Війна — день 914: ЗСУ просуваються в Курській області, а в Росії палають склади та нафтобази

Читать на русском
Автор
2728
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 25 серпня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну триває, а ситуація на фронті не стає спокійнішою. Лише минулої доби там зафіксували 119 бойових зіткнень, з яких 45 відбувалися на Покровському напрямку. Саме воно залишається найскладнішим уже протягом багатьох тижнів. Українські війська тим часом продовжують просуватися у Курській області, намагаючись відтягнути російські сили з окупованих українських територій. Тим часом у російських тилах продовжують слухати вибухи на складах із боєкомплектом, нафтобазами та інших об’єктах, важливих для російської оборонки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 25 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 "Радіо Свобода" опублікувала фото наслідків удару нового українського дрону "Паляниця" по російській військовій базі під Острогозьком у Воронезькій області.

Військова база Росії у Воронезькій області до та після удару України
Військова база Росії у Воронезькій області до та після удару України

22:00 "Беларускі Гаюн" про ситуацію біля кордонів України: "Ми вважаємо, що поточна ескалація обстановки на кордоні має інформаційні та політичні, а не військові цілі".

Є просування наше в Курській області, від 1 до 3 кілометрів, взяли під контроль ще два населені пункти, тривають активні дії щодо ще одного населеного пункту. Є поповнення обмінного фонду, — Зеленський у вечірньому зверненні.

21:00 Білорусь стягнула значні сили до кордонів України, і має припинити ці "недружні дії", щоб уникнути "трагічних помилок", — заявили в МЗС України.

За даними розвідки, Білорусь під виглядом навчань стягнула до північних кордонів України спецназ, озброєння, танки, засоби ППО, інженерну техніку тощо. Також зафіксована присутність вагнерівців.

"Закликаємо посадових осіб РБ не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від кордону на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню. У разі порушення державного кордону України з боку Білорусі, скупчення військ, військові обʼєкти і шляхи постачання на території Білорусі будуть законними цілями для ЗСУ", — йдеться у повідомленні МЗС України.

Схема перекидання військ Білорусі від аналітиків "Беларускі Гаюн".
Схема перекидання військ Білорусі від аналітиків "Беларускі Гаюн".

20:00 Під завалами готелю "Сапфір" в Краматорську знайшли тіло загиблого чоловіка. Загалом внаслідок цього обстрілу одна людина загинула, а ще шестеро людей отримали поранення різного ступеня важкості. Імовірно, загиблий — журналіст Reuters.

Внаслідок скидання КАБів по житловому районі селища Свеса Шосткинського району Сумської області загинули дві людини, ще двоє поранені.

19:00 Зеленський: "Коли ви кажете "дипломатія" – я тільки за, але я хотів би побачити конкретні кроки, і щоб це було не за рахунок 30% нашої держави і не за рахунок нашого населення. Якщо є такий план – ми тільки за".

18:00 Ворог здійснив авіаудар по Свеській громаді Шосткинського району. Зафіксовано три вибухи, пошкоджено багатоквартирний будинок. Попередньо, є загиблі та поранені люди.

Військові 3 ОШБр показали кадри початку свого наступу на Харківському напрямку:

17:00 Зеленський під час зустрічі з прем'єром-міністром Індії Нарендрою Моді запропонував провести наступний саміт миру в Індії, однак для цього необхідно, щоб Нью-Делі приєднався до комюніке першого Саміту, який відбувся у Швейцарії.

Свіже зведення Генштабу ЗСУ: "Від початку доби відбулося 68 бойових зіткнень. На Покровському напрямку росіяни здійснили 17 штурмових дій у районах семи різних населених пунктів. 11 з цих атак проходили біля Калинового та Новогродівки. Де, до того ж, ворог задіював для ударів вертольоти Ка-52. Сили оборони України відбили 13 атак, чотири боєзіткнення досі продовжуються. На Курахівському напрямку загарбники 10 разів атакували поблизу Карлівки, Невельського, Первомайського, Георгіївки та Костянтинівки".

16:00 Папа Римський Франциск під час недільної зустрічі з вірянами засудив рішення України заборонити діяльність в країні російської церкви: "Роздумуючи над нещодавно прийнятим в Україні законом, відчуваю побоювання щодо свободи тих, хто молиться, бо той, хто по-справжньому молиться, завжди молиться за всіх".

15:00 Російський FPV-дрон обстріляв автомобіль евакуаційної групи "ФЕНІКС" під час проведення евакуаційних заходів із м. Українськ Покровського району. Під час удару в автомобілі знаходились рятувальники, поліцейський та 4 евакуйовані особи, в тому числі дитина 2016 р.н. Внаслідок удару пошкоджено броньований автомобіль Land Rover Defender. На щастя, люди не постраждали.

14:00 Операція ЗСУ в Курську, це превентивний удар — каже Зеленський.

13:00 Через обстріл Краматорська постраждала польська журналістка Моніка Андрушевська

"Моя перша особиста кров, пролита за Україну — якраз на День незалежності. Після 10 років війни. "Іскандер" поруч зі мною… Ти просто їздиш по місту. Просто живеш. Просто дихаєш. Цього достатньо, щоб росіяни спробували тебе вбити", — написала вона.

12:00 На агрегатному заводі у Вовчанську залишаються заблоковані росіяни.

"На самому початку там було близько 40 військовослужбовців. Вони там зазнають втрат. Є у них і загиблі, і поранені. Є поранені лежачі, є поранені ті, які можуть спроможні вести бій. Певна кількість їх там залишається, точну цифру я не можу сказати з певних міркувань", — ОТУ "Харків".

11:00 За минулу добу, за даними DeepState, ворог просунувся біля Водяного, Маринівки, Калинового, Орлівки та Новогродівки.

10:00 Внаслідок обстрілу міста Суми на День незалежності, 24 серпня, є одна жертва. Окупанти вдарили по приватному сектору міста.

09:00 Росія вдарила по Краматорську Донецької області вночі 25 серпня. Внаслідок атаки постраждали іноземні журналісти. Відомо про двох поранених, ще одна людина перебуває під завалами. Усі троє постраждалих — журналісти, громадяни України, США та Великої Британії.

08:00 Ще мінус 1190 солдатів ворога за минулу добу. Генштаб оновив дані по втратам противника.

07:00 В Чорному та Азовському морях російські кораблі відсутні, — ВМС ЗСУ

06:00 Ворог обстріляв Харків та Чугуєв. За даними моніторингових груп, попередньо йшлося про рух двох авіаційних ракет Х-59/69, які російські загарбники запустили під час цієї повітряної атаки. У Харкові троє постраждалих, а у Чугуєві — четверо.

05:00 В Росії заявили про сильний обстріл Бєлгородської області.

03:00 Фіксація кількох ударних безпілотників ворога з акваторії Чорного моря.

01:00 Затишшя у повітрі в небі над Україною.

00:00 У західних ЗМІ пишуть, що Україна нібито хоче використати ракети Storm Shadow проти об’єктів у центральних районах РФ. Тим самим вона може спробувати змусити російське керівництво на переговори.

З ситуацією в Україні за 22 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 911: росіяни втрачають літаки і дедалі більше тиснуть біля Покровська

Про новини та події 23 серпня ми розповідали тут: Війна — день 912: Україна наступає на Харківщині та готується до можливої масштабної атаки РФ

Про те, що відбувалося 24 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 913: Україна святкує третій "військовий" День Незалежності, а росіяни наближаються до Покровська