Війна - день 678: РФ безуспішно атакує позиції ЗСУ і продовжує кошмарити мирних українців

Читать на русском
Автор
3786
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються, а війна перейшла у позиційну стадію з невеликими зрушеннями на деяких напрямках. В останні дні росіяни вважають за краще використовувати тактику масштабних обстрілів з використанням БПЛА та авіаційних ракет, а ось з морськими у них виникли деякі логістичні труднощі. Очевидно, 2024 рік обіцяє залишатися напруженим у плані бойових дій, оскільки росіяни не збираються припиняти війну навіть попри те, що через це вони лише за рік втратили десятки тисяч людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники намагаються розширити плацдарм на лівому березі Дніпра, повідомила речник Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

У Харкові знову приліт поряд з житловим будинком, повідомляє мер Терехов: "Вибиті шибки, інформація щодо постраждалих уточнюється. Це черговий терористичний обстріл Харкова та спроба залякати мирних мешканців".

22:00 Поліція у Санкт-Петербурзі провела тисячі затримань мігрантів із Центральної Азії у новорічну ніч. Силовики збирали людей для відправлення на війну проти України.

21:00 Військові Збройних сил України знищили найсучасніший ворожий розвідувальний комплекс "Яструб-АВ". Він вважається найсучаснішим російським радіолокаційним комплексом, який використовують для розвідки вогневих позицій артилерії.

20:00 У Харкові зросла кількість постраждалих внаслідок сьогоднішньої атаки Російської Федерації. Поки що відомо про більш ніж 60 постраждалих.

18:00 Наступний масований удар по Україні ворог може завдати через 4 дні, — речник ПС Юрій Ігнат.

"Питання в ракетах, скільки вони можуть собі дозволити випустити наступного разу. І чи зможуть вони поповнити цей запас?"

17:00 До 127 збільшилася кількість постраждалих в Україні внаслідок масованої ракетної атаки росіян — ДСНС станом на 17:00

Загинуло 5 людей.

Триває ліквідація пожеж за двома адресами у Подільському районі Києва.

Також у Харкові тривають роботи з демонтажу аварійних конструкцій житлового будинку.

16:00 Президент Естонії Алар Каріс назвав чергову масовану атаку РФ щодо українського цивільного населення злочином проти людяності. а також закликав "перейти" на новий рівень підтримки, щоб допомогти Україні.

15:00 Під час сьогоднішньої масованої ракетної атаки по Україні росіяни застосували ракету Х-101, виготовлену вже в четвертому кварталі 2023 року, проте це не означає, що ракетний арсенал в РФ наразі вичерпується. Але може демонструвати, що темп поточного виробництва – це буде один із параметрів, який впливатиме на інтервали між можливими наступними ударами рашистів, — Defense Express.

Українська протиповітряна оборона працює добре, але Україна має отримати більше допомоги, президент Латвії Едгарс Рінкевич у відповідь на ранкову російську атаку по Україні.

14:00 Кількість постраждалих у Харкові зросла до 49 — ДСНС.

Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун засудила чергову хвилю ударів по столиці та багатолюдних містах України.

13:00 Внаслідок падіння уламку на багатоповерхівку в Солом'янському районі Києва вже зафіксовано 2 загиблих і 49 постраждалих, — Кличко.

Під час масованої атаки окупанти також завдали двох ударів по Оріхову на Запоріжжі, зруйновано цілий під'їзд в будинку, постраждала жінка.

Ранок в Росії теж не обійшовся без атак, — дві серії вибухів були в Бєлгороді. Крім того, одна з запущених Росією ракет не долетіла до мети та впала в селі Петропавлівка Воронезької області.

Зеленський записав звернення після масованого удару по Україні:

12:00 Згідно з останніми даними, у Києві після російського удару 33 людини поранені й одна загинула. Наслідки ракетної атаки усувають. Який вигляд має Солом'янський район у розпал роботи рятувальників, бачив кореспондент "Телеграфа" Ян Доброносов.

11:00 Цього ранку ворог випустив по Україні 99 ракет різних типів. Завдяки самовідданій роботі сил ППО вдалося знищити 72 повітряні цілі. Згідно з даними Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, із загальної кількості збитих ракет 10 були аеробалістичними "Кинджалами", 59 — Х-101/Х-555/Х-55, ще три — "Калібрами".

10:00 Відбої тривог пішли по всій Україні. Попередні підсумки масованої ракетної атаки по Україні 2 січня — ранкова повітряна тривога тривала майже 4 години. Здебільшого росіяни здійснили пуски ракет із Ту-95, а також били "Кинджалами", заради яких підняли кілька МіГ-31К.

КИЇВ. Є падіння уламків у кількох районах столиці. Особливо страшними є наслідки атаки у Солом'янському районі, де пошкоджено кілька багатоповерхівок, тривають пожежі. Деякі люди й досі заблоковані у себе вдома через вогняну стихію. Рятувальники роблять усе, аби їм допомогти. За попередніми даними, пострадало щонайменше 25 людей, евакуйовано — понад 130.

