Війна – день 834: річниця підриву Каховської ГЕС та уточнення від Байдена щодо ударів по Росії

Читать на русском
Автор
1002
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який уже день поспіль Новина оновлена 06 червня 2024, 23:28
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який уже день поспіль

Розповідаємо оперативно про головне за добу, 6 червня

Україна продовжує відбивати російське вторгнення. За даними Генштабу ЗСУ, бої йдуть по всій лінії фронту, а найскладніша ситуація – на Куп’янському та Покровському напрямках. Росіяни зосередили в Україні та на її кордонах величезні сили — за даними ГУР, на початок червня на окупованих територіях та вздовж кордону задіяно армію з 550 тисяч військових РФ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за четвер, 6 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили повідомляють про групи ударних дронів типу "Шахед", що рухаються з Херсонської області в напрямку Миколаївщини.

Щонайменше 91 журналіст українських та міжнародних ЗМІ загинув на війні з росією, — Національна спілка журналістів України.

22:00 Франція передасть Україні кілька винищувачів Mirage-2000-5 та допоможе з навчанням української бригади чисельністю 4500 військових у межах "нової співпраці" з Києвом, — про це заявив президент Франції Емманюель Макрон.

Олаф Шольц вже не такий категоричний у питанні надання Україні далекобійних ракет Taurus: "Ми будемо діяти виважено. Ми ретельно зважуємо всі ризики. Я підтримую це як канцлер, відданий миру та безпеці Німеччини".

Росіянам необов’язково повертати свої підводні човни в порт окупованого Севастополя для перезарядки ракет, тепер вони можуть здійснювати це в Новоросійську, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

21:00 Ворог вивів в Чорне море 3 надводних ракетоносії, які спорядженні до 24 ракет типу "Калібр". Рівень небезпеки дуже високий, повідомляють Сили оборони Півдня України.

20:00 Перемога України у війні має ґрунтуватись на українській "формулі миру", а також членстві країни в Європейському Союзі та НАТО, — про це заявив президент Латвії Едгарс Ринкевичс на безпековому форумі Riga StratCom Dialogue у Ризі.

НАТО і Україна планують підписати угоду про розширення співпраці у сфері оборонних технологій та обміні розвідданими про можливості Росії в галузі радіоелектронної боротьби, — повідомив помічник генерального секретаря НАТО Девід ван Веел.

19:00 Зеленський сподівається на "десант в Україні" за аналогією з висадкою союзників у Нормандії. На відзначенні 80-річчя "Дня Д" журналіст запитав, чи сподіваєтеся Зеленський на висадку десанту в Україні одного дня, він відповів: "Так, сподіваюся".

18:00 СБУ оголосила підозру російському генералу Олегу Макаревичу, який наказав підірвати Каховську ГЕС рік тому.

17:00 Байден не дав прямої відповіді, чи застосовувалася вже зброя США для ударів по Росії, але ясно дав зрозуміти, що удари не будуть дозволені по Москві або Кремлю, — ABC.

Російські окупанти завдають ударів по Часовому Яру Донецької області за допомогою термобаричних боєприпасів, які "знищують усе", — спікер оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин.

16:00 Зеленський разом з дружиною Оленою прилетів до Франції, щоб взяти участь у відзначенні 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Також він анонсував низку заходів та зустрічей для зміцнення підтримки України.

15:00 Німецький канцлер Олаф Шольц вважає, що слід знизити очікування від майбутнього саміту миру, який відбудеться у Швейцарії, про це він сказав під час виступу у Бундестазі: "Поки Росія вважає, що може досягти своїх цілей на полі бою, ми все ще далекі від того, щоб говорити про мир".

14:00 З початку доби на лінії бойового зіткнення відбулося 44 бойових зіткнення. Уже 20 разів намагався ворог покращити свої позиції на Покровському напрямку за сьогодні. Наразі тривають бої в районах Євгенівки, Калинового, Новоолександрівки, Яснобородівки та Новопокровського — Генштаб.

13:00 Російські окупанти дроном-камікадзе вдарили по маршрутці у Нікополі Дніпропетровської області. Постраждали чотири особи. У МВС показали фотографії.

12:00 СБУ затримала інформатора російської спецслужби, який шпигував за українськими військами біля Вовчанська на Харківщині для підготовки захоплення міста окупантами. Зловмиснику, завербованому у 2023 році російською військовою розвідкою, загрожує до 8 років ув'язнення.

11:00 Флот окупантів продовжує зазнавати втрат. Новий удар по російських кораблях завдало Головне управління розвідки. Російський рейдовий буксир проєкту 498 "Сатурн"/"Протей" був уражений біля берегів Криму, в акваторії озера Панське. Для цього нашим військовим довелося проривати лінію оборонних загороджень, створену окупантами, однак результат більш ніж успішний.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За минулу добу наші захисники знищили 1300 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 06.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 06.06.2024

9:00 6 червня в Україні відзначається Міжнародний день журналіста. Медійники є невід'ємною частиною висвітлення перебігу бойових дій у нашій державі, через що регулярно потрапляють під приціл російської армії. Як повідомив Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець, за час повномасштабної війни окупанти вбили щонайменше 91 працівника засобів масової інформації.

8:00 Російські окупанти били по Україні ракетами "Іскандер" та запускали "шахеди". Українським підрозділам ППО вдалося знищити 17 безпілотників.

7:00 Вночі ворог вдарив двома авіабомбами по місту Селидове Донецької області — поранено шестеро людей. Як повідомили у міській військовій адміністрації, внаслідок російської атаки пошкоджень зазнали 13 багатоповерхівок, а також легкові автомобілі. Пораненим особам надали першу меддопомогу та відправили до лікарні.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти кошмарили Україну, зокрема за допомогою безпілотників. Повітряна тривога оголошувалася у низці областей, вибухи чули у Запоріжжі, Херсоні, на Хмельниччині і не тільки. Чекаємо офіційних даних від ПС ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • "підгоріло" і у ворога — чиновники у Ростовській та Бєлгородській областях підтвердили влучання невідомих безпілотників у місцеві енергетично-паливні об'єкти — є влучання у НПЗ та нафтобазу, сподіваємось на подробиці;
  • українська влада звернулася до США та інших західних партнерів із проханням пришвидшити навчання пілотів на літаках F-16, — Politico. За даними видання, політики начебто просять додати до програми ще щонайменше 30 осіб;
  • у Чехії пасажирський потяг, що прямував в Україну, потрапив у дорожню аварію — відомо про щонайменше чотирьох загиблих осіб;
  • Генштаб ЗСУ інформує: за минулу добу на різних напрямках фронту зафіксовано 85 бойових зіткнень із ворогом. Найбільше — на Покровському (23).

00:00 Туреччина візьме участь у Глобальному саміті світу у Швейцарії та міжнародній конференції з відновлення України у Берліні.

А про те, що відбувалося 3 червня, читайте за посиланням: Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних

Про новини та події 4 червня ми розповідали тут: Війна — день 832: росіяни масово здаються в полон під Вовчанськом, але тиснуть на інші напрямки

З ситуацією в Україні за 5 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 833: ворог знову атакує мирні міста, а в Україні досліджують нюанси мобілізації