Війна — день 909: ситуація під Покровськом ускладнюється, а в Курській області триває "демілітаризація"

Читать на русском
Автор
898
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 20 серпня 2024, 23:11
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни не зупиняють свій наступ на сході України, а ситуація біля Покровська може незабаром стати критичною. Окупанти вже знаходяться в десятці кілометрів від міста, а місцева влада може вдатися до евакуації дітей. Тим часом у Курській області РФ справи для України йдуть краще, ЗСУ змогли взяти під свій контроль кілька населених пунктів та змогли знищити всі мости через річку Сейм, тим самим залишивши велике угруповання військ практично без постачання.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 20 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У напрямку Полтави фіксуються ракети. У Миргородському районі вже було чути вибухи.

22:00 Частини 18-ої МСД ЗС РФ у Малій Локні Курської області оточені — їх загнали в глухий кут бійці 95-ї ОДШБр ЗСУ. Про це пишуть російські воєнкори. Вони пишуть, що оточенню передував захід наших військ з флангів та перерізання головної дороги.

21:00 У Румунії могли знайти нові уламки дронів біля кордону з Україною. Фахівці дослідили район неподалік села Періправа в повіті Тулча — він позначений як можлива зона падіння уламків дронів. З місця вилучили "речові докази", їх направили на експертизу. Інфраструктура не постраждала.

Село Періправа на мапі

20:00 В Україні створюється служба супроводу військовослужбовців, – Міноборони. Ці служби буде сформовано на базі структурних підрозділів, до повноважень яких належить питання забезпечення соцзахисту або за рахунок штатних посад за відповідними напрямками роботи.

За необхідності виконання завдань служби супроводу залучатимуться представники інших служб. Вони займатимуться справами не лише діючих бійців, а й членів сімей загиблих, які зникли безвісти та полонених.

19:00 Міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони України Рустем Умєров провели нову телефонну розмову. У комюніке американської сторони зазначають, що йшлося про розвиток ситуації на полі бою, триваючі операції України та роботу над посиленням армії і навчанням.

"Міністр Умєров повідомив останню інформацію про вплив триваючих атак РФ. Міністри Остін та Умєров також обговорили наступну зустріч Контактної групи з оборони України, щоб продовжити забезпечувати нагальні військові потреби України", – зазначили у пресслужбі.

18:20 Росіяни вдарили по дитячому кафе у Малокатеринівці, поранено трьох дітей, – Запорізька ОВА. Одна дитина у важкому стані.

17:00 Зеленському доповів Головком Олександр Сирський, зокрема повідомив про важку ситуація на Покровському і Торецькому напрямках, де ЗСУ роблять все, щоб знищити окупанта. На Курському напряму досягаємо визначених цілей, — додав президент.

Покровський напрямок на мапі Deep State
Торецький напрямок на мапі Deep State

16:00 Рада легалізувала трофейну зброю для цивільних, але лише до кінця воєнного стану. Згідно з документом, якщо людина знайшла вогнепальну зброю, вона зобов'язана негайно повідомити про це Нацполіцію і протягом 24 годин передати її. Далі така зброя або залишається у правоохоронців або декларується та повертається власнику до закінчення військового стану.

15:00 Рада підтримала законопроєкт щодо правового статусу іноземних добровольців. Мова йде про урядовий законопроєкт № 9585 про надання громадянства України захисникам з інших країн та членам їхніх родин. Згідно з яким, на законодавчому рівні закріплюється можливість для іноземців та осіб без громадянства, які захищають Україну від російської агресії, отримати посвідку на тимчасове проживання, дозвіл на імміграцію або набути громадянство України. Таке ж право отримають і члени їхніх родин.

14:00 У російському Міноборони повідомили, що Нью-Йорк Донецької області нібито перейшов під їхній контроль. Українська сторона офіційно не коментувала це.

