Війна — день 680: Росія тероризує Кропивницький та отримала потужний "салют" у Криму

Читать на русском
Автор
5351
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Окупанти ні на день не припиняють атаки українських позицій на сході та півдні України, а найактивніші бойові дії, як і раніше, розвертаються біля Авдіївки. При цьому на думку експертів, українські війська найближчим часом залишатимуться в активній обороні, оскільки заяви російської влади вказують на те, що кількість російських штурмів буде збільшена. При цьому не зупиняються і російські обстріли, які вже не здійснюються з метою влаштувати блекаут, але покликані виснажити українські ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Криму, Новоросійську та Бєлгороді пролунала низка вибухів.

Росія запустила додаткові групи дронів проти України з південного напрямку.

22:00 В Херсоні пролунав потужний вибух.

Над Україною дві групи ворожих дронів, одна рухається на північ неподалік Первомайська, друга зараз на Херсонщині, рухається за тим же курсом на північний захід на межі Дніпропетровської та Миколаївської областей.

21:00 В Кривому Розі вибухи.

Вечірнє звернення Зеленського:

20:00 Німеччина оновила список поставленої Україні військової допомоги, зокрема передала Києву нову зенітну систему Skynex, додаткові ракети до систем ППО Patriot та IRIS-T SLM, боєприпаси до Leorard 2A6.

19:00 Ембарго Польщі на експорт українських продуктів буде діяти безстроково, — міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. "Кордони не будуть відкриті, ембарго на українські продукти є безстроковим – до його скасування", — сказав він.

18:00 В ЗСУ офіційно підтвердили ураження командного пункту з'єднання російських військових поблизу Севастополя.

17:00 У Миргороді Полтавської області чути вибухи.

Також низка вибухів пролунала над Кримом, найгучніше було над Севастополем і Євпаторією, є непідтверджена інформація про приліт по військовій частині РФ.

16:00 Ракет до ПЗРК вистачить на відбиття ще кількох потужних атак РФ, але в перспективі нам потрібна допомога західних країн для поповнення запасу ракет — командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

У Станіславі Херсонської області внаслідок обстрілу пошкоджено приватні будинки та автомобілі, зникло світло, загинув 61-річний чоловік, ще двоє людей постраждали.

15:00 В Кропивницькому під час ракетної атаки було пошкоджено один з ремонтно-виробничих об’єктів "Укренерго", загинув один із співробітників, офіційно заявили в компанії.

Виробника продуктів Vici внесено до переліку міжнародних спонсорів війни, – НАЗК.

14:00 В Кропивницькому та Кривому Розі чутно вибухи.

В ГУР Міноборони України теж повідомили про згоряння бомбардувальника Су-34 на аеродромі "Шагол" в Чєлябінську. "Бойовий літак належав до складу авіаційного полку 21-ї змішаної авіадивізії ПКС ЗС РФ. Причини займання літака уточнюються", — йдеться в повідомленні.

Також розвідники показали відео:

Рятувальники показали відео з Кропивницького, де внаслідок ракетного удару загинула одна людина, а ще 8 постраждали:

13:00 Ворог завдав ракетного удару по Кропивницькому, на одному з промислових об’єктів є травмовані та один загиблий, — голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким дозволено давати громадянство Росії людям, що народилися або постійно жили в Севастополі чи Криму до 18 березня 2014.

12:00 У Харкові зросла кількість поранених унаслідок російського обстрілу 2 січня. До медиків із ознаками контузії звернулася 23-річна дівчина. Загальна кількість травмованих через агресію ворога тепер складає 63 особи.

11:00 У ніч на 4 січня на аеродромі "Шагол", що у Челябінську, РФ, згорів винищувач-бомбардувальник Су-34. Ймовірно, до цього приклали руку представники ГУР Міноборони. Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на власні джерела у спецслужбі.

10:00 СБУ спільно із спецслужбами Молдови знешкодили угруповання, котре допомагало ухилянтам від призову незаконно перетинати український кордон. Вартість "квитка" за втечу вартувала до 5 тисяч доларів.

9:30 У Генштабі ЗСУ розповіли про свіжі втрати російських окупантів — за добу ворог втратив на фронті близько 780 осіб.

Втрати армії РФ в Україні 04.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 04.01.2024

8:30 Цієї ночі Україну атакували всього двома безпілотниками — вони обидва знищені засобами ППО у Хмельницькій області. У Силах оборони півдня вже заявили, що передусім росіяни використовували "шахеди" задля дорозвідки, зокрема і розташування підрозділів протиповітряної оборони.

7:00 Генштаб ЗСУ звітує про 58 бойових зіткнень, що відбулися за останню добу. Традиційно найбільш активними напрямками були Авдіївський та Мар'їнський — на них припадає левова частка боїв.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • вночі у низці областей України оголошували повітряну тривогу через загрозу застосування ворожих дронів. Сили ППО успішно відпрацювали по цілях, чекаємо офіційних даних від Повітряних Сил;
  • також пізно увечері окупанти вдарили по Харкову — попередньо, ракетами С-300. За останніми даними, приліт начебто прийшовся на нежитлову будівлю у середмісті, про постраждалих влада не повідомляла;
  • у адміністрації Байдена наголошують на необхідності прийняття Конгресом США додаткового пакету фінпідтримки України у зв'язку із посиленням обстрілів з боку Росії. Про це заявив координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі;
  • вночі також стало відомо про черговий обмін полоненими із Росією. Як стверджує уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, найближчими тижнями може відбутися іще один подібний процес. За його словами, останні два тижні у переговорах із російською стороною покращило ситуацію в плані роботи з полоненими — вдалося досягти взаємного обміну теплими речами, домовитися про взаємне відвідування і, звісно, частково сам процес повернення. Чекаємо на нові добрі новини!

3:00 За останню добу росіяни здійснили 25 обстрілів Сумської області, через що там зафіксовано 180 вибухів. Один мирний житель постраждав

1:00 Невелика група російських БПЛА рухається із Хмельницької області до Тернопільської. Оголошено повітряну тривогу

00:00 Окупанти обстріляли Харків ракетами С-300. Пошкоджено цивільну нежитлову інфраструктуру в центрі міста, повідомляють в ОВА.

Що було в Україні 1 січня — читайте за посиланням: Війна — день 677: Україна святкує Новий рік, ППО збиває "шахеди" у небі

Інформацію за 2 січня дивіться за посиланням: Війна — день 678: РФ безуспішно атакує позиції ЗСУ і продовжує кошмарити мирних українців

Про те, що відбувалося 3 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 679: окупанти намагаються вибити ЗСУ з Кринок та продовжують масові обстріли