Війна — день 908: росіяни посилюють тиск під Покровськом, а ЗСУ готують нові удари у Курській області

Читать на русском
Автор
1090
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 19 серпня 2024, 23:15
Бої за Україну продовжуються. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує відбивати масований російський наступ на сході, а найбільш критична ситуація залишається в районі Покровська, де минулої доби сталося 33 бойових зіткнення зі 110, які були зафіксовані по всьому фронту. Також росіяни намагаються знайти потрібні резерви, щоб зупинити операцію ЗСУ у Курській області, а в Україні кажуть, що успіхи там це лише перший етап плану Києва.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 19 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У мешканців Мирнограду залишаються "лічені дні" на евакуацію, — міська адміністрація.

"Якщо у Покровська ще два тижні (на евакуацію — ред.), за розрахунками, то у Мирнограда цих тижнів уже немає. У Мирнограда залишаються лічені дні, може, день-два-три", — зазначив в.о. начальника Мирноградської міської військової адміністрації Ігор Третяк.

22:00 "Міністерство єдності". Зеленський анонсував запуск інституції для українців за кордоном.

"Водночас і разом зі звичною роботою через систему МЗС України, про це говорили з прем'єр-міністром (Денисом Шмигалем — ред.), готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності ", — розповів президент Володимир Зеленський.

21:00 Шольц відреагував на новини щодо обмеження Німеччиною військової допомоги для України. Канцлер Німеччини на тлі публікацій у ЗМІ з приводу можливого обмеження подальшої допомоги Україні запевнив, що Берлін продовжить підтримку України, зокрема через кредит на 50 млрд євро в рамках G7.

20:00 У Курахівці та Гірнику на Донеччині посилили комендантську годину, яка триватиме 20 годин на добу. Відтепер обмеження на пересування там діятимуть з 15:00 до 11:00, повідомив начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

19:00 Все, що залишилося від нафтобази в Ростовській області. Горять понад 11 цистерн. Починалося все із двох резервуарів. Це одна з найбільших нафтобаз у прифронтовому регіоні.

18:00 Сьогодні застосування однієї черги відключень світла планують з 18:00 до 21:30, повідомили оновлену інформацію в Укренерго.

17:00 Україна може застосовувати данську зброю для ударів по території Росії, — глава МЗС Данії.

16:00 У Великій Британії запевнили, що їхня підтримка України залишається непохитною. Таку заяву там зробили у відповідь на слова Володимира Зеленського про сповільнення допомоги.

15:00 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. Він містить:

  • одну систему ППО IRIS-T SLS;
  • 14 тисяч патронів калібру 155 мм;
  • 10 безпілотних надводних кораблів;
  • 16 розвідувальних безпілотників Vector із запасними частинами.

14:00 Уряд Данії оголосив про новий пакет допомоги Україні на суму близько 783 мільйонів данських крон (116 мільйонів доларів). Цей пакет призначений для задоволення як короткострокових, так і довгострокових оборонних потреб України.

13:00 Як передає видання Yle, на початку серпня у боях на Луганщині загинув фінський доброволець Вілле Мюккянен. Він став п'ятим воїном родом з Фінляндії, який віддав своє життя за Україну.

12:00 Лише повернення Запорізької АЕС під контроль України означає повне дотримання всіх норм безпеки на станції та нормалізації ситуації в цьому питанні. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

"Вже більш ніж два роки російський окупант контролює найбільшу у Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС, — зазначив глава держави. — Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч, зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС".

11:00 За минулу добу, 19 серпня, на фронті відбулося 145 бойових зіткнень. Найбільш активні бої тривають на Покровському напрямку, також ворог серйозно тисне у наступі на Торецькому.

Карта боїв на Покровському напрямку сьогодні 19 серпня
Бої на Покровському напрямку 19.08.2024

10:30 Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді має прибути до України з робочим візитом у понеділок, 19 серпня. Про це повідомляє Reuters із посиланням на міністра закордонних справ Індії. Слід зазначити, що менше місяця тому Моді зустрічався із російським диктатором Володимиром Путіним в Москві.

Нарендра Моді
Нарендра Моді. Фото: Getty Images

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті. 19 серпня кількість ліквідованих (вбитих та поранених) російських військових перевищила 600 тисяч осіб.

Втрати армії РФ в Україні 19.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 19.08.2024

08:00 В Кемеровській області РФ сталася пожежа на одній із станцій Транссибірської магістралі. Це важливий транспортний шлях, яким, зокрема, окупанти користуються для перевезення вантажів із КНДР. Причиною наразі назвали "технічну несправність".

07:00 Цієї ночі над Україною збиті всі 11 безпілотників, котрими ворог намагався атакувати. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, бойова робота велася у восьми областях — Миколаївській, Черкаській, Вінницькій, Київській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській та Донецькій.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи лунали у Сумській, Київській, Дніпропетровській та Херсонській областях. Гучні звуки чули навіть жителі столиці — ймовірно, працювали засоби ППО;
  • неспокійно було і в Курській області РФ — вибухи чули жителі обласного центру та Курчатовського району. Влада регіону попереджувала про ймовірну ракетну небезпеку;
  • Генштаб ЗСУ: на фронті за минулу добу, 18 серпня, відбулося щонайменше 110 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш гаряче — все ще на Покровському напрямку.
  • "Щодо постачання від наших партнерів потрібне пришвидшення. Ми дуже просимо. У війни немає відпусток. Потрібні рішення, потрібна вчасна логістика оголошених пакетів. Особливо я звертаюсь зараз до Сполучених Штатів, до Великої Британії, до Франції", — заявив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні;
  • ЗСУ могли зруйнувати третій міст через річку Сейм у Глушківському районі Курської області, — росЗМІ.

00:00 Аналітичний ресурс DeepState оновив карту бойових дій. Там повідомили, що ЗСУ змогли вибити росіян з Апанасівки, Снагості та Отрубів та змогли просунутися в Ольгівці на Курському фронті. Тим часом росіяни змогли просунутися біля Піщаного, Скучного, Миколаївки, Новожеланного, в Нелепівці та в Нью-Йорку.

Про те, що відбувалося 15 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі

З ситуацією в Україні за 16 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 905: росіяни просунулися до Покровська і вже говорять про територіальні поступки

Про новини та події 18 серпня ми розповідали тут: Війна — день 907: ЗСУ продовжують "демілітаризацію" Курської області, а окупанти тиснуть на сході