Війна — день 901: росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС і сотнями здаються в полон у Курській області

Читать на русском
Автор
1932
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 серпня 2024, 23:04
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії на території України тривають і хоча їхня інтенсивність дещо знизилася загалом по фронту, проте на найбільш гарячих напрямках, на кшталт Лиманського та Покровського, все ще спостерігаються масштабні спроби наступу росіян. Водночас увага всього світу нині прикута до подій у Курській області, де росіяни все ще намагаються відбити раптове вторгнення із заходу. В Україні офіційно не визнають наявності там своїх військ, але в західних ЗМІ вже з’являється інформація про наслідки для перебігу війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 12 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Біженці з України почали давати прибуток Чехії, повідомляє Мінфін. За перші три місяці цього року українці внесли до казни майже на 3 млрд чеських крон більше, ніж становила сума виплаченої допомоги. Очікується, що надходження від українських біженців до бюджету продовжуватимуть зростати, а витрати на них знижуватимуться.

22:00 Пілотів F-16 на пенсії, які хочуть воювати за волю, може найняти Україна, — сенатор США Ліндсі Грем.

21:00 Зеленський чекає від Умєрова план, як отримати "добро" від партнерів на удари вглиб РФ. За словами президента, дозвіл на далекобійні удари — це те, що може значно наблизити справедливе завершення цієї війни, а також врятувати тисячі життів українців від російського терору.

20:00 Зеленський на Ставці доручив структурам, які займаються обмінами, ГУР, СБУ та МВС, максимально активно комунікувати з рідними українських полонених та прозоро пояснювати їм, як формуються списки на обмін, кого реально повернути зараз.

"Загалом доручено представити чітку стратегію повернення наших людей із російського полону. На наступній Ставці має бути відповідна доповідь", — сказав президент у вечірньому зверненні.

19:00 У РФ стверджують, що захопили Лисичне Донецької області та встановили контроль "над міськими кварталами Красногорівки" у тій же області. Лисичне знаходиться на Покровському напрямку, Красногорівка – Курахівському.

Водночас на карті Deep State Лисичне позначено як те, що знаходиться під контролем ЗСУ, а більшість Красногорівки — як під контролем армії РФ.

18:00 Міністр оборони України Рустем Умєров провів продуктивну розмову з Міністром збройних сил Франції Себастьяном Лекорню.

"Ми обговорили останні події на фронті. Наголосив на необхідності зняття заборони на ураження військових цілей на території противника", — сказав глава оборонного відомства.

17:00 План місії ООН для гуманітарного реагування в Україні профінансовано на 30%, – координатор системи ООН в Україні та координатор з гуманітарних питань Деніз Браун.

16:00 Зеленський під час форуму до Всеукраїнського дня молоді анонсував три нові програми для українців віком до 25 років:

  • Іпотечне кредитування на житло за вигідними умовами: 3% річних для військових, вчителів, лікарів та правоохоронців, а також 7% — для інших категорій.
  • Допомога у створенні власного малого бізнесу. Початкові гранти — 150 тис. грн на перші проєкти.
  • Освітні гранти — 15-20 тис. грн. Підтримка абітурієнтів з вересня поступово збільшуватиметься — і щодо суми, і щодо кількості.

15:00 Литва на початку осені передасть Україні перші FPV-дрони. Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомив, що наразі планується поставка Україні безпілотників литовського виробництва на суму 5 мільйонів євро.

14:00 ЄС запускає гуманітарну ініціативу щодо розмінування в Україні, виділивши 2 млн євро. У рамках ініціативи в Україну буде направлено 16 бельгійських вівчарок малінуа разом із вісьмома українськими наставниками. Усі вони пройшли інтенсивну п'ятимісячну підготовку в Камбоджі.

13:00 У частині Харківської області посилюють комендантську годину. Як повідомили в Харківській РДА, йдеться про Дергачівську та Липецьку громаду. Там комендантська година триватиме із 17:00 до 9:00. Зміни вже починають діяти від 12 серпня.

