Війна — день 889: окупанти рівняють міста із землею та влаштовують масштабні авіаудари

Читать на русском
Автор
1069
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 31 липня 2024, 23:40
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують проводити активні наступальні дії в Донецькій області, а в мережі все частіше з'являється згадка про місто Торецьк, яке росіяни рівняють із землею. Крім того, у цьому районі росіяни намагаються обійти підрозділи ЗСУ з флангів і у разі успіху це матиме серйозні наслідки для всього фронту. Також росіяни активно тиснуть на напрямку Покровська, де їм залишаються лічені кілометри до того, щоб перерізати ключову дорогу, якою Україна постачає Костянтинівку та Часів Яр. Також ні на день не припиняються дронові удари по Україні, руйнівний ефект яких росіяни підкріплюють запусками балістичних та крилатих ракет.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 31 липня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 У Дніпрі та у Запоріжжі пролунали вибухи.

22:00 У Білому домі уникнули відповіді на питання про передачу перших F-16 Україні. "Вам потрібно поговорити з українцями. Я, звичайно, не збираюся говорити про можливості озброєння", — сказав представник Білого дому Джон Кірбі.

21:00 Зеленський та Харріс мали розбіжності щодо санкцій проти Росії у 2022 році. Їхні стосунки ніколи не були теплими, – Time.

20:00 Мережею ширяться фото та відео нібито F-16 у небі над Україною.

19:00 Росіяни не мають в Криму жодного бойового корабля, — речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

18:00 Україна не скасує санкції проти "Лукойла", через які зупинився транзит нафти з РФ до Словаччини та Угорщини. Премʼєр України Денис Шмигаль написав, що мав кілька розмов з премʼєром Словаччини Робертом Фіцо. І застеріг його від шантажу або погроз у бік України.

17:00 Окрім дронів, ППО вчора збила над Києвом дві крилаті ракети "Іскандер-К", повідомив речник Повітряних сил Ілля Євлаш.

16:00 На Харківщині рятувальник поїхав на виклик у власний дім після російського обстрілу селища Великий Бурлук. Внаслідок удару російськими КАБами загинула його 37-річна дружина, а 10-річного сина з опіковими травмами госпіталізували до медзакладу.

15:00 Під Донецьком ЗСУ дроном збили російський вертоліт Мі-8. Українська сторона наразі не коментувала цю інформацію.

14:00 Канівську ГАЕС (Черкаська область) планують перемістити під землю, — гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

13:00 Зеленський прокоментував масовану атаку "шахедів" на Україну.

"89 "шахедів" збито за минулу ніч. Усі, які були застосовані російськими терористами під час цієї атаки. І це важливий результат. Така ж ефективність захисту потрібна й від російських ракет, і від бойової авіації окупанта. І це можливо забезпечити. Необхідні достатньо сміливі рішення партнерів – достатньо систем ППО, достатньо далекобійності. А українці зроблять усе правильно та влучно", — сказав глава держави.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 31.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 31.07.2024

11:00 Головнокомандувач Повітряних Сил Микола Олещук завів офіційну сторінку у Facebook і показав, як на східному напрямку наші військові збивали вранці ворожі "шахеди".

10:00 Українські захисники здійснили успішний удар по складу озброєння і військової техніки поблизу Курська на території Росії. Операцію провели в ніч на 31 липня підрозділи ВМС ЗСУ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони.

9:00 У ніч на 31 липня російські війська здійснили масштабну атаку на Україну, застосувавши керовану авіаційну ракету Х-59 та 89 ударних безпілотників типу "шахед". Українській системі ППО вдалося вдало відбити цей удар. Слід зазначити, що ця атака була однією з наймасовіших з використанням "шахедів" — схожу кількість дронів запускали по Україні лише в новорічну ніч 2024-го.

8:00 У Київській області внаслідок нічної атаки сталася пожежа. Уламки "шахеда" впали на житловий будинок. На щастя, загоряння вдалося швидко лідквідувати, минулося без жертв.

7:00 Атака на Київ у ніч на 31 липня стала однією із наймасованіших за час повномасштабної війни. Як зазначили у КМВА, столиця була основним напрямком удару ворога. Тривога у місті тривала понад 7 годин.

"Силами та засобами ППО в повітряному просторі Києва та на підступах було знищено понад три десятки безпілотників!" — зазначили у відомстві.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • кошмарну ніч влаштували окупанти для жителів низки областей України, організувавши комбіновану атаку. Для ударів ворог застосовував як "шахеди", так і ракети різних типів. Вибухи чули щонайменше на Сумщині, Чернігівщині, Житомирщині, Полтавщині, Київщині. Гучно було і в самій столиці. Чекаємо подробиць від Повітряних Сил;
  • між другою та третьою годинами в ніч на 31 липня росіяни підняли у повітря носій "Кинджалів" МіГ-31К. Під час майже годинного польоту літак здійснив імітацію пусків ракет, однак обійшлося без справжніх обстрілів;
  • у Білорусі підіймали у повітря винищувач. Моніторингова група "Беларускі Гаюн" пише, що політ літака із аеродрому "Барановичі", ймовірно, був пов'язаний із перехопленням російських "шахедів", котрі зайшли у повітряний простір із України;
  • неспокійно було і в самій РФ — уже традиційно за останні кілька днів БПЛА атакували Курську область. За даними місцевої влади, після цього в Курському районі на одному із інфраструктурних об'єктів спалахнула пожежа;
  • основним посередником у перемовинах із РФ щодо повернення українців із полону є Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). "Ми їм дуже дякуємо. У нас останні повернення відбувались за посередництвом дипломатів цієї країни", — заявив уповноважений РФ з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

3:00 Літаки Ту-95 здійснили пусковий маневр у районі Енгельса, проте швидше за все пусків ракет не було. Борти продовжують рух у бік Каспійського моря. Тим часом над Україною зафіксовано близько 30 БПЛА.

1:00 Російська атака триває, а у повітряному просторі України зафіксовано понад 30 безпілотників.

00:00 Моніторингові групи зафіксували зліт до шести стратегічних бомбардувальників Ту-95 з аеродрому "Оленья". Якщо виліт бойовий, ракети можуть бути запущені в районі Енгельса близько 1:30-2:30 або в районі Каспійського моря близько 3:00-4:00.

Із ситуацією в Україні за 28 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 886: ситуація на фронті загострюється, а росіяни рівняють міста із землею

Про новини та події 29 липня ми розповідали тут: Війна — день 887: Україна вшановує річницю трагедії в Оленівці і б’є все глибше по Росії

Про те, що відбувалося 30 липня, читайте у трансляції: Війна — день 888: росіяни прискорюють поступ під Покровськом і готують масштабний обстріл