Війна - день 898: РФ перекидає резерви під Курськ і завдала підлого удару по Костянтинівці

Читать на русском
Автор
1630
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 09 серпня 2024, 23:16
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Поки у Курській області активно точаться бої і ворог вимушений перекидати туди свої підрозділи з інших ділянок фронту, лінія зіткнення в Україні не стоїть на місці. Аж так з фронту приходять тривожні новини про ймовірність відступу ЗСУ поблизу Торецька через загрозу оточення. Не менш негативною є динаміка на Покровському напрямку, де, за оцінками аналітиків, російські військові за тиждень долають близько 5 км. До самого міста Покровськ та "дороги життя" залишається 15 км, за даними OSINT-аналітиків. Проте західні експерти вважають, що відкриття фронту у Курській області може зменшити можливість РФ вдовільняти свої апетити на фронті в Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 9 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Наступ України в Курській області отримав зелене світло від союзників, — Politico.

За останні два дні міністр оборони росії Бєлоусов тричі намагався додзвонитися до Голови Пентагону Остіна, але той не бере слухавки, — повідомляє CNBC.

22:00 Серед 14 осіб, які загинули внаслідок удару по Костянтинівці, восьмеро залишаються невпізнаними. До правоохоронців надійшло 8 звернень про безвісно зниклих осіб, у тому числі щодо трьох дітей.

Міністерство оборони США оголосило про надання додаткової військової допомоги Україні вартістю до $125 млн — до нього увійшли боєприпаси для систем HIMARS, 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси, ракети Stinger, протитанкові системи Javelin та AT-4 і протитанкові керовані ракети TOW.

21:00 Литва у серпні передасть Україні "значний" пакет військової допомоги, до якого увійдуть, зокрема, системи ППО малої дальності, бронетранспортери та засоби боротьби з дронами.

Канада розширила санкції проти фізичних та юридичних осіб Білорусі, серед іншого обмеження запровадили проти підприємств білоруського ОПК.

Зеленський заявив, що мобільний застосунок "Армія+" за першу добу завантажили 40 тисяч разів: "Цей застосунок має бути масштабований на всі наші сили оборони України — всіх командирів, всіх солдатів".

20:00 14 людей загинули і 43 поранені — такі оперативні дані щодо удару по Костянтинівці. Серед загиблих, імовірно, є троє дітей, однак тіла сильно пошкоджені і точно це встановить тільки експертиза.

Голова Донецької ОДА Вадим Філашкін закликає українців робити висновки та не перебувати у місцях скупчення людей.

19:00 Зеленський записав вечірнє звернення: "Провів сьогодні Ставку. Була ґрунтовна доповідь Головкома Сирського. Щодо нашого захисту на фронті – усі напрямки. Покровський, Торецький, Харківський – усі. Також був аналіз і наших активних дій. Також сьогодні були доповіді Служби зовнішньої розвідки та ГУР щодо перспектив найближчого часу, можливостей і завдань, які є у держави-терориста. Ми працюємо над подальшим обмеженням Росії вести цю війну".

Спецпризначенці ГУР здійснили рейд на тимчасово окуповану ворогом Кінбурнську косу, були знищені десятки росіян та їх техніка.

18:00 Вже відомо про щонайменше 14 загиблих і 43 поранених внаслідок ворожого обстрілу Костянтинівки.

В Сумській області є потреба в евакуації близько 20 тисяч людей з 28 населених пунктів, — Нацполіція.

Міноборони України замовило у німецької компанії Rheinmetall вісім станцій передових хірургічних бригад (FST) для ЗСУ.

17:00 Костянтинівка. Вже відомо про 12 загиблих, 44 поранених, повідомив керівник поліції Донеччини Руслан Осипенко.

У тимчасово окупованому Енергодарі на Запоріжжі місцеву мешканку Тетяну Клочко "засудили" до 12 років колонії за те, що вона начебто готувала теракт. "Немає жодних сумнівів, що справа повністю сфальсифікована російськими спецслужбами та не має ніякої легітимності", — повідомляє міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

16:00 Росія ударила по одному з закладів середньої освіти у межах Харкова. На цю хвилину без постраждалих.

Після цинічного ранкового удару по "Еко-маркету" росіяни знову обстріляли Костянтинівку — цього разу зі Смерчів по приватному сектору. Пошкоджено 6 приватних будинків і газопровід, поранено 2 цивільних.

Через "Дію" забронювали вже 145 тисяч працівників з 4000 компаній, – Мінцифри. Відмов у бронюванні через "дію" було близько 20% від загальної кількості бажаючих.

15:30 Ворог завдав удару по Харкову, попередньо удар прийшовся по близькому передмістю.