У Печерському районі уламки впали на дві багатоповерхівки і приватний будинок, на Оболоні сталася пожежа у житловому будинку, також уламки впали на територію нежитлової забудови та складських приміщень.

У Подільському районі сталося загоряння на ринку, є пошкодження газової труби та магістралі водопостачання. Пошкоджено кілька автівок.

У Дарницькому районі уламки також пошкодили нежитлові приміщення, у Деснянському — горів супермаркет. У Шевченківському та Голосіївському районах уламки ракет впали на відкритій території.

Підтверджено щонайменше один летальний випадок — російська армія забрала життя 86-річної жінки.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Постраждали Бориспільский, Бучанський, Фастівський райони. На Фастівщині внаслідок пожежі у будинку загинуло двоє людей. У Вишневому є пошкодження п'яти багатоповерхівок і понад 40 автівок, є семеро постраждалих.

ХАРКІВ. Окупанти били по центральних районах міста. Попередньо, одна людина загинула, ще 41 — травмована. Багато руйнувань.

ІНШІ МІСТА. Вибухи також чули у Кропивницькому і Сумах. Ймовірно, робота засобів ППО, однак чекаємо офіційних даних.

Надана інформація актуальна на 10:00. Підсумки атаки ще підбиваються, тож, імовірно, певні цифри ще зміняться.

09:00 Внаслідок ракетної атаки на Київ в кількох районах впали уламки, у Подільському районі кілька пожеж, у Святошинському районі є влучання в будівлю соціальної інфраструктури, в Печерському влучили в дах багатоповерхівки, в Оболонському палають склади, у Деснянському загорівся супермаркет; відомо про щонайменше 13 постраждалих в одному з будинків у Соломʼянському районі столиці, 12 з них госпіталізували.

В Харкові є пошкодження багатоквартирних житлових будинків, автомобілів, виникли пожежі, відомо про щонайменше одного загиблого і 20 постраждалих.

Генштаб ЗСУ оновив ворожі втрати станом на ранок 2 січня:

Втрати Росії в Україні 02.01.2023
Втрати Росії в Україні 02.01.2023

08:00 Україна перебуває під масованим ракетним ударом РФ, — окупанти запустили десятки крилатих ракет та ракети "Кинджал", вибухи чули в Києві, Харкові, Кропивницькому. Столиця частково залишилася без світла, є перебої з водою.

07:00 У ніч проти 2 січня окупанти випустили по Україні 35 ударних дронів БпЛА типу "Shahed-136/131" з мису Чауда — Крим та району Приморсько-Ахтарськ (РФ). Усі повітряні цілі були знищені. Про це повідомили у Повітряних силах України.

06:00 Загроза масованого ракетного обстрілу, а не кава — ось із чого починається ранок 2 січня у українців. За повідомленнями Повітряних Сил та інших моніторингових джерел, у Росії злетіло у повітря близько двох десятків літаків Ту-95.

Станом на 5 годину ранку щонайменше три із них увійшли у повітряний простір Каспійського регіону РФ. Ще частина бортів підійнялася у повітря із аеродрому "Енгельс". Згідно з попередньою інформацією, близько 5:20 здійснено пуски ракет типу Х-101/555/55 з Ту-95 з Каспійського напрямку. Підліт ракет до наших мирних міст та сіл очікується в районі 06:30-0:00.

Військові просять не ігнорувати сигнали тривоги! Використайте наявний час, аби перейти у безпечне місце! Бережіть себе!

Повітряна тривога в Україні 02.01.2024
Карта повітряних тривог в Україні станом на 6 ранку 2 січня

05:00 За даними моніторингу, ще вісім стратегічних бомбардувальників Ту-95 злетіли з Енгельсу. Таким чином, у небі знаходиться 17 літаків терористів. По регіонах тимчасово оголосили відбій тривоги після відбиття атаки безпілотників.

3:00 Повідомляється про злет 9 стратегічних бомбардувальників з аеродрому "Оленья", вони рухаються у бік Каспійського моря і якщо не змінять курс, то на пускові рубежі вийдуть близько 4:45 — 5:30

1:00 Окупанти запустили Україною велику групу безпілотників. Більшість із них перебуває у Сумській, Кіровоградській, Черкаській та Миколаївській областях

00:00 Україна продовжує зміцнювати оборону півночі країни. Згідно з заявою генерал-лейтенанта Сергія Наєва, там було встановлено понад півмільйона мін

Інформацію за 30 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 675: Росія отримує "відповідь" за потужний удар по Україні

Про те, що відбувалося 31 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 676: ЗСУ просуваються на фронті, а окупанти обстрілюють мирні міста

Що було в Україні 1 січня — читайте за посиланням: Війна — день 677: Україна святкує Новий рік, ППО збиває "шахеди" у небі