Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту

Читать на русском
Автор
1128
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 серпня 2024, 23:39
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти активізувалися на фронті, намагаючись перекрити галас навколо боїв у Курській області і навіть змогли просунутися в деяких місцях на сході України. Тим часом на території Росії зростає напруга внаслідок вдалого прориву ЗСУ, зокрема надходять повідомлення про посилення охорони Москви від ДРГ. Згідно з офіційними заявами, Україна змогла взяти під свій контроль 74 населені пункти Курської області, а росіяни змушені для стримування прориву перекидати підрозділи з Калінінградської області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 14 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Генштаб ЗСУ офіційно підтвердив, що в ніч на 14 серпня Україна атакувала чотири військові аеродроми в РФ. Йдеться про летовища "Халіно", "Саваслєйка", "Борисоглєбськ" та "Балтимор" у Воронезькій, Курській та Нижньогородській областях РФ.

22:00 Глава Пентагону Ллойд Остін обговорив поточні операції ЗСУ з міністром оборони України Рустемом Умєровим. У ході розмови йшлося про пріоритетну допомогу у сфері безпеки та про поточні військові операції України. Остін і Умеров також обговорили підтримку з боку членів і партнерів Альянсу в задоволенні нагальних військових потреб України.

21:00 У Новогродівці Донецької області комендантська година буде діяти 20 годин — з 15:00 до 11:00.

20:00 Зеленський провів нараду щодо "далекобійних рішень".

"Підготували алгоритм наших дій, щоб досягти сильних рішень наших партнерів. Переможних рішень", — розповів президент у вечірньому зверненні.

19:00 У Міноборони вводять нові правила подання та розгляду рапортів військових. Нові правила поширюються на:

  • військовослужбовці Міноборони;
  • військовослужбовці ЗСУ;
  • військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту.

18:00 У Сумській області через постійні обстріли евакуації підлягають 183 населених пункти, — МВС. Вже евакуйовано понад 20 тисяч людей, з яких майже 2,5 тисячі дітей.

17:00 З'явилися супутникові знімки аеродрому "Борисоглібськ", який атакували цієї ночі в РФ. На кадрах Planet Labs за 14 серпня видно, що українські дрони уразили північно-західну частину летовища — зокрема, зруйновані декілька ангарів.

16:00 Генштаб закликав цивільних не ходити в зону бойових дій без дозволу. Випадки несанкціонованого проникнення до зони бойових дій може негативно вплинути на заходи безпеки та створити загрозу життю бійців.

15:00 Міжнародне право дозволяє Україні вести оборону на території Росії, — Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський.

14:00 Окупанти завдали ударів по селу у Куп'янському районі вранці 14 серпня. Стало відомо, що поранення дістав мирний мешканець. За попередніми даними, ворог вдарив по селу з РСЗВ.

13:00 Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському розглянути можливість посилення позицій сил оборони на сході.

12:00 Супутник NASA зафіксував пожежу в районі аеродрому "Саваслейка" після атаки українських безпілотників. Нагадаємо, що на цій авіабазі знаходяться винищувачі МіГ-31К, які є носіями ракет "Кинджал", котрими армія РФ регулярно обстрілює Україну. Через навіть навчання цих літаків по Україні зазвичай оголошують масштабну повітряну тривогу.

Саваслейка пожежа - фото із супутника
Пожежа на "Саваслейці". Знімок супутника

11:00 Українські військові на Донбасі почали застосовувати собак-роботів, пише BILD. "Помічників" ЗСУ отримали від Великої Британії. Роботи, оснащені відеокамерами, займаються розвідкою, виявляють мініпастки, фіксують пересування ворога та виконують низку інших дрібних задач.

10:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 14.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 14.08.2024

9:00 Цієї ночі наша ППО знищила в небі над Україною 17 ворожих безпілотників. Бойова робота велася у восьми областях — Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Житомирській. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, загалом Україну атакували двома ракетами Х-59/69 та 23 "шахедами".

"Саваслейка", звідки регулярно злітає МіГ-31К, могла цієї ночі потрапити під удар українських дронів, — росЗМІ. Ця військова авіабаза розташована у Нижньогородській області РФ, де був зафіксований проліт кількох безпілотників. Як стверджують очевидці, ці "пташки" прямували до летовища. До речі, від кордону України до місця розташування "Саваслейки" — приблизно 600 км.

8:00 Дніпропетровщина вкотре опинилася під ворожим обстрілом цієї ночі. Як повідомив очільник обласної ради Микола Лукашук, Нікопольський район потрапив під вогонь російської армії і напередодні ввечері, і вже під ранок 14 серпня. Дісталося Червоногригорівській та Марганецькій громадам. Є пошкодження шести будинків, приватного підприємства, господарської споруди, автівок та ліній електропередач.

7:00 Кінбурнська коса — під особливою увагою наших захисників попри окупацію російськими військовими. За словами речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, є кілька причин, чому цей район є дуже важливим для українських воїнів. Офіцер стверджує, що загарбники цілковито розуміють необхідність чіплятися за Кінбурнську косу до останнього. По-перше, це дозволяє їм продовжувати обстрілювати південь Миколаївщини та Херсонщини. По-друге, росіяни здатні атакувати кораблі, котрі потенційно можуть увійти в акваторію Дніпро-Бузького лиману. По-третє, повз Кінбурнську косу пролягає шлях до морських портів Миколаєва.

"Окрім того, цю акваторію ще треба обстежувати щодо мінної безпеки", — підкреслив Плетенчук. Він додав також, що особливої уваги ця ділянка потребує після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Кінсбурнська коса на карті
Кінсбурнська коса на карті

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі звуки вибухів чули на Київщині, Кіровоградщині, Житомирщині, Сумщині. Окупанти вкотре атакували Україну за допомогою безпілотників типу "шахед", чекаємо деталей від Повітряних Сил;
  • неспокійно було і у кількох областях РФ: у Воронезькій, Орловській, Липецькій та Курській областях розрахунки російської ППО працювали по дронах, зафіксовано кілька пожеж;
  • "Це створює справжню дилему для Путіна, і ми тримали прямий контакт, постійний контакт з українцями. Це все, що я скажу про це, поки наступ триває", — президент США Джо Байден — про операцію ЗСУ у Курській області РФ;
  • Подоляк: Росія може зрозуміти необхідність перемовин із Києвом лише трьома способами. Це силовий тиск на фронті (на кшталт Курскої битви), економічні чинники та, звісно ж, дипломатичний вплив.

3:00 Вибухи чули ще в одній частині Воронезької області. Атаку БПЛА зазнав Борисоглібськ.

1:00 Воронеж зазнав атаки, у місті чути вибухи, а росіяни повідомляють про роботу ППО по групі БПЛА

00:00 Росіяни запустили безпілотники через північні області у бік Києва та Полтавської області, повідомила пресслужба Повітряних сил.

Про те, що відбувалося 11 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 900: росіяни тиснуть на Покровському напрямку та втрачають території в Курській області

З ситуацією в Україні за 12 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 901: росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС і сотнями здаються в полон у Курській області

Про новини та події 13 серпня ми розповідали тут: Війна — день 902: українські військові просуваються в Курській області та зайняли десятки сіл