Війна — день 897: у Курській області точаться бої, а в Криму чути вибухи

Читать на русском
Автор
1285
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Масштабні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту і поступово перекидаються на російську територію. Аналітики повідомляють, що росіяни змогли просунутися на Донеччині та захопити населений пункт Сергіївка, при цьому те, що відбувається в Курській області РФ, залишається прихованим за завісою таємниці. За деякими даними, росіяни до кінця 7 серпня вже втратили контроль над 350 квадратними кілометрами території, а бої відбуваються за 25 кілометрів від кордону. Україна, як і раніше, не коментує свою причетність до цієї атаки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 8 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США не вважають наступ ЗСУ на Курську область ескалацією у війні РФ проти України, — заступниця речника Пентагону.

22:00 Українські чиновники просять США дозволити їм використовувати ракети дальнього радіуса дії ATACMs — це дозволить Києву зберегти за собою частину Курської області, — The Washington Post.

21:00 Росіяни завдали удар по місту Селидове на Донеччині авіабомбою ФАБ-500. Загинуло двоє осіб та семеро постраждали.

20:00 Україна працює над реалізацією спільного захисту від ракет РФ з країнами НАТО, — Зеленський. Сьогодні президент провів відповідну нараду з представниками МЗС, Міноборони, ГУР та Офісу президента.

19:00 Наслідки ворожого удару на Сумщині, в результаті якого загинули молодик 22 років та 6-річна дівчинка, показали в ОВА. Обидва перебували у дворі місцевої школи с. Могриця, яка була знищена бомбовим ударом.

18:00 Олександр Сирський заявив, що працює у "вихідному районі". Як йдеться у військових методичках, "вихідний район" — це місце, з якого починається висування підрозділів під час наступу.

17:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову із норвезьким колегою. Обговорювалися українська Формула миру, розширення коаліції F-16 та додаткова допомога Україні, включаючи зміцнення енергетичної системи.

"Я розмовляв з міністром закордонних справ Норвегії Бартом Ейде, щоб узгодити наступні кроки щодо залучення нових країн до процесу впровадження формули світу… Ми обговорювали розширення ініціативи F-16", — повідомив міністр закордонних справ України на своїй сторінці у X.

16:00 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів розмову з генералом НАТО Крістофером Каволі. Обговорили військову допомогу, потреби в далекобійній зброї та боєприпасах, а також посилення ППО України.

15:00 У Сумах закрито дитсадки та лікарні. На тлі боїв у прикордонній Курській області регіон знаходиться під постійними обстрілами ворога.

14:00 У Нікополі на Дніпропетровщині російські окупанти здійснили артилерійський обстріл. Вони влучили по території лікарні, вбивши 50-річного чоловіка. Про це повідомив у Telegram-каналі начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

13:00 СБУ повідомила про підозру двом росіянам, які під час окупації Бучі закатували офіцера Національної академії Служби безпеки, полковника Олексія Теліженка. 6 березня 2022 року Суворов та Каскулов наказали своїм підлеглим прив'язати українського офіцера до дерева та почали його катувати. Суворов особисто завдав ударів руками й ногами по голові та тулубу потерпілого, а потім встромляв у рану на голові дерев'яний кілок. Катування тривали протягом кількох годин. Потім напівсвідомого Телиженка скинули в заздалегідь вириту яму, де він уночі загинув від отриманих травм та холоду.

12:00 Двоє людей загинули внаслідок обстрілу Костянтинівки. Про це повідомив голова ОВ Вадим Філашкін. Окупанти обстріляли місто зранку 8 серпня. Приліт був по приватному сектору.

11:00 Ще мінус 1140 окупантів за минулу добу. Генштаб оновив дані про втрати армії РФ.

10:30 Так виглядає пошкоджена ударом ракети школа у Стецьківці Сумської області. За даними "Кордон-медіа", одна людина отримала поранення — чоловіка посікло склом, йому вже надали потрібну медичну допомогу.

09:00 Ворог вночі випустив чотири ракети різних типів та чотири "шахеди" по Україні. У небі над Одеською, Кіровоградською та Херсонською областями наші сили ППО знищили усі дрони та дві ракети.

08:30 Вранці 8 серпня окупанти вдарили по Дніпропетровщині — дісталося Нікопольському району. В результаті обстрілів поранений 12-річний хлопчик. Пошкоджено два приватних будинки.

Херсон також під обстрілами із самого ранку. Так, у Центральному районі міста ворожий снаряд влучив у багатоповерховий будинок. На щастя, без жертв, адже ракета влетіла у нежитлову квартиру.

07:00 На Сумщині вночі стався приліт — окупанти вдарили по селу Стецьківка. Як заявив очільник Сумської ОВА Олексій Дрозденко, через ворожий снаряд є пошкодження житлових будинків та фасаду школи. На щастя, минулося без поранених та вбитих.

Стецьківка Сумська область карта
Стецьківка на карті

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 8 серпня видалася неспокійною — вибухи чули у Одеській, Кіровоградській, Херсонській та Харківській областях. Чекаємо уточнених даних від Повітряних Сил ЗСУ;
  • ракетна небезпека оголошувалася у Курській області — жителі обласного центру та окремих населених пунктів також повідомляли про гучні звуки в небі. Російська влада "відзвітувала" про начебто сім збитих ракет;
  • від дронів цієї ночі відбивалися у Бєлгородській області. Губернатор уже заявив про дрібні руйнування у кількох селах регіону. Без жертв;
  • "ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України на захист від російської агресії та її зусилля з відновлення суверенітету і територіальної цілісності", — речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано прокоментував ситуацію у Курській області РФ;
  • на Сумщині закрили гуманітарний коридор "Колотіловка-Покровка", що працював на кордоні із РФ. За словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих території Ірини Верещук, таке рішення поки тимчасове — на найближчі 10 днів. Далі вирішуватимуть за ситуацією.

05:00 Окупанти вчергове обстріляли КАБами прикордонні райони Сумської області.

3:00 Кілька російських безпілотників помічені у Чорному морі та південних областях України.

1:00 У Генштабі повідомили, що в останню добу суттєво зросла інтенсивність боїв на Сумщині, при цьому загальна кількість зіткнень знизилася до 68 за добу. Для порівняння, минулого тижня у середньому фіксувалося понад 100 зіткнень за добу.

00:00 У Курську вночі чули вибухи. Крім того, сигнал тривоги пролунав у військових частинах Севастополя.

Про новини та події 5 серпня ми розповідали тут: Війна – день 894: важка ситуація на Покровському напрямку, у росіян істерика через F-16

Про те, що відбувалося 6 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 895: росіяни посилюють атаки на Часів Яр і обстрілюють Україну ракетами від Кім Чен Ына

Із ситуацією в Україні за 7 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 896: у Курській області тривають бої, поки росіяни штурмують на Донбасі