Війна — день 918: Україна втратила F-16, але просувається у Курській області

Читать на русском
Автор
1116
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 29 серпня 2024, 23:12
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни посилюють тиск на фронті, де лише за попередню добу сталося 182 бойові зіткнення, з яких понад чверть зафіксовано на Покровському напрямку. У цьому районі окупанти могли зайняти Костянтинівку та підійти до кордонів міста Селидове. Також спекотно залишається на Куп’янському, Торецькому та Курахівському напрямках. У Курській області ЗСУ починають споруджувати укріплення, що стане серйозною проблемою для росіян, коли вони намагатимуться провести контратаку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 29 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В повітряному просторі Україні ворожі "Шахеди", зокрема вони наближаються до Кривого Рогу.

Генштаб ЗСУ повідомляє: Із початку доби відбулося 156 бойових зіткнень, противник завдав три ракетних удари із застосуванням трьох ракет, 43 авіаційні удари, скинувши 60 КАБів, понад 500 ударів дронами-камікадзе та здійснив близько трьох тисяч обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння. Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, агресор здійснив 40 штурмових та наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районі Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки та Михайлівки. Загалом, 32 атаки на напрямку українські захисники вже відбили, ще вісім боєзіткнень – тривають. Ситуація складна, проте наші воїни роблять все для недопущення просування противника в глибину української території.

22:00 В українському військовому командуванні розглядаються різні версії катастрофи винищувача F-16, серед яких як помилка пілота, так і "дружній вогонь" своїх ППО, повідомляє Українська служба Голосу Америки з посиланням на неназваного представника Повітряних сил України.

21:00 В Одесі чули вибух. Перед цим Повітряні сили ЗСУ повідомляли про ракету в напрямку міста.

Вдень Костянтинівка потрапила під артилерійський вогонь, пошкоджено 5 багатоповерхівок, 1 приватний будинок, газогін, лінію електропередач і автомобіль. Щонайменше 1 людина загинула і 6 поранені.

Зеленський записав звернення у День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

20:00 Генштаб ЗСУ підтвердив факт катастрофи винищувача F-16 та загибелі пілота Олексія Меся: "Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака".

Ще 14 дітей повернуто з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Вік повернутих дітей – від 2,5 місяців до 16 років, повідомив Єрмак.

19:00 Від початку року Нацполіція спільно з СБУ затримала понад 70 паліїв автомобілів військовослужбовців в різних областях України.

Росії потрібно більше військ для відновлення контролю над своїми територіями. Однак РФ не зможе цього зробити, якщо не відведе війська з України або не відправить на службу в Курську область призовників, повідомляє The Hill.

18:00 В Україні розбився перший F-16, — WSJ з посиланням на офіційного представника США. Сталось це під час масового російського ракетного обстрілу України 26 серпня.

Головком ЗСУ Сирський побував на Покровському напрямку: "Найбільш інтенсивні бої точаться на східних околицях Гродівки, далі по рубежу Кам’яного та Красного ярів, безпосередньо в Новогродівці, нижче, в районі східної околиці Михайлівки, яка розташована перед Селідово. Бої носять виключно жорсткий характер. Ворог кидає у бій все, що може рухатись і наступати, намагаючись прорвати оборону наших військ. Наші бійці проявляють мужність та героїзм у боях з переважаючими силами противника. У таких умовах наша головна задача — посилити оборону наших військ на найбільш складних ділянках фронту, забезпечити бригади достатньою кількістю боєприпасів та інших матеріально-технічних засобів. Власне вирішенню цих питань і була присвячена моя робота".

30 серпня в Україні будуть задіяні графіки стабілізаційних відключень впродовж всієї доби: з 18 до 21 задіють три черги, з 6 до 9, з 14 до 18 та з 21 до 24, — дві черги; в інший час одна черга.

"Росіяни вже захопили 40% Часового Яру", — таку заяву представника пресслужби 24 ОМБр ім. Короля Данила Андряі Полухіна розповсюдили ЗМІ. Проте, як з'ясувалося пізніше, це була помилка. Речник вже спростував свою інформацію. Тим часом аналітики DeepState зазначили, що наразі невідомо про жодні просування ворога вглиб міста за останній час. Про це свідчать і дані з мапи проєкту.

Росіяни заявили про нібито повний контроль над селом Синьківка, що знаходиться приблизно за чотири кілометри від Куп’янська. Пропагандисти рознесли новину по російським паблікам і вже святкують "перемогу". Проте Синьківка залишається під контролем Сил Оборони України, повідомляє DeepState. Російський прапор на одній з будівель з’явився через те, що окупанти нишком пролізли у село і швиденько його встановили для звіту своєму командуванню.

17:00 Зеленський доповів, що провів дві важливі наради: "Перша – Головком Сирський і начальник Генштабу Баргилевич щодо фронту. Детально по кожному напрямку. Найбільше уваги – Покровськ і Торецьк. Окремо обговорили операцію в Курській області. Завдання операції реалізовуються. Друга нарада – Головком Сирський, голова СБУ Малюк, керівник ГУР Буданов та Мінстратегпрому – Камишін. Всі деталі наради закриті. Єдине, що варто зазначити, – це вдячність усім нашим розробникам і виробникам далекобійної зброї. Нарощуємо українську далекобійну силу".

