чека" Цибух та Анастасія Волкова.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Офіційно: ворог атакував Одесу, попередньо, балістичною ракетою з касетним боєприпасом. Ціллю стала припортова інфраструктура. Осколкові поранення отримали двоє людей: 28-річна дівчина та 37-річний чоловік, вони госпіталізовані у стані середнього ступеню важкості.

Також Повітряні сили повідомляють про "Шахеди" в повітряному просторі України.

22:00 Росія вивела у Чорне море 2 підводних ракетоносії загальним залпом до 8 ракет. Повітряні сили повідомляли про ракету в напрямку Одещини, після чого пабліки писали про вибух в області.

Німеччина пом'якшила заборону для України на удари своєю зброєю по Російській Федерації, бо адаптувалася до нових умов війни, — міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

21:00 Міністерство оборони України закликало депутатів Верховної ради визначити пріоритетним законопроект №6569-д про створення військової поліції на базі Військової служби правопорядку ЗСУ.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував тренувати в своїй країні український підрозділ, який сформують з військовозобов'язаних українців у Польщі, — PAP.

Американська компанія Mondelez відновила виробництво печива Oreo в Сумській області. Завод Mondelez у Тростянці був серйозно пошкоджений під час вторгнення російських військ вкінці лютого 2022 року, минулого року його відкрили частково для виробництва шоколадних цукерок, а тепер завод повністю відновлений.

20:00 В Одесі пролунав вибух, попередньо вибухнув касетний "Іскандер". Про наслідки поки нічого не відомо.

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання регіонам для промислових і побутових споживачів із 18:00 до 23:00 суботи, 1 червня.

Російські окупанти активізували бойові дії у районі села Липці Харківської області, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Понад 19 500 дітей було вивезено з України на територію Російської Федерації окупаційними силами. Він також додав, що Україна повернула 3 210 заручників РФ, — уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Данські винищувачі F-16 незабаром доправлять в Україну, про їх передачу країни домовились ще раніше, — прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

18:00 Зеленський: "У нас уже є майже сто держав і міжнародних організацій на Саміті. Але Росія шантажує деяких лідерів і намагається блокувати участь держав. Також досі не маємо підтверджень участі від деяких наших стратегічних партнерів".

17:00 Німеччина передає Україні ще одну систему Patriot і 500 млн євро, – МЗС.

Президент США Джо Байден справді дав Україні дозвіл на використання переданої американської зброї для ударів по Росії, — держсекретар Ентоні Блінкен.

16:00 Кількість загиблих у Харкові внаслідок російського удару зросла до шести, повідомили в обласній прокуратурі.

Зеленський разом із Прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку – вже 15-ту для нашої держави.

15:00 Володимир Зеленський цими вихідними поїде до Сінгапуру, де візьме участь у конференції з питань безпеки "Діалог Шангрі-Ла", повідомили агентству Reuters шість джерел.

Олександра Охріменка звільнено з посади голови Одеського обласного ТЦК, на якій пробув майже рік. Його призначили "начальником відділу фізкультурно-спортивної реабілітації управління фізичної культури та фізкультурно-спортивної реабілітації однієї з військових частин".

14:00 Україна провела новий обмін полоненими, — 75 на 75. Воїни ЗСУ та Нацгвардії, прикордонники, четверо цивільних – усі вони вже на рідній землі.

Зеленський підписав другу оборонну угоду за день – з Ісландією. За нею Рейк'явік щорічно протягом 2024-2028 років виділятиме Україні не менше 4 млрд ісландських крон (майже 30 млн дол.). Підтримка має тривати протягом усього терміну дії угоди. Ісландія зобов'язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі та обладнання від союзників НАТО зафрахтованими вантажними літаками. Заявляє про готовність продовжувати власні військові постачання.

13:00 Зеленський у Стокгольмі разом із Прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Військова допомога Україні від Швеції впродовж 2024–2026 років становитиме майже 6,5 млрд євро. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа. Унікальна частина угоди – надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передання Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

Китай не братиме участі у Глобальному саміті миру, який відбудеться у червні у Швейцарії – Reuters. За словами джерел видання, Пекін відхилив запрошення, оскільки не було виконано його умов.

