Відпрацювало близько 16 Ту-95 та МіГи: по Україні здійснено масовану ракетну атаку (оновлено)

Читать на русском
Автор
11180
Ракета
Ракета. Фото Telegram

Українців закликали перебувати у безпечних місцях

З 6-ї години ранку у вівторок, 2 січня, в України було оголошено повітряну тривогу, вона закінчилася лише о 9:50. Росіяни масовано атакували нашу країну ракетами, зокрема й "Кинджалами". У столиці відомо про 13 постраждалих, у Харкові постраждало понад 40 людей, є один загиблий.

За повідомленнями Повітряних Сил та інших моніторингових джерел, у Росії піднялося у повітря близько двох десятків літаків Ту-95. Станом на 5 годину ранку щонайменше три із них увійшли у повітряний простір Каспійського регіону РФ. Ще частина бортів підійнялася у повітря з аеродрому "Енгельс".

9:50 В Повітряних силах повідомили про відбій ракетної загрози по областях крім Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської.

"Спостерігається значна активність ворожої тактичної авіації в акваторії Азовського моря. Загроза застосування авіаційних засобів ураження!", — йдеться в повідомленні.

9:45 Пішли відбої повітряної тривоги. Вона тривала три з половиною години.

9:26 Кількість постраждалих внаслідок удару по Харкову зросла до 41. За даними Синєгубова, загинула жінка, її дані встановлюються. Мер міста Ігор Терехов додав, що, за попередньою інформацією, росіяни вдарили по Харкову "Кинджалами".

9:24 За даними моніторінгів, повітряний простір над Україною чистий. Ведеться дорозвідка по крилатих ракетах. Є інформація про посадки МіГ-31К у РФ.

9:17 Знову пролунали вибухи у Києві. Працює ППО.

9:05 Ракети на Вінниччини змінили курс на північ. Вони рухаються в напрямку Києва. Приблизний час підльоту, за даними моніторингів – 9:14.

9:00 Кількість постраждалих у багатоповерховому будинку в Соломʼянському районі Києва, де сталася пожежа внаслідок російського ракетного удару зросла до 13, повідомив Кличко. 12 людей госпіталізовано, одній людині надали допомогу на місці.

8:55 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що ситуація залишається напруженою, ворог продовжує атаку. Є імовірність пуску "Калібрів", — радіолокаційно наші Сили оборони спостерігають.

8:49 Близько 07:30 окупанти завдали ударів по центральній частині міста Харків, зокрема в Шевченківському районі. На цю хвилину — понад 20 постраждалих. Одна людина загинула, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

8:41 Повітряні сили повідомили про ракети в Миколаївській області, рухаються курсом на Кіровоградщину. Також ракети є в західній частині Полтавської області, курсом на захід.

8:35 "10 постраждалих у багатоповерховому будинку в Соломʼянському районі, де сталося загоряння внаслідок ракетної атаки. Девʼятьох з них госпіталізували, одному надали допомогу на місці", — повідомив Кличко.

"Телеграф" в режимі онлайн слідкує за ситуацією в Киеві: У Києві пролунало кілька потужних вибухів: що відомо на цей момент (оновлено)

8:31 Ракета в Сумській області, рухається в напрямку Полтавщини. Інша група ракет рухається з Херсонської області через Миколаївщину, північно-західним курсом. Трохи раніше було зафіксовано додаткові пуски крилатих ракет Х-101/555 бортами стратегічної авіації з акваторії Каспійського моря.

8:29 Кличко повідомив про наслідки атаки на Київ. Постраждали п'ять районів столиці. Моніторінги пишуть про новий пуск "Кинджала" на Київ.

8:24 "Зафіксовано зліт ще одного МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області. Можливий повторний пуск аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинджал", — попередили Повітряні сили.

8:20 Моніторінгові канали пишуть, що станом на зараз ракет в повітряному просторі України не фіксується. Ведеться дорозвідка. Українців закликають не залишати укриттів до завершення повітряної тривоги.

8:17 Кличко повідомив, що наразі відомо про трьох постраждалих в одному з будинків у Соломʼянському районі столиці. Всіх їх госпіталізували. Медики продовжують працювати на місці.

8:08 За даними Telegram-канала "Николаевский Ванек" всього було 11 пусків "Кинджалів".

8:05 Росіяни масовано атакують Київ "Кинджалами". У ПС повідомляють про нові пуски цих ракет в напрямку столиці.

7:56 У Києві пролунали нові вибухи. Повідомляється, що працює ППО. Моніторінгові групи пишуть про додаткові пуски "Кинджалів" на столицю.

7:53 "Можливі повторні пуски аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал". В повітрі 9 МіГ-31К ПКС рф. Перебувайте в укриттях!", — Повітряні сили. О 7:54 там повідомили про два "Кинджали в напрямку Києва.

