Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі

Читать на русском
Автор
1492
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росія протягом 904 днів марно намагається захопити Україну, хоча й останнім часом збільшує тиск на східному напрямку, ставлячи у пріоритет захоплення міст Покровськ та Мирноград. Своєю чергою, ЗСУ успішно ведуть бойові дії в Курській області вже понад тиждень і не дає росіянам можливості відбити свою територію. При цьому українські журналісти остаточно розвіяли заяви пропаганди про те, що російська армія нібито утримує Суджу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 15 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 72% звільнених з полону захисників повертаються у стрій, — МВС.

"Ми маємо все зробити для того, аби вони соціалізувалися. Для цього ми відкриваємо центри реабілітації. Військові, які за станом здоров’я не можуть продовжувати службу, теж отримують необхідну допомогу", — сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

22:00 У Сумах пролунав вибух.

21:00 Литва передала Україні нову партію військової допомоги. Україна отримала від Литви навантажувачі, причепи та розкладні ліжка для української армії.

20:00 Статус військових, які воюють в Росії, унормують. Зеленський вніс в Раду проєкт закону. Законопроєкт 11483, запропонований президентом, передбачає, що на бійців Сил оборони, які воюють на території Росії, будуть поширюватися ті ж гарантії та той же соціальний захист, що й на тих військових, які воюють на території України.

19:00 Україна може відкрити гуманітарний коридор для цивільних із Курщини до Сум. Але лише за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони. Наразі такого запиту поки не надходило.

18:00 Уряд запустив проєкт "Залізний полігон", що надасть українським виробникам озброєння можливість безоплатно тестувати свої вироби на етапі проєктування.

17:00 Великий пакет допомоги має намір передати Україні Німеччина до грудня. Голова ситуаційного центру по Україні за міністерства оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг анонсував передачу:

  • 2 батареї ЗРК IRIS-M.
  • 2 батареї ЗРК IRIS-T SLS.
  • 10 ЗУ Gepard.
  • Близько 30 танків Leopard 1A5.
  • 12 155-мм САУ PzH 2000.
  • 4 155-мм САУ Zuzana 2.
  • Невідома кількість 155-мм САУ RCH 155.
  • 400 MRAP невідомої моделі.
  • Логістичного та звичайного транспорту (вантажівки, цистерни, всюдиходи, пікапи).
  • БпЛА та антидронних систем.
  • Штурмових гвинтівок MK 556.
  • Медичних матеріалів, польового госпіталю.

16:00 РФ вдарила КАБами по цивільному підприємству Купʼянського району: двоє загиблих, – голова ОВА. За попередніми даними, постраждав ще один працівник підприємства.

15:00 Російські окупанти стягнули усі свої резерви на Покровський напрямок. Вони захопили селище Желанне та Орлівку і тепер знаходяться всього за 13 км на схід від Покровська. Про це сказав аналітик BILD Юліан Рьопке.

14:00 На Харківщині внаслідок обстрілу зруйновано об'єкт логістичної інфраструктури в селі Осинове Куп'янського району. Також окупанти обстріляли з артилерії село Козача Лопань Дергачівської громади.

13:00 У Павлодарі пролунали вибухи. Голова Дніпропетровської ОДА повідомив, що внаслідок пригоди постраждав 21-річний хлопець. Він перебуває у лікарні у стані середньої тяжкості.

12:00 На лівобережжі Херсонщини актвізувалися російські окупанти. За словами речника оперативного угрупування військ "Таврія" капітана Дмитра Лиховія, ЗСУ відбили північніше Кринок одразу сім ворожих атак. У деяких місцях українським захисникам доводиться оперативно переміщуватися.

"Якщо ворог в таку погоду, як зараз, завдає артилерійського ураження, особливо з артилерії калібру 152 міліметри, а також скидає із БпЛА боєприпаси із запалювальними речовинами, як вчора в районі цих позицій, північніше Кринок, там виникають пожежі і дуже складно утримати ці позиції. Доводиться нашим захисникам переміщатися", — говорить Лиховій.

Кринки карта
Бої під Кринками на карті

11:00 102 військовополонених за раз — джерела "Телеграфу" підтверджують успішність чергової операції спецпризначенців СБУ. Взяття російських бійців у полон відбулося 14 серпня. Як інформують наші співрозмовники, у заходах були задіяні представники ЦСО "А" Служби безпеки України. Всі полонені — бійці 488-го гвардійського мотострілкового полку ЗС РФ та підрозділу "Ахмат".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 15.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 15.08.2024

09:30 Усі 29 дронів, випущених по Україні, вдалося збити цієї ночі. Як повідомили у Повітряних Силах, також ворог застосував три ракети Х-59. На жаль, про їхнє знищення не звітується. Бойова робота нашими підрозділами ППО велася у восьми областях — Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та Київській.

08:00 Минулої доби окупанти обстріляли на Херсонщині 15 населених пунктів, включаючи обласний центр. Є пошкодження об'єктів критичної інфраструктури та адмінбудівлі, також під вогонь потрапили житлові квартали.

07:00 У Чорному морі присутній один ворожий корабель, який є носієм ракет "Калібр". Загальний імовірний залп ракет — чотири. У Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-Морських Силах ЗСУ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре "кошмарили" мирне населення України за допомогою дронів та ракет. Так, про вибухи повідомлялося у Київській, Полтавській, Запорізькій, Херсонській, Черкаській і Сумській областях. До опівночі також гучно було й на Одещині;
  • ISW: швидке просування ЗСУ у Курській області РФ змушує окупантів думати про зміцнення польових укріплень у регіоні. Так, поблизу Льгова, у південному та південно-західному напрямках супутники зафіксували нові протитанкові рови та інші укріплення, пишуть аналітики;
  • на Курщині також оголосили додаткову "обов'язкову евакуацію" — на цей раз для жителів Глушківського району. Додамо, що від кордону до селища Глушково — приблизно сім кілометрів, у районі зареєстровано близько 23 тисяч мешканців;
  • "Уражено військові летовища "Халіно", "Саваслєйка", "Борисоглєбськ" та "Балтимор", — підтвердили у Генштабі ЗСУ удар 14 серпня по території ворога. На цих аеродромах розташована воєнна авіація, різні бомбардувальники та винищувачі.

05:00 Російські окупанти атакували Полтавську область керованими авіаційними ракетами. Водночас у повітрі все ще перебувають російські безпілотники, переважно на Харківщині.

3:00 У Курській області ситуація, як і раніше, розвивається на користь ЗСУ, але росіяни продовжують стягувати туди резерви.

1:00 Російські БПЛА все ще присутні у кількох областях. Більша частина їх сконцентрована в районі Снігурівки (Миколаївської області)

00:00 В Україні оголошено масштабну тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння. Крім того, росіяни запустили кілька ударних БПЛА зі сходу та півдня

З ситуацією в Україні за 12 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 901: росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС і сотнями здаються в полон у Курській області

Про новини та події 13 серпня ми розповідали тут: Війна — день 902: українські військові просуваються в Курській області та зайняли десятки сіл

Про те, що відбувалося 14 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту