Війна — день 917: росіяни наближаються до Покровська, поки ЗСУ закріплюються в Курській області

Читать на русском
Автор
845
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 28 серпня 2024, 23:34
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Протягом 917 днів Україна стримує тиск російських окупантів, а бойові дії не припиняються по всій лінії фронту. Як і раніше, найсерйозніший тиск загарбники чинять на Покровському напрямку, де лише за попередню добу сталося 36 бойових зіткнень зі 125. При цьому від лінії фронту до Покровська залишається близько 10 кілометрів. Водночас у Курській області росіяни таки не змогли відкинути ЗСУ, під контролем яких залишається майже 1300 квадратних кілометрів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 28 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На нафтобазі у Ростовські області вибухнув третій резервуар.

22:00 Кількість постраждалих внаслідок російської атаки по Купʼянську зросла до 14 людей, — облпрокуратура. За попередніми даними, війська РФ завдали удар по місту ФАБ-500 з УМПК.

21:00 Умєров заявив, що на засіданні Ради Україна-НАТО говорили про створення щита ППО.

"Поінформував партнерів про поточну ситуацію. Обговорили подальші плани щодо поставок систем ППО та ракет до них. Нам потрібно посилювати нашу протиповітряну оборону", — розповів міністр оборони України.

20:00 Команда МВФ приїде в Україну наступного тижня та проведе близько семи днів, щоб вирішити, чи виплачувати наступні 1,1 мільярда доларів із програми допомоги на 15,6 мільярда доларів.

19:00 Союзники нашої держави під час засідання Ради Україна-НАТО підтвердили свою відданість подальшому зміцненню оборони України.

"Україна продовжує щодня перехоплювати російські ракети, рятуючи незліченну кількість життів. Але здатність України підтримувати свою оборону потребує збільшення поставок і підтримки. Після останнього російського нападу члени Альянсу сьогодні знову підтвердили, що збільшують свою військову допомогу Україні. Ми повинні продовжувати забезпечувати Україну технікою та боєприпасами, необхідними для захисту від вторгнення Росії. Це життєво важливо для здатності України продовжувати боротьбу", — сказав Єнс Столтенберг.

18:00 У четвер, 29 серпня, графіки відключення світла діятимуть протягом всієї доби.

17:00 Cили РФ вдарили авіабомбою по центру Куп'янська на Харківщині. Наразі відомо про трьох поранених, повідомив керівник ОВА Синєгубов. Пошкоджене приміщення міської адміністрації.

16:00 ​​Україна та Велика Британія провели другий раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди про перехід до сильнішого та глибшого партнерства.

15:00 Вибуховою хвилею та уламками у Кривому Розі пошкоджені понад 230 авто. Рятувальники запобігли загорянню потрощених машин. Понівечені й СТО, адмінбудівлі, профтех. Кількість постраждалих зросла до дев’яти. 46-річній жінці надали меддопомогу на місці. Її стан задовільний.

14:00 У Раді погодили підвищення військового збору до 5% та запровадження його для ФОПів 3-ї групи. Голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев повідомив, що військовий збір буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ.

13:00 В Україні немає жодної ГЕС, яка б не була атакована ворогом, — гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота. Було завдано понад 130 ракетних ударів по генерації ГЕС. Поки питання відновлення прогнозувати складно через обстріли РФ.

Він додав, що українські ГЕС втратили близько 40% генерації, а теплові станції — понад 80%.

12:00 У Кривому Розі внаслідок ранкового ракетного удару вже постраждало п'ятеро осіб. Як повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, це четверо чоловіків (всі госпіталізовані) та одна жінка (надано всю допомогу, оговтуватиметься вдома).

11:00 Підтверджено ще один приліт по російській нафтобазі — цього разу в Кіровській області. Місцева влада заявила, що обійшлося без пожежі та постраждалих, однак дрон влучив у ємність для зберігання нафтопродуктів.

Кіровська область на карті
Кіровська область на карті

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 28.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 28.08.2024

9:00 У Запоріжжі загинуло троє осіб внаслідок російської атаки дронів. За даними ОВА, жертвами удару стали дві жінки — 83 та 86 років, і 61-річний чоловік. Ще троє жінок та один чоловік були поранені. Всього, як повідомляє адміністрація, за минулу добу, 27 серпня, ворог вдарив по 9 населених пунктах Запорізької області 205 разів.

Наслідки удару по Запоріжжю 28.08.2024
Наслідки удару по Запоріжжю 28.08.2024

8:00 Вночі 28 серпня окупанти вдарили по Харківщині — під прицілом опинився Ізюм. Як повідомили в ОВА, всього постраждало 12 осіб, серед яких — п'ятеро дітей. Одна людина госпіталізована, троє отримали легкі поранення. Пошкоджено житлові будинки, а також хлібопекарське підприємство. За попередньою інформацією, для удару ворог використав дальню РСЗВ "Торнадо".

7:00 Кількість жертв у Кривому Розі зросла до чотирьох. Пошуково-рятувальна операція завершена. Вночі 28 серпня співробітники ДСНС знайшли під завалами тіло ще однієї загиблої особи. Загалом через удар по готелю в Кривому Розі під час атаки 27 серпня загинуло четверо людей і ще п'ятеро отримали поранення.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог зосередив свою увагу на Сумщині — в області зафіксовано кілька вибухів, зокрема і внаслідок пусків із літаків Су-57. Інформацію про наслідки чекаємо від місцевої адміністрації;
  • більш спекотно було на території РФ — у Ростовській області загорілася чергова нафтобаза внаслідок атаки БПЛА, а у Воронезькій — евакуювали два населені пункти через пожежу поблизу "вибухонебезпечних предметів";
  • Deep State: окупанти почали додаткові атаки на Вугледар — намагаються просуватися з різних флангів. Зокрема, активізація ворога помітна західніше Павлівки та поблизу Водяного;
  • в Росії намагалися використати директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на Курську АЕС, щоб звинуватити Україну у "тероризмі" та загрозі для станції. Пропагандисти спотворили пряму мову Гроссі, намагаючись виставити український уряд загрозою можливої атаки на об'єкт, — ISW.

3:00 Польща назвала умову, за якої віддасть Україні свої МІГ-29.

1:00 У Липецькій області оголосили режим "повітряної небезпеки". До цього ракетну небезпеку оголошували в Бєлгородській області.

00:00 У Пентагоні повідомили, що його політика щодо використання американської зброї Україною для ударів углиб Росії залишилася незмінною.

З ситуацією в Україні за 25 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 914: ЗСУ просуваються в Курській області, а в Росії палають склади та нафтобази

Про новини та події 26 серпня ми розповідали тут: Війна — день 915: росіяни тиснуть під Покровськом, поки ЗСУ просуваються в Курській області

Про те, що відбувалося 27 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 916: росіяни тиснуть на півдні та сході, а Україна відходить від масштабного обстрілу