7:47 Начальник КМВА Сергій Попко повідомив, що внаслідок ракетної атаки зафіксовано падіння решток в Печерському районі на дах багатоповерхового житлового будинку та ще на один житловий будинок. В Оболонському районі — уламки впали на територію складських приміщень. Також в Голосіївському районі — на відкритій ділянці. Оперативні служби слідують на місця. Кличко повідомив, що частина обʼєктів та житлових будинків у кількох районах столиці знеструмлені. Також деякі райони Києва залишились без водопостачання.

7:40 "Імовірно аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал" з Сумської області в напрямку Києва!", — Повітряні Сили. Моніторінги пишуть про два "Кинджали" в напрямку столиці.

7:32 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про вибух у місті. "Харків під масованим ракетним ударом. Дуже небезпечно зараз перебувати поза укриттям", — написав він згодом.

7:27 Росіяни підняли у повітря два МіГ-31К. Потенційно вони можуть бути носіями ракет "Кинджал". Моніторінги пишуть про пуск "Кинджала". Загроза для Кіровоградщини та Харкова.

7:21 Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що в столиці пролунали вибухи. В Голосіївському районі уламок ракети впав на відкритій території парку. Пролунали вибухи на Оболоні. У Повітряних силах попередили, що в напрямку Києва рухається багато ракет. Людей просять перебувати в укриттях.

7:19 Ще одна група ракет повертає з Житомирської області у бік Києва. "Миколаївський Ванек" пише, що бойова робота з ракет триває і закликає киян не виходити з укриттів.

7:17 Ракети рухаються через Черкащину та з Кіровоградської області в напрямку Вінниччини. Частина ракет змінює курс на північ, решта прямує на захід.

7:11 Моніторінгові групи повідомляють про вибухи в Києві. За попередніми даними, ППО збила ракету.

7:05 Ракети з Вінниччини змінили курс на Київщину, Фастівський район. Також є ракети на межі Київської та Черкаської областей, вони рухаються в західному напрямку. Крім того, ракети фіксуються в Кіровоградській області, курс північно-західний (через Новоукраїнський район). За даними моніторінгів, на Київ рухається 4 ракети.

6:58 "Ракети на межі Київської та Черкаської областей (через Канів), в західному напрямку. Ракети з Херсонської області в напрямку Кіровоградщини. Ракети в східній частині Вінниччини, курс західний. Вінниччина — в укриття, ракета у вашому напрямку!", — повідомляють Повітряні сили.

6:56 У Кропивницькому пролунали звуки вибухів, повідомляють журналісти "Суспільного". За даними моніторінгів, ймовірно, спрацювала ПВО, пишуть, що є збиття ракети.

6:50 Ще 2 ракети залітають через Бериславський район Херсонської області у бік Кіровоградської області. Також група ракет рухається у бік Вінницької області. Ще одна група ракет із Полтавської летить у бік Київської/Черкаської областей, пише "Николаевский Ванек".

6:47 Група ракет по межі Черкаської та Київської областей, курс західний. Жителів Кропивницького закликають перебувати в укриттях, у їхньому напрямку слідують ракети.

6:40 Ракета з півдня, у напрямку Кропивницького, — пишуть у ПС. Також ракета фіксується в районі Переяслав-Хмельницького Київської області, курс західний.

6:36 Друга партія ракет залітає через Сумську область, пишуть моніторинги. Максимальна загроза по ракетах — Сумська, Полтавська, Київська, Черкаська, Чернігівська області. У ПС підтвердили заліт чергових ракет через Сумську область, курс південно-західний.

6:28 Ракети зайшли в Україну через в Сумську область. Їхній напрямок — на Миргород, повідомили у Повітряних силах. Також є загроза балістики для Харкова.

Згідно з попередньою інформацією, близько 5:20 здійснено пуски ракет типу Х-101/555/55 з Ту-95 з Каспійського напрямку. Підліт ракет до наших мирних міст та сіл очікується в районі 06:30 — 7:00.

За даними Telegram-каналу "Николаевский Ванек", усі 16 бортів ТУ-95мс відпрацювали станом на 06:00 ранку. Ймовірно, ракети заходитимуть у повітряний простір України поступово, хвилями.

Нагадаємо, у ніч на 2 січня російські терористи атакували Київ за допомогою понад десятка безпілотників. Всі "шахеди" було знищено у повітрі, проте було зафіксоване падіння уламків БПЛА у Деснянському районі (пожежа на відкритій місцевості) та Голосіївському районі (виїхали екстрені служби).

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що 29 грудня росіяни атакували Україну понад 100 ракет різного типу. Під ударом опинилася низка міст, зокрема Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса. Експерти підрахували, скільки коштував ракетний обстріл.