Війна — день 902: українські військові просуваються в Курській області та зайняли десятки сіл

Читать на русском
Автор
2041
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну плавно перетікає в українську операцію в Росії, проте ситуація всередині країни залишається напруженою, а окупанти продовжують поступово просуватися на сході. Тим часом у Києві офіційно визнали, що ведуть бойові дії на території Курської області та повідомили, що контролюють вже понад 1000 квадратних кілометрів. Своєю чергою губернатор регіону на зустрічі з диктатором Володимиром Путіним підтвердив, що ЗСУ зайняли 28 населених пунктів, проте цілком імовірно що ця цифра занижена. На тлі цього евакуацію оголосили і з прикордонних районів Білгородської області, а сам Путін допустив ескалацію ситуації у Брянській області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 13 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Щоб пройти зимовий період, в Україні розгортається найбільша ремонтна кампанія в історії, – Міненерго. За словами заступника міністра енергетики України, ситуація в нашій енергосистемі залишаться складною. Але в країні продовжується ремонт як об'єктів генерації, так і розподільчої мережі. Ремонт організовано так, щоб у зимовий період всі 9 енергоблоків були у роботі.

22:00 На війні загинув громадянин Польщі Пшемислав Расевич-Кучинський, його поховають у Львові. Як розповів мер Львова Андрій Садовий, з початку повномасштабного вторгнення чоловік вирішив стати на захист України та приєднався до лав Інтернаціонального легіону.

21:00 Андрій Єрмак заявив, що перша тематична конференція після саміту миру пройде онлайн у серпні. Зустріч в онлайн-форматі буде присвячена третьому пункту формули миру "Енергетична безпека".

20:00 Російські підводні човни не можуть перебувати в Азовському морі через недостатню глибину, зазначив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

19:00 Старшокласникам в Україні викладатимуть оновлений предмет "Захист України". Модельна навчальна програма "Захист України" матиме особливості:

  • курс буде єдиний для всіх учнів, що забезпечить рівні можливості незалежно від статі;
  • учні вивчатимуть актуальні теми — від військових технологій до інформаційної безпеки;
  • старшокласники здобудуть практичні навички зі стрілецької підготовки, орієнтування на місцевості, такмеду;
  • фокус буде спрямований на цивільний захист та планування майбутнього.

18:00 Росія збирається переселити евакуйованих мешканців Курщини на окуповану частину Запорізької області України. Місцева влада Курської області РФ стверджує, що незабаром будуть укомплектовані перші рейси до "пунктів тимчасового розміщення".

17:00 До експлуатації у ЗСУ допустили близько 20 зразків бронемашин із захистом від мін та засідок. Мова йде про бронемашини класу MRAP. Вони складаються з капсули, що забезпечує захист особового складу під час підриву.

16:00 Україна отримала від ЄС транш на 4,2 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд направить ці кошти на соціальні програми, гуманітарну сферу та інші важливі бюджетні програми. Військові видатки влада продовжує фінансувати виключно за рахунок власних ресурсів.

15:00 ВМС Румунії знешкодили дрейфуючу міну на узбережжі Чорного моря. Рано вранці 13 серпня місцева влада повідомила про непізнаний об'єкт, викинутий на берег у районі Гріндул Читук на південному сході Румунії. Ця територія є частиною дельти Дунаю, що межує з Україною.

14:00 Україна не зацікавлена ​​у тому, щоб забрати територію Курської області, — речник МЗС Тихий.

13:00 У мережу попали документи полонених у Курській області "кадирівців". Усі з них – офіцери. При цьому командир "Ахмата" генерал-майор Апті Алаудінов заявляв, що жоден командир нібито не потрапив у полон.

12:00 У Сумській області вводять обмеження на переміщення усіх категорій громадян в прикордонній зоні. Її розмір обмежили 20 км від кордону із Росією.

"Допуск осіб на зазначену територію здійснюється за паспортами громадян України з відповідною відміткою про реєстрацію проживання у цій зоні", — зазначили у Генштабі ЗСУ.

11:30 СБУ та Нацполіція затримали у Києві 20-річного агента російських спецслужб, який готував замах на українського офіцера. Перед цим завданням агент "пройшов перевірку", підпаливши два автомобілі українських захисників. Зловмисника затримали до того, як він встиг встановити відеоспостереження за "ціллю". Йому загрожує до 8 років ув'язнення за перешкоджання діяльності ЗСУ в особливий період.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

09:00 12 серпня відбувся масований ракетний обстріл Богодухова та прилеглих населених пунктів на Харківщині, зафіксовано щонайменше п'ять влучань. Постраждали четверо дітей віком від 4 місяців до 10 років та три жінки, пошкоджено мінімум 30 житлових будинків.

08:00 Цієї ночі сили ППО знищили у небі над Україною 30 безпілотників. Усього окупанти випустили по країні 39 дронів та дві ракети по типу "Іскандер". Бойова робота велася у Миколаївській, Вінницькій, Сумській, Кіровоградській, Херсонській, Чернігівській, Дніпропетровській та Черкаській областях.

Як повідомили у Сумській ОВА, ворог вдарив по кількох об'єктах інфраструктури у Сумах. Наслідки поки уточнюються.

07:00 У Сумах пролунало кілька вибухів. Місцеві пабліки повідомляють, що у частини містян після цього щезло світло. Деталі з'ясовуються. Повітряна тривога в регіоні триває вже понад 9 годин.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вибухи цієї ночі чули жителі Сумщини, Вінниччини, Чернігівщини, Дніпропетровщини, Херсонщини, Миколаївщини. Окупанти застосовували проти українців безпілотники типу "шахед", а також інші види зброї;
  • тим часом у російському Єкатеринбурзі місцевих жителів розбудив потужний вибух, після якого у місті спалахнула потужна пожежа. За твердженнями очевидців, вогонь спалахнув у "колективному садку" на площі 250 квадратів;
  • порівняно із попередньою добою, 12 серпня кількість боїв збільшилася майже удвічі, повідомили у Генштабі ЗСУ. Найбільш гарячим напрямком лишається Покровський — приблизно половина зі 133 зіткнень із ворогом припадає на цей відрізок фронту;
  • представники МАГАТЕ оглянули градирню на ЗАЕС, пошкоджену нещодавньою пожежею, і не змогли встановити причину початку пожежі, котра злякала багатьох українців. Нагадаємо, окупанти звинуватили у атаці дрон ЗСУ, однак ознак, що вказували б на подібне, спеціалісти міжнародної організації не помітили.

00:00 Ситуація на Курщині приймає вельми несподіваний поворот подій, оскільки в мережі почала з’являтися інформація про те, що українські війська вже дійшли до Льгова. Відстань від кордону України до населеного пункту близько 50 км. Відстань до Курської АЕС близько 15 км.

Про новини та події 10 серпня ми розповідали тут: Війна — день 899: Україна отримала "зелене світло" від США, але в жалобі після удару по Костянтинівці

Про те, що відбувалося 11 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 900: росіяни тиснуть на Покровському напрямку та втрачають території в Курській області

З ситуацією в Україні за 12 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 901: росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС і сотнями здаються в полон у Курській області