12:00 В Україну повернули тіла 212 загиблих українських військових з Донецького, Запорізького, Луганського та Харківського напрямків, а також з тимчасово окупованих територій, — повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Уряд Німеччини дозволив Україні атакувати цілі в Росії за допомогою німецької зброї, — Der Spiegel.

11:00 У Генштабі ЗСУ поділилися оновленою статистикою втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 31.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 31.05.2024

10:00 Українські захисники цієї ночі знищили чотири "шахеди" і одну ракету, випущені по Україні.

Генштаб ЗСУ розповів про наслідки удару по Краснодарському краю РФ. Військові використовували ракети "Нептун" і безпілотники, щоб досягти нафтового терміналу на поромній переправі "Кавказ".

9:30 Кількість загиблих у Харкові збільшилася до 5 осіб. Рятувально-пошукова операція триває, повідомили у ОВА.

У Китаї відмовилися від участі у мирній конференції щодо війни в Україні, повідомляє Reuters із посиланням на одразу чотири джерела, дотичні до теми. Нагадаємо, захід запланований на червень, має відбутися у Швейцарії. Кілька співрозмовників видання підкреслили, що китайські політики відмовилися, "оскільки не було дотримано умов для їхньої участі, включаючи участь як Росії, так і України".

8:20 У Харкові зросла кількість постраждалих та загиблих внаслідок нічного удару по місту. Наразі відомо про 25 поранених, ще чотири людини розпрощалися з життям через атаку окупантів, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

7:00 Російські окупанти можуть готуватися до чергової хвилі наступу на Харківщину, повідомляють в Інституті вивчення війни із посиланням на Генштаб ЗСУ. Зокрема, фіксується перекидання підрозділів армії РФ на північні кордони Харківської області з інших ділянок фронту. Зокрема, найбільш цікавими для загарбників населеними пунктами можуть стати Липці та Вовчанськ.

Карта боїв на Харківщині 31.05.2024
Карта боїв на Харківщині 31.05.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти застосовували проти мирних українців як "шахеди", так і ракети. Повітряну тривогу оголошували у низці областей, вибухи чули щонайменше на Харківщині та Київщині;
  • КМВА: у Києві під час останньої повітряної атаки окупантів вдало знищено всі ворожі цілі. За попередніми даними, через падіння уламків у Голосіївському районі загорілося нежитлове приміщення. Інформації про жертв не надходило;
  • у Харкові під час атаки на місто ворог поцілив у житлову п'ятиповерхівку. Станом на другу годину ночі було відомо про трьох загиблих та 16 постраждалих;
  • на території Краснодарського краю начебто атакували порт Кавказ. Там може горіти нафтобаза — стовб диму видно навіть із окупованої Керчі (Крим). Чекаємо подробиць;
  • у Байдена могли дозволити Україні бити по території РФ із використанням американської зброї, — Politico. Журналісти пишуть, що при цьому існує нюанс — удари можна наносити поблизу кордонів Харківщини, де ЗСУ відбивають атаки окупаційної армії. При цьому офіційно влада США поки заперечує інформацію медіа.

05:00 Повітряна тривога оголошувалася у Києві через загрозу крилатих ракет.

03:00 Внаслідок обстрілу Харкова 13 людей поранено та двоє загинуло. Під завалами можуть перебувати люди.

01:00 Російські терористи обстріляли Харків ракетами С-300. Одна з ракет влучила у п'ятиповерховий будинок, є постраждалі.

00:00 В Харкові чутно вибухи.

Повітряні сили повідомляють про ударні дрони у Запорізькій області.

В окупованому Первомайську Луганської області повідомляється про приліт та пожежу у приватному секторі.

Вибух та пожежа Первомайськ сьогодні

Станом на початок дня карта бойових дій виглядає так:

Карта бойових дій в Україні від DeepState 31.05.2024
Карта бойових дій в Україні від DeepState 31.05.2024

З ситуацією в Україні 28 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 825: окупанти збирають сили на кордоні, а Україна знищує російські об’єкти в тилу

Дізнатись про події 29 травня можна за посиланням: Війна — день 826: ситуація на Харківщині стабілізується, але росіяни готуються наступати в іншому місці

Про те, що відбувалося 30 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 827: загибель "Чеки" на фронті та потужна операція ГУР у Криму