Війна — день 894: важка ситуація на Покровському напрямку, в росіян істерика через F-16

Читать на русском
Автор
1344
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 05 серпня 2024, 23:26
Бої за Україну продовжуються. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за добу

Російські терористи продовжують наступальні дії на Покровському напрямку. Ситуація там вкрай важка: ворог без упину штурмує низку населених пунктів та позицій біля них, подекуди має тактичний успіх. Тим часом в росіян пекельно палає від офіційного підтвердження, що F-16 вже в Україні: крізь традиційну похвальбу та обіцянки "усе збити" де-не-де проступає жах від цієї новини та істеричні настрої.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 5 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Києві пролунали потужні вибухи.

22:00 Міністр закордонних справ України почав Африканське турне, — МЗС. Кулеба вже зустрівся з президентом Малаві Лазарусом Чакверою. Він повідомив Чаквері, що Україна допоможе його країні в рамках програми "Зерно з України".

21:00 На Донеччині було прийняте рішення про евакуацію дітей з їх родинами у примусовий спосіб з Мирнограда, сіл Маринівка, Михайлівка, Лисівка та міста Новогродівка Новогродівської ТГ, сіл Промінь, Московське, Балаган, Миколаївка, Миролюбівка, Малинівка та селища Новоекономічне Гродівської ТГ, сіл Костянтинопольське та Острівське Курахівської ТГ.

20:00 Існує незмінна мета вже цього року підготувати реальну основу для справедливого завершення цієї війни. І це можливо, — Зеленський.

19:00 Протягом доби 5 серпня російські війська здійснили понад 10 атак на Нікопольщину. Внаслідок обстрілів постраждав 76-річний чоловік, пошкоджено приватний будинок та господарську споруду.

18:00 У МЗС України назвали прикрим і поспішним рішення влади Малі розірвати дипломатичні відносини з Києвом. Там додали, що Україна залишає за собою право вжити всіх необхідних дипломатичних заходів у відповідь на це. Також у міністерстві зазначили, що "Перехідний уряд Малі ухвалив рішення не провівши ретельне вивчення фактів", а також "не надавши жодних доказів щодо причетності України до зазначеної події".

17:00 Танкісти 47 окремої механізованої бригади показали, як на M1 Abrams знищують російських оккупантів на Покровському напрямку.

16:00 ЄС затвердив новий пакет санкцій проти Білорусі. До списку санкцій увійшли 28 осіб, яких вважають причетними до репресій та порушень прав людини в країні.

15:00 Речник ОТУ "Харків" Віталій Саранцев заявив, що у Харківську область направляється 22-ий мотострілецький полк з Луганської області. Окрім того, російські війська здійснюють внутрішні ротації та залучають добровольчі підрозділи, а також іноземних громадян з Близького Сходу, Центральної Азії та Африки, яких примушують або обманом змушують йти в бій.

14:00 Україна та Росія не зможуть повністю зруйнувати енергосистеми одна одної, оскільки радянська система була максимально розгалуженою та дубльованою, — Буданов.

13:00 СБУ затримала чиновницю міськради міста Южне Одеської області. Згідно з версією слідства, вона встановлювала місця розташування ППО та об'єктів енергетики для коригування російських ударів.

12:00 Україна отримала 3,9 мільярда доларів безповоротного гранту від США через Світовий банк.

11:00 В Херсоні вранці 5 серпня окупанти під час обстрілу поранили місцевого 62-річного жителя. Мешканець Дніпровського району міста отримав вибухову та закриту черепно-мозкову травму, контузію та забій плеча.

10:00 СБУ провела масштабну спецоперацію, в результаті якої було нейтралізовано агентурну мережу ФСБ, що діяла у шести областях України — Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Сумській, Донецькій та Кіровоградській. Затримано дев'ять російських агентів, серед яких були чиновниці, менеджери та студент, які збирали розвідувальну інформацію для підготовки російських атак. Агенти були завербовані через проросійські Телеграм-канали та комунікували з куратором ФСБ через анонімні чат-боти. Усім затриманим загрожує довічне ув'язнення за державну зраду.

09:30 У ніч на 5 серпня в небі над Україною вдалося знищити 24 безпілотники. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, бойова робота велася на Київщині, Вінниччині, Кіровоградщині, Харківщині, Сумщині, Полтавщині та Дніпропетровщині.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 05.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.08.2024

У Сумах та Херсоні прогриміло декілька вибухів. Про це повідомляє "Суспільне".

07:00 На Черкащині вранці чули низку вибухів — у передмісті обласного центру працювала ППО. Оголошувалася повітряна тривога через загрозу "шахедів".

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре кошмарили мирне населення України — вибухи чули жителі Харківської, Сумської, Київської та Вінницької областей. Чекаємо уточнень та деталей від Повітряних Сил і місцевих адміністрацій;
  • в Бєлгородській області РФ вночі оголошувалася ракетна небезпека. Під ранок росіяни заявили про начебто обстріл Шебекінського округу. За попередніми даними, є начебто один поранений;
  • за попередню добу, 4 серпня, на фронті в Україні відбулося щонайменше 103 бойових зіткнення. Найбільш гарячим визнаний Покровський напрямок. Також окупанти активні на Краматорському і Торецькому, — Генштаб ЗСУ;
  • ISW: Україні потрібно більше F-16 для більшої переваги у повітрі і кращої інтеграції цих літаків у власну бойову систему. Також це допоможе посилити систему ППО країни.

05:00 Три безпілотники російських терористів все ще не збито – біля Кропивницького, на Миколаївщині та в районі Черкас.

03:00 Безпілотники росіян все ще фіксуються над Полтавщиною, Вінниччиною, Миколаївщиною та біля Черкас.

01:00 Проросійські Малі та Буркіна-Фасо оголосили про розрив дипломатичних відносин з Україною нібито через підтримку туарегів українською розвідкою.

00:00 До десятка безпілотників терористів зараз перебуває у повітряному просторі України над кількома регіонами.

Про новини та події 2 серпня ми розповідали тут: Війна — день 891: Росія заявляє про готовність до переговорів та просувається на Донеччині

Про те, що відбувалося 3 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 892: Росія б’є ракетами та дронами, але й Україна не відстає

З ситуацією в Україні за 4 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 893: F-16 в Україні та потужний приліт в Луганську