Війна — день 892: Росія б'є ракетами та дронами, але й Україна не відстає

Читать на русском
Автор
1647
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 03 серпня 2024, 23:11
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 3 серпня 2024 року. Українці досі відходять після наймасштабнішого обміну ув’язненими між Росією та Заходом, також бурхливо обговорюється і нова можлива велика війна на Близькому Сході. Не вщухають бойові дії і в Україні — на лінії фронту лише за минулий день було понад сотню бойових зіткнень, ЗСУ готуються знищити Кримський міст. Але все частіше лунають і розмови про завершення війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 3 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Увечері суботи, 3 серпня, російські військові скинули з безпілотника вибухівку на 12-річного хлопця. Він отримав вибухову травму та контузію, а також поранення ноги та живота. Дитину в стані середньої тяжкості було госпіталізовано до лікарні.

22:00 У тимчасово окупованому Криму залишаються 5 військових аеродромів, 2 з яких уже без літаків, — ВМС.

21:00 Ми маємо завершити війну на наших українських умовах та захистити життя наших людей, — Зеленський.

20:00 Україна одна з перших у світі евакуювала своїх громадян із Лівану. ГУР та МЗС України провели евакуацію 21 жінки та 9 дітей з Лівану. Наразі громадяни України перебувають у безпеці у Польщі.

19:00 Щонайменше одна людина загинула і двох поранено внаслідок другої за день атаки на Покровськ, повідомив начальник Донецької ОВА Філашкін. Один будинок зруйновано, ще кілька – пошкоджено.

18:00 У неділю, 4 серпня, в Україні не діятимуть графіки відключення світла.

17:00 З’явились перші знімки наслідків ураження аеродрому "Морозовськ" у ніч з 2 на 3 серпня.

"Знімки низької якості, хоч і дещо хмарні, проте наочно демонструють масштаби руйнувань. Зокрема, повне знищення одного зі складів авіаційного озброєння цього аеродрому", — пише Deep State.

16:00 У Луганську через брак кадрів окупанти на завод беруть працювати школярів, — ОВА.

"Луганський тепловозобудівний завод через кадровий голод змушений брати на роботу підлітків від 14 до 18 років. Вони не мають атестату про здобуття середньої або середньої спеціальної освіти, деякі тільки перевелися до 9 класу", — розповів Артем Лисогор.

15:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак: "Наші удари ставатимуть ще потужнішими. росія поки не уявляє, що вона почала власним терором. Цілей вистачить".

В СБУ офіційно підтвердили та показали відео, як на Запорізькому напрямку знищили російський "Солнцепьок":

14:00 Середньодобові бойові втрати армії РФ убитими та пораненими в Україні за останні два місяці зменшилися з максимальних 1262 осіб на добу у травні до 1140 у липні. Однак попри це останні три місяці були "найдорожчими" в контексті втрат для російських військ з лютого 2022 року, — повідомило Міноборони Великої Британії.

З окупованої частини Херсонської області вивезли ще вісьмох дітей, — голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

13:00 Крім КАБів, дрони України знищили також ППО і авіацію в Морозовську. Як уточнюють джерела "Телеграфу", російська влада намагається приховати приліт по військовому об'єкту і повідомляє, що горять лише якісь складські приміщення. Окрім аеродрому, 15 безпілотників "Obsidian" також уразили склад ПММ "Атлас" поблизу Каменська-Шахтинського в Ростовській області. Також під удар потрапила і нафтобаза "Губкінська" в Бєлгородській області.

Ворог просунувся у Желанному та Залізному, — повідомляють аналітики DeepState.

Желанне та Залізне на карті бойових дій в Україні 03.08.2024
Желанне та Залізне на карті бойових дій в Україні 03.08.2024

12:00 В ДСНС показали фото наслідків влучання по об'єкту критичної інфраструктури на Вінниччині.

11:00 Офіційно по нічній масованій атаці дронів проти РФ від Генштабу: Це була операція СБУ та ГУР у взаємодії з ЗСУ. Було завдано удару по аеродрому Морозовськ (Ростовська область), зафіксовано влучання в склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, і керовані авіаційні бомби. Також Україна атакувала низку нафтобаз та об’єктів зберігання паливно-мастильних матеріалів російських окупантів в Белгородській, Курській та Ростовській областях. Наявна інформація щодо влучання та подальшого загорання щонайменше двох резервуарів з нафтопродуктами.

Зеленський також відреагував на атаку: "Російську бойову авіацію треба знищувати там, де вона є, усіма засобами, які тільки ефективні. Бити по російських аеродромах – це також цілком справедливо. І нам потрібне це спільне рішення з нашими партнерами – безпекове рішення. Тільки так реально забезпечити захист для наших людей. Лише цього тижня більш ніж 600 керованих авіаційних бомб Росія застосувала проти України".

10:00 Стабільна ситуація в енергосистемі не привід розслаблятися: пошкодження енергосистеми значні, спека вище 30 градусів ще може повернутися і тоді ситуація в енергосистемі може змінитися. "Укренерго" працює над тим, щоб збільшити технічні можливості для постачання електроенергії з Європи, зокрема – із Польщі, розповів голова правління компанії Володимир Кудрицький.

09:00 Щодо вибухів в Харкові — приліт був у близькому передмісті, попередньо без постраждалих.

З 1 серпня російські окупанти запровадили "спеціальний режим" вздовж 15 кілометрової прибережної зони Дніпра, як анонсували раніше, відтепер більшість населення було виселено примусово за межі цієї зони, а в'їзд до цієї зони без пропуску, який видає окупаційна адміністрація — заборонено, — Центр національного спротиву.

08:00 В Росії заявили, що знищили 75 українських дронів протягом ночі.

Росія за минулу добу орієнтовно втратила в Україні 1170 одиниць особового складу, 1 систему ППО, 52 безпілотники, 56 артсистем тощо, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Втрати Росії в Україні 03.08.2024
Втрати Росії в Україні 03.08.2024

07:35 В Харкові вибухи, влада повідомляє, що місто знаходиться під ударом.

В Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, — повідомляє ВМС ЗСУ.

07:00 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі Україна була під атакою дронів, повідомлялося про вибухи в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій, Полтавській, Київській областях; на Одещину також спрямовували ракети; офіційно вже відомо, що на у Вінницькій області було влучання в обʼєкт інфраструктури;
  • не спалося і жителям РФ, вночі була атака дронів на Орловську, Ростовську та Бєлгородську область, під удар потрапили авіабаза, нафтобази і багатоповерхівка;
  • поки в Україні триває війна, загрози для країн Балтії з боку РФ немає, — Буданов;
  • у Києві чоловік за власною ініціативою спалив 10 автівок військовослужбовців, його засудили до 8 років позбавлення волі.

03:00 Повідомляють про вибухи у російському місті Орел. Також гучно на аеродромі "Морозовськ" у Ростовській області.

01:00 Російські безпілотники перебувають у небі кількох регіонів України. В деяких місцях працює протиповітряна оборона.

00:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ударні дрони з північного сходу, також є загроза безпілотників із південного напрямку.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій на Оріхівському та Покровському напрямку в Україні 03.08.2024
Карта бойових дій на Оріхівському та Покровському напрямку в Україні 03.08.2024

Про те, що відбувалося 31 липня, читайте у трансляції: Війна — день 889: окупанти рівняють міста із землею та влаштовують масштабні авіаудари

З ситуацією в Україні за 1 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 890: Путін піднімає виплати "мобікам" на тлі чуток про F-16 в Україні

Про новини та події 2 серпня ми розповідали тут: Війна — день 891: Росія заявляє про готовність до переговорів та просувається на Донеччині