Війна — день 829: Україна зустрічає літо під атакою дронів та ракет росіян

Читать на русском
Автор
804
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 01 червня 2024, 23:02
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 1 червня 2024 року. Напередодні США прийняли знакове рішення і дозволили Україні завдавати ударів у відповідь західною зброєю по прикордонних територіях Росії. Щобільше, Литва натякнула, що вважає Україну у праві бити й не тільки по території РФ, у той час, як Польща запропонувала тренувати українських чоловіків у своїй країні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські Z-пабліки пишуть, що ЗСУ перейшли до контратаки на Харківщині. Інформації щодо цього з української сторони наразі немає.

22:00 Місто Вовчанськ на 70% перебуває під контролем українських сил оборони. Зараз на його околицях ведуться бої з російськими окупантами, заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

21:00 Майже всі дрони, які одержують українські військові, розробляються в Україні. Це здебільшого приватний бізнес, розповів заступник міністра оборони України Дмитро Клименков.

19:00 У Харкові завершено рятувально-пошукову операцію у Новобаварському районі, куди РФ вдарила в ніч на 31 травня.

"Сьогодні під завалами рятівники знайшли фрагменти ще одного тіла. Загалом загиблих під час того терористичного обстрілу житлового будинку восьмеро. Ще 26 постраждалі", — повідомив мер Харкова.

18:00 На Донеччині ухвалили важливе рішення про евакуацію родин із дітьми з окремих населених пунктів Лиманської, Гродівської та Іллінівської громад.

16:00 ЗС РФ обстріляли с.Чайківку Малоданілівської громади Харківської області, повідомляє поліція області.

Влучили у приватний будинок. Пошкоджено дах, паркан, газову трубу… Уламкове поранення отримала 45-річна місцева мешканка. Жінку доправили до лікарні.

15:00 Російські загарбники атакували дві українські гідроелектростанції в ніч на 1 червня. Наслідки обстріли ліквідовують.

14:00 Президент України Володимир Зеленський прилетів до Сінгапура для участі в конференції "Діалог Шангрі-Ла".

13:00 Росіяни вдарили по Івано-Франківській області 4 ракетами невстановленого типу, повідомляє обласна прокуратура.

Внаслідок вибуху пошкоджено цивільну інфраструктуру, житлові будинки та майно. Поранено місцевого жителя.

11:00 Минулого місяця армія РФ понесла рекордні втрати з початку повномасштабної війни.

Вони втратили майже 40 тис солдат.

10:00 Окупанти вже вбили сімох людей, потрапивши до будинку у Харкові у п'ятницю, 31 травня. Ще дві людини можуть бути під завалами.

Тим часом під завалами житлового будинку у Харкові знайшли тіло 8-ї жертви.

Також вночі під час обстрілу були руйнування у Кам'янському.

09:00 Восьмеро дітей постраждали під час обстрілу Балаклії на Харківщині. Внаслідок нічної атаки постраждали 12 людей, серед яких 8 дітей і вагітна жінка.

Про це повідомляє Балаклійська МВА.

08:00 Країни G7 та ЄС хочуть запровадити санкції проти банків, які використовують російську Систему передачі фінансових повідомлень — російського аналогу системи SWIFT.

07:00 Російська Федерація в ніч проти суботи, 1 червня, під час ракетного обстрілу атакувала енергетичну інфраструктуру в 5 областях України.

05:00 Україна відбила чергову комбіновану ракетну атаку російських терористів. Зараз у повітрі все ще залишаються ударні безпілотники росіян.

03:00 Повідомлено про пуски ракет Х-101 бомбардувальниками Ту-95. Також у небі продовжують перебувати ударні безпілотники терористів.

01:00 Російські бомбардувальники йдуть на пускові позиції. Тим часом Бєлгород опинився під потужною атакою – місцеві канали пишуть про щонайменше 40 вибухів за 15 хвилин.

00:00 Моніторингові канали повідомляють про зліт 4х бортів Ту-95 з аеродрому "Оленья".

Рішення США дозволити Україні удари американською зброєю по військових цілях у Росії не поширюються на далекобійні ракети ATACMS, — зазначив директор з питань Європи в Раді національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер.

Станом на початок доби у повітряному просторі України є ворожі ударні дрони, у зв’язку з чим у південних областях оголошено тривогу.

Карта бойових дій на початок дня виглядає так:

Карта бойових дій в Україні від DeepState 01.06.2024
Карта бойових дій в Україні від DeepState 01.06.2024

Дізнатись про події 29 травня можна за посиланням: Війна — день 826: ситуація на Харківщині стабілізується, але росіяни готуються наступати в іншому місці

Про те, що відбувалося 30 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 827: загибель "Чеки" на фронті та потужна операція ГУР у Криму

З ситуацією в Україні 31 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 828: довгоочікуване рішення США щодо ударів по РФ та новий обмін полоненими