Війна — день 833: ворог знову атакує мирні міста, а в Україні досліджують нюанси мобілізації

Читать на русском
Автор
1497
ЗСУ продовжують стримувати ворога який вже день поспіль Новина оновлена 05 червня 2024, 23:13
ЗСУ продовжують стримувати ворога який вже день поспіль. Фото Колаж "Телеграфу"

Розповідаємо оперативно про головне за добу, 5 червня

Чергова, вже 833-я, доба військового протистояння України та Росії розпочалася із нової повітряної атаки ворога — у багатьох областях України оголошувалася повітряна тривога. Вночі окупанти застосовували "шахеди" на відміну від попередньої доби, коли спочатку Дніпро, а потім Одеса були атаковані за допомогою ракет. Тим часом українці продовжують досліджувати аспекти мобілізаційного процесу — зокрема зміни для громадян, котрі проживають за кордоном.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за середу, 5 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Лондон вирішив дозволити Україні завдавати ударів по військових цілях на території Росії британською зброєю.

22:00 В уряді Тайваню вирішили заборонити експорт нітроцелюлозної продукції до Росії та Білорусі для недопущення її використання у зброї РФ. Вона набуде чинності з 14-го числа.

21:00 Українські чиновники вимагають від США та Європи активізувати підготовку пілотів на F-16, пише Politico.

20:00 Станом на 19.30 середи по всій лінії фронту сталося 81 бойове зіткнення, найскладніша ситуація – на Куп'янському та Покровському напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Під час повітряної тривоги в районі 17:00 було завдано удару по цивільній інфраструктурі на Одещині, яка пов'язана з відпочинком, повідомив керівник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук.

З його слів, обійшлося без жертв.

18:00 Зеленський прибув до Катару для переговорів із шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані.

"Катар допомагає Україні повертати викрадених Росією дітей. Ми говоритимемо про продовження цієї роботи як у межах Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, так і в межах Саміту миру, де це є серед пунктів порядку денного.

Катар брав активну участь у підготовці Саміту миру та має стати на ньому одним із голосів Близького Сходу за повернення людей додому, глобальну продовольчу та ядерну й енергетичну безпеку", — написав президент України.

17:00 Сполучені Штати Америки не планують відправляти своїх військових інструкторів до України, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

16:00 Ситуація на фронті залишається складною: на Харківському напрямку ворог продовжує наступ, повідомив головком ЗСУ Сирський.

За словами головкома, наступальні дії противник зосередив на Курахівському, Покровському, Куп'янському, Харківському напрямках.

  • Армія РФ проводить активні штурмові дії у Вовчанську та на підступах до Часового Яру у спробах взяти населені пункти під контроль.
  • На Харківському напрямку окупанти намагаються просунутися у бік Глибокого та Липців, але зазнають значних втрат і не мають успіху.

15:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що за останню добу збільшилася інтенсивність штурмових дій російських окупантів на Куп'янському напрямі. Сім разів супротивник атакував позиції наших підрозділів.

14:00 Із Золочівської громади Богодухівського району Харківської області місцева влада примусово евакуює всіх дітей на випадок настання російських окупантів. Їх вивозять до рідних до інших населених пунктів, або розміщують у гуртожитках.

13:00 У ДСНС показали фотографії наслідків влучення ворожих безпілотників на Полтавщині 4 червня. Площа загоряння на місці становила близько 800 кв.м.

12:00 Співробітники Служби безпеки затримали у Дніпрі завербовану агентку ГРУ РФ, котра визначала цілі для ракетних ударів по позиціях українських військових. Також в поле зору правоохоронців потрапили і її донька, яка є ідейною прихильницею "русского міра". Наразі старшій жінці загрожує ув'язнення, адже вона співпрацювала із ворогом, корегуючи ракетні удари по мирному місту.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів на фронті в Україні. За минулу добу — мінус майже 1300 загарбників!

Втрати армії РФ в Україні 05.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.06.2024

09:00 Відтепер у "Дії" можна додати посвідчення ветерана. Як повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров, документи можна додати, якщо ви учасник бойових дій; людина, що отримала інвалідність внаслідок війни; учасник війни; постраждалий учасник Революції Гідності; член родини загиблого ветерана; член родини загиблого захисника чи загиблої захисниці України.

08:00 Вночі захисники неба збили 22 із 27 "шахедів". Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, ворог запускав безпілотники із російського Курська та окупованого Криму. Бойова робота велася у п’яти областях — на Миколаївщині, Херсонщині, Дніпропетровщині, Сумщині та Полтавщині.

У Дніпропетровській ОВА показали наслідки нічної атаки на регіон. Під час чергового нальоту БПЛА нашим воїнам вдалося збити чотири "пташки" у небі над областю.

07:30 В Україні оголошена повітряна тривога через зліт МіГ-31К із аеродрому Саваслєйка. UPD: починаючи із 7:45, пішли відбої.

Карта повітряних тривог в Україні 05.06.2024
Карта повітряних тривог в Україні 05.06.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у різних регіонах України кілька разів оголошувалася повітряна тривога. Ворог запускав "шахеди", атакуючи мирні міста та села. Вибухи чули щонайменше на Полтавщині та Харківщині. Чекаємо подробиць від місцевих адміністрації та Повітряних Сил;
  • в РФ теж було неспокійно — відомо, що дрони атакували як мінімум Воронезьку область. У окупантів вже традиційно заявили, що "все збили";
  • найбільш активним напрямком фронту в плані боїв наразі є Покровський. Як повідомили у Генштабі, за останню добу там зафіксовано 37 зіткнень із ворогом. Найсильніший тиск відчувається в районі Очеретиного — в цьому районі загарбники сунуть із різних напрямків;
  • Байден не приїде на Саміт Миру у Швейцарії, однак матиме дві особисті зустрічі із Зеленським найближчим часом. Таку інформацію озвучив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван;
  • Bloomberg: "мирний план" Китаю щодо врегулювання війни в Україні отримав підтримку понад 20 держав світу. Загалом позитивний відгук щодо такої ініціативи знайшовся у представників понад 40 різних країн.

00:00 В низці регіонів України оголошено повітряну тривогу через небезпеку застосування ударних безпілотників. Про це повідомили у ПС ЗСУ.

З ситуацією в Україні за 4 червня ви можете ознайомитися у цьому матеріалі: Війна — день 832: росіяни масово здаються в полон під Вовчанськом, але тиснуть на інших напрямках

Про новини й події 3 червня ми розповідали тут: Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних успіхів

А про те, що відбувалося 2 червня, читайте за посиланням: Війна — день 830: рекордні втрати росіян у травні та наслідки ракетної атаки 1 червня