Війна — день 912: Україна наступає на Харківщині та готується до можливої масштабної атаки РФ

Читать на русском
Автор
1185
Бої за України тривають Новина оновлена 23 серпня 2024, 23:10
Бої за України тривають

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в України тривають вже 912 добу і російські окупанти з не меншим натиском намагаються просунутись на Покровському напрямку. Водночас на Харківщині росіяни зараз стикнулись з українським контрнаступом, який має на меті витіснити ворога з цієї області. Втрати чекають Росію не тільки по лінії фронту, адже приліт по порту "Кавказ" у Краснодарському краї РФ знищив паром з 30 цистернами палива. Та це не заважає Росії готуватись до ймовірної масштабної ракетної атаки, про яку Україну вже попередили у США.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 23 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німеччина застерегла своїх співгромадян, що на День незалежності України 24 серпня можливе посилення повітряних атак Росії по українських містах. З огляду на повномасштабне вторгнення громадян Німеччини застерігають від поїздок в Україну, а тих, хто вже перебуває тут, "терміново просять покинути країну", йдеться у оновленні на сайті німецького МЗС.

22:00 Байден провів телефонну розмову із Зеленським, — Білий дім. За підсумком розмови Байден оголосив новий пакет допомоги: ракети ППО для захисту критичної інфраструктури України; обладнання для боротьби із БПЛА; протитанкові ракети для захисту від тактики Росії на полі бою; боєприпаси для солдатів на передовий та мобільні ракетні системи, які їх захищають.

21:00 Зеленський опублікував традиційне вечірнє звернення:

20:00 Норвегія надала Україні ліцензію на виробництво 155 мм снарядів та погодилася профінансувати цей процес, повідомляє урядовий портал Норвегії. Норвезька компанія Nammo уклала угоду, яка налагодить ліцензійне виробництво артилерійських снарядів українською оборонною компанією коштом Норвегії.

19:00 Від початку наступальної операції Збройних сил України в Курській області зникли безвісти або потрапили в полон понад 129 строковиків російської армії. Водночас їхніх родичів Z-волонтери намагаються змусити мовчати, повідомляє російське медіа "Важные новости".

18:00 США ввели нові санкції проти 400 осіб та компаній у всьому світі за підтримку війни Росії проти України. Санкції накладено на 63 компанії з РФ, сина міністра оборони РФ Бєлоусова, 46 компаній з Китаю та інші. Під обмеження потрапили різні мережі, які займаються постачанням боєприпасів та військового обладнання, допомагають російським олігархам обходити санкції та забезпечують військову промисловість РФ критично важливими товарами.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про внесення змін до деяких законів щодо діяльності в Україні релігійних організацій (№8371) та направив його президенту Зеленському.

17:00 Моді: "Минулого місяця, коли я відвідував Росію, я дуже чітко сказав Путіну, що проблеми не можуть бути розв'язані на полі бою. Єдиний шлях вирішення проблем – це діалог і дипломатія. І не гаючи часу, ми повинні рухатися в цьому напрямі. Обом сторонам доведеться сісти разом і шукати шляхи виходу з цієї кризи".

16:00 У Покровському районі внаслідок ракетного обстрілу загинули двоє поліцейських, начальник відділення вибухотехнічної служби батальйону поліції особливого призначення Олександр Чубар і старший інспектор цього підрозділу Олександр Гонтаренко, — ГУНП в Донецькій області.

15:00 Угоди про співпрацю між Україною та Індією в медичній, аграрній, гуманітарній та культурній сферах було узгоджено в рамках візиту прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну.

Моді заявив Зеленському, що "Індія готова зробити свій проактивний внесок, і я особисто, як друг, якщо є якась роль, яку я можу зіграти, я дуже хотів би зіграти цю роль для досягнення миру".

14:00 Окупанти вдарили по центральній частині Купʼянськ-Вузлового на Харківщині. На жаль, двоє цивільних людей загинули. Щонайменше двоє постраждалих, — голова ОВА Синєгубов.

Через атаку російського дрона в Антонівці постраждали двоє місцевих жительок, які перебували на вулиці.

"Будуть позитивні санкційні новини", — пообіцяв керівник ОП Андрій Єрмак.

У Маріуполі гучно. Окупаційні пабліки пишуть, що працює ППО.

13:00 "Схеми" опублікували супутникові знімки Planet Labs за 23 серпня, що демонструють наслідки удару ЗСУ по порту "Кавказ" в Керченській протоці у Краснодарському краї РФ. На них видно знищений паром та декілька невеликих суден, що стоять неподалік, які також могли бути ушкоджені внаслідок удару.

Порт Кавказ в Керченській протоці "до" та "після" удару України
Порт Кавказ в Керченській протоці "до" та "після" удару України

Внаслідок російських ударів 21 серпня по Козачій Лопані Дергачівської громади Харківської області загинула жінка 1981 року народження. Рятувальники з-під завалів вилучили тіло. Під завалами може перебувати ще одна особа.

12:00 Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту: російські обстріли пошкодили зовнішню повітряну лінію, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми для власних потреб.

11:00 У Військово-морських силах України підтвердили знищення російського залізничного порома "Конро Трейдер" у порту "Кавказ" Краснодарського краю 22 серпня.

10:00 Нафтобазу в російській Ростовській області знову атакували безпілотники. Пожежа на ній після попереднього ураження дронами триває вже 6-й день.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до України. Це перший офіційний візит індійського прем'єр-міністра до України за часи незалежності.

09:00 В ніч з 22 на 23 серпня 2024 року російські загарбники вчергове атакували Україну двома балістичними ракетами "Іскандер-М"/KN-23 та 16-ма ударними БпЛА типу "Shahed", було збито 14 "шахедів". Ще два — локаційно втрачені, інформація щодо руйнувань не надходила.

08:00 Російська ФСБ порушила кримінальну справу про незаконний перетин кордону щодо журналіста CNN Ніка Пейтона Уолша та низки українських кореспондентів, які знімали матеріали в районі Суджі, в Курській області.

00:00 У вечірньому зведенні Генштабу повідомили, що основні зусилля ворог і далі прикладає на Покровському напрямку. Тут росіяни 53 рази атакували українські позиції. У районах Михайлівки, Новогродівки і Миколаївки відбулася понад половина від усіх боєзіткнень.

Покровський напрямок на мапі Deep State

Курахівський напрямок теж досить активний — тут зафіксовано 19 ворожих атак. Наші захисники зупинили 16 з них. Тривають бої біля Карлівки. Також загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки і Красногорівки. Зазнали втрат.

Курахівський напрямок на мапі Deep State

Про новини та події 20 серпня ми розповідали тут: Війна — день 909: ситуація під Покровськом ускладнюється, а в Курській області триває "демілітаризація"

Про те, що відбувалося 21 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 910: РФ намагається захопити Нью-Йорк, а ЗСУ близькі до взяття росіян у котел у Курській області

Із ситуацією в Україні за 22 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 911: росіяни втрачають літаки та все більше тиснуть біля Покровська