12:00 На Харківському напрямку фронту російська армія продовжує атаку українських позицій. Зокрема, у Вовчанськ були заведені штурмові групи зі складу 4-ї дршб, щоб забезпечити окупантам кращу логістику та зв'язок. Про це повідомили в ОТУ "Харків".

Карта боїв за Вовчанськ 12.08.2024
Карта боїв за Вовчанськ 12.08.2024

11:00 Держприкордонна служба не фіксує будь-якого переміщення військ Білорусі до кордону із Україною. Також не помічені "анонсовані" Лукашенком системи "Іскандери" або "Полонез". Про це в коментарі "УП" заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.

"Я не виключаю того, що Білорусь може здійснювати переміщення якихось підрозділів, але це може бути більше в незначній кількості і для нагнітання ситуації", — говорить офіцер.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 12.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.08.2024

09:00 У Сумах внаслідок авіаційного удару 11 серпня двоє людей отримали поранення. Дані повідомили в оперативному командуванні "Північ". Також зафіксовані пошкодження двох будівель місцевих підприємств і об'єкту критичної інфраструктури. За попередньою інформацією, по місту вдарили КАБами.

08:00 Пожежа на території Запорізької АЕС припинилася, заявили у Дніпропетровській ОВА. Також у відомстві заявили, що в Нікопольському районі, котрий межує із тимчасово окупованою частиною Запорізької області, рівень радіації знаходиться в нормі.

"Тримаємо ситуацію на контролі", — підкреслив очільник ОВА Сергій Лисак.

07:00 У російському Підмосков'ї вночі було дуже неспокійно — жителі Щолково скаржилися на звуки гучної стрільби. За попередніми даними, могли працювати підрозділи місцевої ППО. Про це свідчить те, що перед цим у місті було чутно сигнал повітряної тривоги. Найімовірніше, що ціллю безпілотників став аеродром "Чкаловський". Він знаходиться всього лише за 31 км від самої Москви.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти досить сильно тероризували Сумщину — місцеві жителі регулярно повідомляли про вибухи, зокрема і в обласному центрі. Також гучно було і на Херсонщині;
  • в Курську теж було неспокійно — тамтешні пабліки інформували про вибухи. Влада вже відзвітувала про "роботу ППО";
  • у підмосковному Щолково, поблизу військового аеродрому Чкаловський вночі оголошували тривогу. Також повідомляється, що були чутні звуки стрільби, ймовірно йшла робота ППО по дронах. Чекаємо результатів нальоту безпілотників;
  • армія РФ могла просунутися поблизу трьох населених пунктів на Донеччині — під Пантелеймонівкою, у Північному та Нью-Йорку, — DeepState
  • в МАГАТЕ заявили, що пожежі на градирні ЗАЕС передувала низка вибухів. Окупанти, звісно ж, вигадали історію про начебто атаку "українського безпілотника" на станцію.

05:00 Путін, схоже, вже взагалі не контролює ситуацію в своїй країні, про що свідчить український наступ в Курській області, а його генерали нездатні оперативно зреагувати на загрозу. Так вважають у німецькому Бундестазі.

03:00 В "Енергоатомі" зазначають, що пожежа на ЗАЕС не несе радіаційної загрози, однак це ще може статися, оскільки окупанти використовують атомну станцію, як військову базу.

Повітряні тривоги оголошувалися на сході через балістичну загрозу та активність тактичної авіації росіян.

01:00 Росіяни спробували звинуватити Україну у пожежі на ЗАЕС. Вони заявили, що Україна нібито обстріляли Енергодар. Україна звинувачення російських окупантів відкинула.

00:00 У ході операції в Курській області сотні російських військових вирішили здатися в полон, а у мережі з’явилися відповідні відео

З ситуацією в Україні за 9 серпня ви можете ознайомитися в цьому матеріалі: Війна — день 898: РФ перекидає резерви під Курськ і завдала підлого удару по Костянтинівці

Про новини та події 10 серпня ми розповідали тут: Війна — день 899: Україна отримала "зелене світло" від США, але в жалобі після удару по Костянтинівці

Про те, що відбувалося 11 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 900: росіяни тиснуть на Покровському напрямку та втрачають території в Курській області