15:10 ДСНС повідомляє про 11 загиблих та 37 поранених внаслідок влучання по "Еко-маркету" в центрі Костянтинівки.

14:30 Костянтинівка. Під час удару в "Еко-маркеті" перебувало близько 50 осіб, – Донецька ОВА. Станом на зараз 10 загиблих, поранених – 35, велика кількість людей отримали контузії.

14:00 Внаслідок удару по супермаркету в Костянтинівці вже 9 загиблих і 26 поранених. Встановлено, що ворог завдав по місту авіаудару ракетою Х-38 і влучив у супермаркет.

13:00 Російські військові влучили в супермаркет в Костянтинівці на Донеччині, є щонайменше 2 загиблих і 17 поранених.

Супермаркет в Костянтинівці після прильоту 09.08.2024
Супермаркет в Костянтинівці після прильоту 09.08.2024

Воїни Центру спецоперацій "А" СБУ вдруге за тиждень атакували ворожий вертоліт FPV-дроном у Курській області.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 09.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.08.2024

11:00 СБУ затримала у Києві резидентку російського ГРУ, яка координувала агентурну мережу для підпалу службових авто Сил оборони України. Затримання стало можливим завдяки "подвійному агенту" СБУ. Резидентка давала інструкції щодо виготовлення запалювальних пристроїв та намагалася зафіксувати підпал на відео. Їй загрожує довічне ув'язнення за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану.

10:00 Вночі окупант вдарив по Харківщині. У Куп'янську та прилеглих населених пунктах сталося кілька пожеж, троє людей постраждали. Є руйнування багатоповерхівок.

09:00 Майже три десятки дронів атакували Україну цієї ночі. Нашим підрозділам ППО вдалося назавжди "приземлити" усі 27 "шахедів". Бойова робота велася у Київській, Полтавській, Сумській, Миколаївській, Херсонській, Донецькій та Дніпропетровській областях.

08:00 Вночі під атакою ворога була Дніпропетровщина. Ворог вкотре застосовував артилерію та дрони-камікадзе проти різних громад Нікопольського району. На щастя, без жертв. Є руйнування інфраструктури, повідомили у ОВА.

07:00 У Чорному морі знаходиться два російські кораблі, котрі є носіями "Калібрів". Імовірний загальник залп становить до восьми ракет, повідомили у Військово-морських силах.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти атакували "шахедами" одразу кілька областей — гучно було на Сумщині, Київщині, Миколаївщині, Полтавщині, Дніпропетровщині. Чекаємо деталей від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • не спалося й в окупованому Криму — вибухи чули в районі Севатополя, Сімферополя та низки інших населених пунктів. Загарбники звітували про атаку ракет "Нептун" та безпілотників, над окремими районами ураженнями зафіксований чорний дим;
  • найбільш неспокійною нічка видалася для жителів Липецької області РФ — там спочатку заявили про ураження об'єкту енергетичної інфраструктури, а згодом "надзвичайники" підтвердили удар по військовому аеродрому. Ба більше, в регіоні уже оголосили евакуацію кількох населених пунктів;
  • "Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить", — заявив діючий президент Мексики Мануель Лопес Обрадор у відповідь на запит української сторони заарештувати російського лідера Путіна, якщо той прибуде в жовтні на інавгурацію новообраної президентки Клаудії Шейнбаум. Раніше стало відомо, що Мексика відправила офіційне запрошення диктатору у Москву;
  • Генштаб: на фронті за добу було зафіксовано понад 78 бойових зіткнень. Найбільш гарячим напрямком і досі лишається Покровський.

03:00 Дуже весела ніч у росіян. Можна говорити про мінімум одну знищену колону військової техніки на Курщині, а у тимчасово окупованому Криму росіяни заявили про ракетно-дронову атаку на Севастополь.

01:00 Україна вимагає від США дозволити бити по Росії ракетами ATACMS. Зараз російська авіація, яку потрібно знищити на аеродромах – єдине, що може спинити просування ЗСУ в Курській області.

00:00 Над Україною спостерігається рух ворожих "шахедів". Вибухи пролунали у передмісті Харкова та у Запорізькій області. Рух ударних БпЛА спостерігається на межі Запорізької та Донецької областей у напрямку Дніпропетровської області.

Про новини та події 6 серпня ми розповідали тут: Війна — день 895: росіяни посилюють атаки на Часів Яр і обстрілюють Україну ракетами від Кім Чен Ина

Про те, що відбувалося 7 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 896: у Курській області тривають бої, поки росіяни штурмують на Донбасі

Із ситуацією в Україні за 8 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 897: у Курській області точаться бої, а в Криму чути вибухи