Війна — день 675: Росія отримує відповідь за потужний удар по Україні

Читать на русском
Автор
21481
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 30 грудня, – передостанній день 2023 року. Попередня доба стала справжнім випробуванням для українців, оскільки Росія завдала наймасовішого ракетно-дронового удару за весь час бойових дій. У зв’язку з цим десятки країн вже скликають екстрене засідання Ради безпеки ООН.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 30 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що не має помічників-консультантів на громадських засадах і ніхто не має повноважень коментувати від його імені.

"Щоб уникнути маніпуляцій у мас-медіа, хочу зазначити: позаштатні помічники не мали повноважень публічно коментувати будь-які питання від імені Головнокомандувача Збройних Сил України, а сказане ними є виключно їхньою власною думкою", — написав він у своєму телеграм-каналі.

22:00 РФ після вибухів у Бєлгороді захотіла зібрати засідання Ради безпеки ООН на 23:00 (по Києву). Постпред Чехії не візьме участі у засіданні Ради безпеки ООН, повідомив міністр закордонних справ Ян Липавський

"Ми не дозволимо Росії викликати нас будь-куди. Прага не служитиме російській пропаганді. Ми із задоволенням з'явимося на засідання РБ ООН, коли Росія захоче обговорити там виведення своїх військ з України", — заявив глава МЗС.

21:00 Законопроєкт щодо мобілізації в Україні буде змінено і лише потім винесено на голосування Верховною Радою, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, незважаючи на скандал, що виник навколо законопроєкту, його врегулюють з урахуванням "правильних нормативних позицій".

20:00 Росіяни атакували Харків ракетами. Наразі відомо про 8 постраждалих.

19:00 У Дніпрі через падіння уламків збитої ракети є руйнування на території підприємства. Виникло займання, його загасили. Побиті й легкові машини та автобуси. Минулося без загиблих та постраждалих, — ДніпроОВА.

18:00 Російські окупанти обстріляли прикордоння Чернігівської області — Семенівку (Новгород-Сіверський район). Внаслідок атаки загинув 32-річний чоловік, пошкоджено понад 30 будинків та інша цивільна інфраструктура., заявив голова Чернігівської ОВА Вячеслав Чаус.

17:00 Російські окупанти продовжують тероризувати мирних українських мешканців і цього разу вибух пролунав в Одесі.

16:00 Протягом 2023 року середньодобова кількість втрат росіян (убитих та поранених) в Україні зросла майже на 300 на день порівняно з 2022 роком, повідомило Міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки.

15:00 У Бєлгороді є влучання по центру міста, пишуть ЗМІ

14:00 2023 року люди задонатили на ЗСУ втричі більше ніж 2022, — monobank.

За рік люди відправили на банки 27,4 млрд. При цьому 2022 року — 8,5 млрд грн. Зросла і кількість донатів: з 3 млн. до 5,7 млн. поповнень.

13:00 Атака на Київ 29 грудня стала найбільшою за кількістю жертв серед мирних жителів

Вже відомо про 16 загиблих. 1 січня у столиці буде оголошено днем жалоби.

12:00 Армія РФ вранці вдарила по Михайлівці на Херсонщині. У центрі села зафіксували щонайменше 20 влучань. Пошкоджена школа, адмінбудівля та магазин. загиблих та поранених немає — ОВА.

11:39 У Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють місцеві ЗМІ. Про їхню причину інформації поки що немає.

11:00 У Дніпрі, Одесі та Запоріжжі сьогодні день жалоби за загиблими внаслідок ракетної атаки рф, — рішення ОВА.

Жорстокий обстріл ворога забрав життя: 9 мирних запоріжців, 6 мешканців Дніпра та 4 одеситів.

Всього жертвами вчорашнього ракетного терору росії стали понад 30 українців. В інших регіонах, де також були летальні випадки, зокрема, у Києві (9), поки не оголошували день трауру.

10:00 У Запоріжжі кількість загиблих після вчорашнього обстрілу армії РФ зросла до 6 людей, повідомили у міській раді.

У місті оголосили жалобу

09:00 У Севастополі зранку чули потужний вибух

Як пише "Крим.Реалії", від вибуху у центральній частині Севастополя тряслися вікна.

08:00 "Зуби дракона" почали встановлювати у прикордонному Богодухівському районі Харківської області.

07:00 Українські війська продовжують вести запеклі бої з окупантами на кількох напрямках. ЗСУ просунулися на південь від Спірного, що за 27 кілометрів на північний схід від Бахмута.

06:00 Міноборони Росії заявило про атаку 32 українських дронів на 4 області РФ.

00:00 Спочатку у Білгороді, а потім і в Брянську неподалік кордону України в Росії чули низку вибухів, — попередньо повідомляється про атаку українських дронів.

У повітряному просторі України теж спостерігаються ворожі дрони, вони рухаються у Вінницькій області на захід.

Карта бойових дій від DeepState станом на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 30.12.2023
Карта бойових дій Україна 30.12.2023

Інформацію за 26 грудня дивіться за посиланням: Війна – день 671: українські війська тримаються, у Феодосії потопили російський корабель

Про те, що відбувалося 28 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 673: росіяни штурмують Авдіївку та інші напрями, ЗСУ відбивають десятки атак

Що було в Україні 29 грудня — читайте за посиланням: Війна — день 674: наймасштабніша атака Росії та візит Зеленського до Авдіївки