Нью-Йорк на мапі Deep State

13:00 Чехія закупить боєприпаси для України на доходи від заморожених активів Росії. А Німеччина до кінця року передасть Україні ще 4 IRIS-T.

12:00 Із 21 по 26 серпня пункт пропуску "Косино" на українсько-угорському кордоні не працюватиме повноцінно. Можливе уповільнення пропуску через кордон у зв'язку із комплексом робіт щодо заміни модульних конструкцій.

Пункт пропуску Косино на карті
Пункт пропуску Косино на карті

11:00 СБУ затримала в Одеській області агента ФСБ – 39-річного фельдшера швидкої допомоги. Він збирав розвідувальні дані про розташування українських військових об'єктів, зокрема кораблів морської охорони та позицій ППО, для коригування ракетних ударів по регіону. Зрадника викрили, йому загрожує довічне ув'язнення за державну зраду в умовах воєнного стану.

10:30 У ніч на 20 серпня окупанти вдарили по Тернополю. Внаслідок цього на промисловому об'єкті виникла серйозна пожежа, у місті — значне задимлення, місцевих жителів просять зайвий раз без необхідності не покидати приміщень. На щастя, ніхто не постраждав, повідомили в ОВА.

Президент Володимир Зеленський побував із робочим візитом на Дніпропетровщині. Тема дня — відновлення водопостачання для низки районів, котрі постраждали як через обстріли окупантів, так і через руйнування Каховської ГЕС.

08:15 Цієї ночі ворог запустив по Україні близько 30 повітряних цілей — використовував як ракети, так і "шахеди". Підрозділам ППО вдалося знищити одну крилату ракету "Іскандер-К", дві авіаракети Х-58 та 25 дронів. Бойова робота велася на території Київської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської та Чернігівської областей.

07:00 Зібрали трохи новин, котрі ви могли проспати:

  • вибухи цієї ночі чули на Тернопільщині, Хмельниччині, Херсонщині, Київщині, Дніпропетровщині, Сумщині. Чекаємо інформації Повітряних Сил про наслідки ворожих атак;
  • на Покровському напрямку за минулу добу відбулося 63 бойові зіткнення. 60 атак було відбито, — Генштаб ЗСУ;
  • Білорусь розгорнула війська ППО та авіація поблизу кордону України. Всього день минув із погроз Олександра Лукашенка розмістити майже третину військових країни вздовж українського кордону, — AP;
  • помічник Путіна Юрій Ушаков заявив, що про участь РФ у будь-яких мирних переговорах із РФ наразі не йдеться. "На нинішньому етапі, враховуючи цю ескападу, ми говорити не будемо", — підкреслив він, говорячи про ситуацію на Курщині.

06:00 У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу. В столиці та області чули вибухи, ймовірно робота ППО по балістичній ракеті.

Повітряна тривога 20.08.2024
Повітряна тривога 20.08.2024

05:00 Тривогу оголошували у зв'язку із загрозою балістики та активністю тактичної авіації росіян.

3:00 Російські БПЛА залишаються у західних областях України. Вибухи чули у Хмельницькій області

1:00 Атака безпілотників продовжується, а до неї додалася і загроза застосування балістичного озброєння. У Дніпропетровській області повідомили про крилаті ракети, а у Павлограді чули вибухи через роботу ППО

00:00 Росіяни знову влаштували нічну дронову атаку. БПЛА були помічені у кількох областях, а на Київщині чули вибухи.

З ситуацією в Україні за 17 серпня ви можете ознайомитися в цьому матеріалі: Війна — день 906: чутки про зрив переговорів з Росією та "ядерні провокації"

Про новини та події 18 серпня ми розповідали тут: Війна — день 907: ЗСУ продовжують "демілітаризацію" Курської області, а окупанти тиснуть на сході

Про те, що відбувалося 19 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 908: росіяни посилюють тиск під Покровськом, а ЗСУ готують нові удари у Курській області