16:00 Зеленський вручив ордени "Золота Зірка" та сертифікати на отримання квартир рідним військовослужбовців, які удостоєні звання Герой України посмертно.

15:00 Нагнітання ядерної теми Росією, закриття на в‘їзд Курчатова, підготовка Курської АЕС до боїв, заяви про брудну бомбу свідчать, що саме Росія готує провокацію з метою звинувачення України, зазначила радниця очільника Офісу президента України Дарія Зарівна.

14:00 У МАГАТЕ заявили про те, що під час останнього масованого обстрілу Росія порушила роботу двох українських АЕС. Так, внаслідок обстрілу 26 серпня, три з чотирьох енергоблоків Рівненської атомної електростанції були відключені від мережі. Южноукраїнська АЕС була змушена знизити свою потужність. Через коливання в національній енергосистемі енергоблок №3 було відключено від мережі.

13:00 Україна може використовувати нідерландські винищувачі F-16 без територіальних обмежень. Про це заявив командувач збройними силами Нідерландів Онно Ейхельсхайм в інтерв’ю місцевому виданню NOS. "Жодні обмеження на застосування та радіус дії винищувачів не накладалися за умови дотримання законів війни", – сказав він.

12:00 СБУ затримала двох агентів російської військової розвідки (ГРУ) у Київській області. Зловмисники організували "спостережні пункти" в орендованих квартирах Києва для коригування ракетних ударів по місту та виявлення позицій ППО. Вони також планували створити агентурні мережі в Полтаві та Чернігові для підпалів електропідстанцій і службових авто ЗСУ. Затриманим загрожує довічне ув'язнення за підготовку до диверсій в умовах воєнного стану.

11:00 Українська балістична ракета має 600-700 км радіуса дії, заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк в інтерв'ю виданню "Новини Live".

10:00 У День пам'яті захисників України, 29 серпня, керівник ГУР Кирило Буданов нагадав українцям про трагедію Ілловайська десятирічної давнини.

"У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших для українського війська битв у війні з рашистською нечистю на cході нашої держави, що тривала майже місяць. Вона перетворилася на наймасштабнішу трагедію часів АТО (ООС). У вогневому мішку опинилися організовані колони українських бійців, які почали виходити так званим "зеленим коридором". Насправді ж коридор став дорогою смерті. Російські війська порушили домовленості та відкрили вогонь на знищення, розстрілявши українські колони на марші. Сотні військових і добровольців загинули, десятки зникли безвісти. Тоді ці події стали величезним уроком – Путіну нізащо не можна довіряти, будь-який компроміс із ним – це пастка", — зазначив Буданов.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 29.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.08.2024

08:00 Відключення світла у четвер, 29 серпня, застосовуватимуться по Україні цілодобово. Згідно із розпорядженням "Укренерго", із 15:00 до 22:00 мають відключати три черги одночасно. В інші години застосовуватимуться лише дві черги.

07:00 У Києві сталася пожежа внаслідок падіння уламків. Загоряння зафіксовано у Деснянському районі. За даними мера Віталія Кличка, вогонь вирує на території одного із котеджних містечок столиці. Також від "шахедів" постраждали ще кілька районів Києва.

Наслідки атаки на Київ 29 серпня 2024
Наслідки падіння "шахеда" у Києві 29.08.2024

06:30 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 29 серпня минула для багатьох жителів України неспокійно — ворог кошмарив ракетами та "шахедами" низку областей України. Вибухи чули на Харківщині, Черкащині, Полтавщині, Кіровоградщині та Київщині;
  • було неспокійно й в окупованому Криму — гауляйтери повідомляють про начебто роботу ППО по дронах;
  • Кличко: у кількох районах Києва зафіксовані падіння уламків, оперативні служби вже працюють на місцях. У Деснянському районі спалахнула пожежа;
  • США збільшила виробництво 155-міліметрових снарядів на снарядному заводі у Пенсильванії вполовину. Цей об'єкт майже повністю працює на потреби ЗСУ, — Associated Press;
  • за добу зафіксовано 182 бойових зіткнення, пише Генштаб ЗСУ. Найбільш гарячим напрямком лишається Покровський.

05:00 У небі все ще перебуває велика кількість безпілотників росіян. Також оголошували тривогу через загрозу балістики з боку ворога, а на Миргород росіяни запустили крилату ракету невстановленого типу.

3:00 Російські БПЛА продовжують тероризувати українців, а тривогу включили на більшій частині країни. Дрони були зафіксовані у районі Вінниці, а нові групи зайшли у повітряний простір через Сумську область.

1:00 В Україні, за даними моніторингових груп, фіксується близько 60 російських безпілотників. Більшість перебуває у північних і центральних областях

00:00 Росіяни запустили кілька груп безпілотників із півночі та півдня України. Оголошено масштабну повітряну тривогу.

Про новини та події 26 серпня ми розповідали тут: Війна — день 915: росіяни тиснуть під Покровськом, поки ЗСУ просуваються в Курській області

Про те, що відбувалося 27 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 916: росіяни тиснуть на півдні та сході, а Україна відходить від масштабного обстрілу

З ситуацією в Україні за 28 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 917: росіяни наближаються до Покровська, доки ЗСУ закріплюються у Курській області